כף טחינה או עוד תפו"א? המדריך המלא לאכילה נכונה בצה"ל

אמרו לכם שבצבא קשה לשמור על הגזרה? תחשבו שוב! תזונאית מערך המזון בצה"ל באה לעשות לכם סדר בתפריט, ולגלות לכם את סודות המטבח הצבאי. אז מה הכי נכון לאכול לפני פעילות מבצעית? וכמה מים אתם באמת צריכים לשתות? אספנו ממנה טיפים שכדאי שתכירו לפני הביס הבא שלכם

11.07.18
ליאור נוישטיין, מערכת אתר צה"ל

חלקנו ודאי הרגשנו חוסר אונים מסוים כשצעדנו בפעם הראשונה בחדר האוכל בבסיס, ושאלנו את עצמנו מה להכניס לפה, ובעיקר - אם ואיך אפשר לשמור על הרגלי תזונה ואכילה נכונים בצה"ל? 

בשביל לענות לכם על השאלה, יצאנו לפגוש את התזונאית הראשית במערך המזון, סיגל פארן, שלדעתה הכדור, או במקרה הזה המזלג, נמצא בידיים שלכם.

את המשפט "ארוחת הבוקר היא הארוחה הכי חשובה ביום" בטח שמעתם אינספור פעמים. למרות הקלישאה, כפי שדואגת פארן להדגיש, אכן אין ספק שמדובר בארוחה שאסור לנו לפספס. "זו ארוחה שמכילה מרכיבי מזון חשובים ועשירים בחלבונים", היא מחדדת, "מדובר בארוחה ששוברת את צום הלילה, ולכן מומלץ לאכול דברים שעוזרים לבניית העצם, כמו גבינות לסוגיהן. בנוסף, מי שמדלג על ארוחת הבוקר סביר שימצא את עצמו אוכל כפליים בארוחות הבאות".

כדי להתמודד עם האתגר המרכזי של כל חייל, הלא היא ארוחת הצוהריים, אולי תצטרכו להיזכר קצת בשיעורי השברים מהיסודי:

אם אתם חיילים ביחידה פתוחה, חצי מצלחתכם צריכה להיות מלאה בירקות, רבע ממנה במזונות עשירים בחלבונים, כמו ביצה ובשר, דג או מנה טבעונית, ורבע נוסף בפחמימה, רצוי מדגנים מלאים, כמו בורגול או קינואה.

הלוחמים והלוחמות שבינינו יעבדו לפי "תורת השלישים" - שליש חלבונים, שליש פחמימות ושליש ירקות. "לוחמים זקוקים ליותר חלבון", מסבירה פארן, "הוא אחראי על בניית התאים בגוף, ולכן חשוב לאכול ממנו הרבה - בעיקר לפני פעילות מבצעית".

ארוחות הערב משמעותיות לא פחות, בעיקר כדי למנוע את צריכת המוצרים הפחות בריאים: "תמיד רצוי להגיע לפריסת הלילה ולוודא שארוחת הערב, כמו ארוחת הצוהריים, תכיל חלבון, ירקות ופחמימה".

כאשר שאלנו את התזונאית הראשית האם יש משהו שעדיף להוריד מהתפריט לגמרי, היא מיד קפצה ואמרה: "לא צריך להימנע משום דבר, רק להפחית ממזונות שעלולים להוביל להשמנה או לעששת. שתייה מתוקה, למשל, פחות מומלצת בעיני ובאופן כללי תמיד רצוי לשלב תזונה יחד עם פעילות גופנית".

פארן עצמה היא חלק ממערך תזונאים שלם שפועל תחת חיל הרפואה, ובו ניתן להתייעץ ולהיעזר בכל עת. "אני קוראת לחיילים לבחור בתבונה מהשפע המוצע בצבא ומחוצה לו", היא אומרת ומבקשת להעביר להם מסר נוסף: "חשוב לבחור את האוכל בצורה מחושבת, אבל גם לפי מה שעושה לכם טוב. לא צריך להיפרד מהמתוקים, אלא לדעת לשים הכל במידה. אין לי ספק שעם קצת סדר בתפריט - כולנו נצליח להיות בריאים יותר".