זו התוכנית שהופכת סטארטאפים כחול לבן - לפיתוחים בשטח

כשחושבים על עולם ההייטק הישראלי, עולים לראש בניינים גבוהים, ובתוכם מאות עובדים מול מסכי מחשב, כותבים קודים מסובכים. היום, נחשפתי למה קורה כשצה"ל משתף פעולה עם החברות האלה. פתאום, מכונה שממירה פסולת לאנרגיה, או רחפן שיצניח חבילות אספקה ללוחמים בשטח - כבר לא נשמעים יותר כמו מדע בדיוני, אלא ממש מעבר לפינה

05.06.25
איתמר לוי, מערכת את"צ

כשנכנסתי לבית ציוני אמריקה, נפרסו לפניי עמדות רבות, ועליהן פיתוחים טכנולוגיים שונים - כל אחד נותן  מענה על צורך של חיילי ולוחמי צה"ל. זהו כנס חשיפה של פרויקט חדשני, "אינוטל" שמו. "במסגרתו, אנחנו מנטרים אתגרים שונים איתם מתמודדים הגופים באט"ל ובצה"ל בכלל. לאחר תהליך סינון, המצטיינים מובאים בפני רמ"ט האגף אשר קובע מי מהם ישתתפו בפרויקט", מסבירה לי מנהלת חדשנות והתפתחות טכנולוגיות באט"ל, ע"צ איילה צורף.


ראש אט"ל, אלוף מישל ינקו

"עם פרוץ המלחמה, ועל רקע האתגרים שהיא הביאה עימה, החלטנו להקים תוכנית חדשנות יחד עם מפא"ת במשרד הביטחון, המכון הישראלי לחדשנות והיועכ"ל, שתאפשר לנו להכניס לצה"ל פתרונות ליישום מהיר בעזרת חברות ההייטק הישראליות", כך היא מציגה לי את המיזם שהיא מובילה.  

כשהסתובבתי בתערוכה, נחשפתי למספר טכנולוגיות שחלקן כבר נמצאות בשטח. ובניהן, היו שתיים שמשכו את עיניי במיוחד.

הג'יני – הרחפן הלוגיסטי של העתיד  

כיום, אמצעים שונים כמו מזון ותחמושת, מסופקים ללוחמים בעזרת שיירות לוגיסטיות, המתופעלות על ידי אנשי חיל הלוגיסטיקה, שיוצאים למבצעים אלה תוך סיכון חייהם. אבל אחת הבעיות העיקריות בפתרון זה היא הספקה בטוחה ומהירה לאזורים מבודדים בשטח, או תגובה זריזה לפי הצורך המבצעי. 

כדי לענות על הצורך, פותח רחפן - העונה לשם 'הג'יני', שיוכל לצאת מנקודת מוצא כלשהי בארץ, לשאת באוויר משא של 250 ק"ג למרחק של 50 קילומטרים, ולחזור. כל זה נעשה באופן אוטונומי, ללא תשתית מיוחדת, אך באופן שעדיין מאפשר דיוק במיקום ביחס לכוחות הפועלים בשטח, כך שלא תישקף להם סכנה מצידו. 

את החבילות הוא יוכל להצניח מתוך פתח בבטן הרחפן, או לנחות בקרבת לוחמים שיפרקו אותן ממנו בצורה ידנית. וכבר במהלך חודש יוני, הכלי הראשון יגיע לידי חיל האוויר לנסיונות טיסה ראשונים, וישאר שם גם לאחר הטמעתו הסופית בצה"ל.

טכנולוגיות זוהר קלינטק

בשורה התחתונה, מדובר במערכת שנמצאת בתוך מכולה, אליה משליכים אשפה מכל סוג, שגורסת את הפסולת והופכת אותה לאבקה. זאת, נשרפת ומוסבת לגז בעזרת תהליך גזיפיקציה, והוא משמש כמקור אנרגיה, וכך המערכת 'מתדלקת' את עצמה. כל הפעולה לא מזהמת ומזיקה, ומותירה אחריה רק גרגרים שיש לנקות פעם בחצי שנה.

בבסיס נחשונים, כבר הוצב פיילוט למכולה, ופריסתה צפויה להתרחב בחודשים הקרובים בצה"ל כולו - גם בתוך אזורי הלחימה, אף מעבר לגבולות. זהו פתרון ייחודי וסביבתי לבעיית הפסולת בצבא, בייחוד למקומות בהם בעייתי יותר לפנותה, כמו בשדה הקרב.

מקול קורא לשטח

האתגרים משדה הקרב מתפרסמים כחלק מקול קורא, והחברות מוזמנות להציע את פתרונן. "ישנם מספר פרמטרים שהן צריכות לעמוד בהם על מנת להשתתף בתוכנית", מפרטת צורף, "עליהן להיות ישראליות ובעלות טכנולוגיה פעילה, שיכולה להתאים לצורך צה"לי - כמו ניקוי טנקים או ייעול מנ"קים למשל".


זרוע רובוטית לניקוי טנקים

לאחר מכן, עומדים לרשות המפתחים בשוק שלושה חודשים להגיש את הפתרון שלהם לאותם אתגרים. "הם צריכים להביא אימות לכך שהמוצר יוכל לפעול פרקטית תוך חצי שנה עד שבעה חודשים, משום שבסופו של דבר, הוא נועד להגיע לשטח כבר במלחמה הנוכחית", היא מסבירה.

בימים אלה, המחזור הבא של התוכנית, שבאט"ל צופים שתהפוך לבת בית, כבר יצא לדרך. "זה פרוייקט שמאפשר כניסה כמעט מיידית של סטארטאפים לתוך צה"ל, לתוך הלחימה העצימה", מכריזה צורף, "הודות לו, נחשפים גם החיילים והחיילות שלנו ליתרונות העולם הטכנולוגי הישראלי, זוכים לקחת בו חלק, ואף להשפיע עליו".