יום למידה ועצרת צה"ל לציון יובל למלחמת יום הכיפורים

11.09.23
מערכת את"צ

יום לציון יובל למלחמת יום הכיפורים בצה"ל התקיים אתמול (שני) בראשות ראש המטה הכללי, רא"ל הרצי הלוי, ובהשתתפות חברי פורום מטכ"ל, מפקדים בכירים, ומשרתי צה"ל מהפיקודים, האגפים והזרועות השונים.



אתמול התקיימה עצרת מרכזית בסימן יובל למלחמה, במהלכה הוצגו סיפורי מורשת הקרב של מפקדי ולוחמי העבר מהמלחמה, חוויות הפיקוד במלחמה, השינויים בחילות, הזרועות והאגפים השונים מאז ועד היום והוצגו קטעי ארכיון וקולות קשר משדה הקרב. בנוסף, קצינת הח"ן של חטיבה 14 במהלך מלחמת יום הכיפורים, סג"ם (מיל') דינה בן יהודה, ובתה, מפקדת גדוד קרקל, סגן-אלוף אור בן יהודה, הדליקו נר זיכרון לזכר נופלי המלחמה.

לפני העצרת, התקיים יום למידה למפקדים, בהובלת מחלקת היסטוריה, במהלכו שמעו סקירות בשלושה נושאים מרכזיים: הראשונה בהובלת אגף המודיעין בנושא "הפתעה", השנייה בהובלה משותפת של חיל האוויר ושל חיל הים, בנושא "התאוששות ממשבר" והשלישית בהובלת זרוע היבשה בנושא "מצוינות טקטית". במהלך היום דנו המפקדים בתובנות לפעילות צה"ל כיום, ובהשתנות שדה הקרב, לאור לקחי המלחמה.

כמו כן, ביום העיון השתתפו גם מפקדים מצטיינים בדרגות זוטרות מכלל האגפים והזרועות בצה"ל, זאת במטרה להטמיע את תהליכי הלמידה והפקת הלקחים שנעשו בראי המלחמה בקרב מפקדי העתיד.

"זו הייתה המלחמה הכי קשה שידענו מבחינת עוצמות, הפתעה וטוטאליות", מצהיר סא"ל ערן אברמוביץ, ראש ענף תמונ"ה במחלקת היסטוריה, "לפעמים זה יוצר ריחוק שלא מאפשר למידה, ולקחנו על עצמנו אתגר - איך מצליחים להסתכל על מה שהיה על אף המרחק".

הכנס הזה, התבצע בצורה קצת שונה מהרגיל. "דבר ראשון, המפקדים לא מגיעים כדי לשמוע מרצה חיצוני על המלחמה, אלא הם יצרו בעצמם את התכנים, העבירו אותם ואחראים על כך", מדגיש סא"ל אברמוביץ, "בנוסף, יש שינוי בהסתכלות שלנו - לא רק לספר מה שקרה, אלא לדבר במבט ביקורתי לנוכח אתגרי השעה".

העצרת ויום העיון הינם אירועי שיא בציון יובל למלחמה בצה"ל. בשנה האחרונה, כמו גם בחודשים הקרובים, מתקיימים מגוון אירועי למידה ומורשת בסימן המלחמה, זאת מתוך זכר הנופלים והפקת לקחים מן העבר.

"חשוב לי שאנשים יבינו שתפקידה של ההיסטוריה הוא לא להישאר על המדפים, אלא להיות בתוך ליבם של המפקדים ככלי ללמוד קדימה", מדגיש סא"ל אברמוביץ, "אני רוצה שנצא מהיום הזה מוכנים יותר לאתגרים שעומדים בפנינו".

"בפרוס השנה העברית החדשה אנו מקיימים את מצוות 'בכל דור ודור', כאילו לחמנו אנו ביום הכיפורים. מיהירות להפתעה, מהלם להתעשתות, ומבלימה למתקפה עד הכרעה – כנגד כל הסיכויים. אנו אוספים ולומדים", נאם ראש המטה הכללי, רא"ל הרצי הלוי, "הסימנים המעידים הרבים נמחקו בזה אחר זה עד היממה האחרונה שלפני המלחמה, אך לקחי כישלון ההתרעה חורגים מהמודיעין. הלם ההפתעה הוא צלצול פעמון לחובת המוכנות. האחריות לשמור על כשירות היחידות ועל מוכנותן, עם מה שיש לנו היום, היא שלנו – ורק שלנו. 

"קרבות ההכרעה, מדגישים את חשיבות שילוב הזרועות והשימוש בכל צורות הקרב ואמצעיו", המשיך רא"ל הלוי, "היום ביתר שאת – מכפילי הכוח להישגים בשדה הקרב הם תשלובת המודיעין, התמרון והאש בכל הדרגים, והחיבור חסר התחליף בין לוחמי היבשה, האוויר והים, הנשען על הרעות ועל הלכידות בין חיילי צה"ל".

"אנו עומדים כאן היום לכבודם של לוחמי יום הכיפורים תשל"ד, ומקדשים את שנת החמישים בזיכרון, בחשבון נפש ובלמידה", אמר רא"ל הלוי, "בהוקרה עמוקה לעמידתם בחזית ללא מורא, לזכרם של אלפיים שש מאות שמונים ותשעה חללי המלחמה, מתוכם שישה עשר חללים שמקום גבורתם אינו נודע. מתוך הזדהות עם כאבם של שבעת אלפים מאתיים חמישים ואחד פצועיה ומאתיים תשעים וארבעה שבוייה, ולמען הלומי הקרב ובני המשפחות כולם".

"צה"ל של שנת 2023 הוא צבא חזק ובעל יכולות מתקדמות," ציין רא"ל הלוי, "כוחותינו פועלים בהצלחה בכל הזירות מול מגוון אויבים ואיומים, אך 'בל יגבה ליבנו'. עלינו להתייחס לכל הצהרה של אויבינו, בדיבורים או במעשים; לא לזלזל בהם, ולא להאדיר את עצמנו. עלינו להיות מוכנים מתמיד לעימות צבאי רב-זירתי ונרחב, שיכלול תמרון במגע קרוב ובחיכוך גבוה עם האויב, שיהיה כרוך באבדות ובנפגעים, ושבו גם העורף חזית. אויבינו אולי מתפתים לראות יתרון באיום הרב-זירתי עלינו. מוטב שידעו, כי כאשר ישראל מאוימת היא יודעת לגייס את כל משאביה, להניח את המחלוקות בצד – ולהסתער. כך היה במלחמת יום הכיפורים, כך יהיה היום, והיה ונידרש לכך".

"אי-אפשר שלא לתהות: האם לכידות שכזאת יכולה להתקיים רק בהינתן איום כה גדול? למדינת ישראל צה"ל אחד שמגן עליה מפני אויבים רבים", שיתף רא"ל הלוי, "האחריות של כולנו היא לשמור עליו, כי הוא הבסיס לקיומנו הבטוח כאן, וכי ביטחוננו הוא העומד מעל הכול".