אלו האנשים שמוודאים שהלוחמים יאכלו נכון - גם בשדה הקרב
בקופות החולים אנחנו הולכים לתזונאית כדי לבנות תפריט שמותאם לנו אישית. ההקבלה הצה"לית לכך היא תזונאים צבאיים, שמדריכים את המטבחים השונים בצבא איך לספק תזונה מיטבית בשטח. פגשתי שתי מומחיות, אשר פועלות כדי שיהיה ללוחמים אוכל מזין ומדגימות איך לצרוך אותו בצורה נבונה - גם כשהם באימון בבסיס, וגם בלב רצועת עזה
בעיצומו של מבצע 'מרכבות גדעון', לכל נקודה בה דרכו נעלי החי"ר של צה"ל, הגיעו גם מנ"קים, בקבוקי מים, ירקות וחטיפי חלבון. עוד לפני שהתחלתי לשוחח עם ע"צ אירה שולמן, התזונאית הראשית של צה"ל, ועם רמ"ח תזונה מוסדית, ע"צ סיגל פארן, ניחשתי שנדבר בעיקר על אוכל. ובסוף השיחה, כבר הייתי ממש רעב.
"במערך שלנו משרתים כמה עשרות תזונאים", היא מתארת, "וכמו שבקופות החולים האזרחיות יש תזונאיות קליניות, שממש מטפלות באזרחים, כך קורה גם בצה"ל". לכל פיקוד מסופחים תזונאים, שמלווים אותו וחוברים למטבחים ביחידות השונות, ומדריכים אותם לתזונה בריאה דרך סדנאות והרצאות לצד שיחות עם המפקדים והחיילים.
"מעבר למנ"קים והארוחות החמות, חייל שנלחם עכשיו בעזה זקוק למנות אוכל נוספות ומדויקות לפעילות שלו", מסבירה ע"צ פארן, "הן צריכות להיות מורכבות ממזונות קטנים שאפשר לשמור בכיס, מבלי להתפשר על ערך תזונתי גבוה. למשל בוטנים, חטיפי אנרגיה, ותירס בוואקום".
כאן, נכנס למשוואה תחום המזון המוסדי במרה"ס, שאנשיו הם למעשה אלה שאחראים לבנות את התפריט עצמו - לזהות ולרכוש מוצרים מתאימים, ולפתח פתרונות הזנה ייעודיים למשימה או צורך ספציפי. "התורה נכתבה בשיתוף פעולה של תזונאים אצלנו ובחיל הרפואה", מספרת ע"צ פארן, "התפקיד העיקרי שלנו הוא לתרגם אותה הלכה למעשה".
תזמון צריכת המזון משחק תפקיד קריטי בשדה הקרב. "אחרי שעתיים של פעילות אינטנסיבית, הגוף לא יכול לתפקד באותה עוצמה אם הוא לא 'תודלק' בפחמימות", מפרטת ע"צ שולמן. "התפקיד שלנו בין היתר, הוא להנגיש לחיילים וללוחמים בפרט את האופן בו עליהם לצרוך את הארוחות שלהם".
"בסופו של דבר, החיילים הם אלו שנמצאים בשדה הקרב ונלחמים יום-יום למען המדינה. ובנוסף לכך שעלינו לספק להם מזון, זוהי אחריותינו לוודא שיש להם את הידע וההדרכה איך לצרוך אותו בצורה הנכונה ביותר בשבילם. זה החלק הקטן שלנו במערכה", מדגישה ע"צ שולמן.