תוכנית הרחפנים של עתידים ב-81' לנוער בפריפריה מחממת מנועים
התוכנית החדשה של "עתידים" ביחידה הטכנולוגית 81' יוצאת לדרך - ותהפוך אתכם למומחים מספר 1 ברחפנים. תלמדו שם לא רק את כל מה שצריך לדעת על כלי הטיס הייחודי, אלא גם תבנו, תטיסו, תדפיסו ותיצרו. אז מי יכול להצטרף? איך מחברים בין משימה לאומית לבין מתן הזדמנות לצעירי הפריפריה להשתלב בקדמת הטכנולוגיה? ולמה מפקד התוכנית בעצמו אמר שהיא "יכולה לשנות חיים"? כל הפרטים
סא"ל עידן בן צבי נולד וגדל בקריית מלאכי, ובהמשך גר במושב תלמי יחיאל. מאז ומעולם הוא היה חובב טכנולוגיה ושאפתן, ורצה להגשים את חלומו ולעסוק בתחום שהוא אוהב. הוא הצליח לעשות זאת בעזרת המורה שלו לאלקטרוניקה בתיכון, שלדבריו השפיע באופן משמעותי על עתידו.
לאחר גיוסו למסלול טכנולוגי בחיל המודיעין, סא"ל בן צבי ביצע מספר תפקידים טכנולוגיים באמ"ן ובמערך המ"מ, בהם הוכיח את יכולותיו וכישוריו. בתפקידו הקודם, אפילו הספיק לעמוד בראש ענף אמל"ח ביחידה הטכנולוגית של אגף המודיעין - 81'.
היום הוא עומד בראש מנהלת תוכנית "עתידים", הממוקמת ביחידה 81', ופועלת לגייס לשירות טכנולוגי ומשמעותי בצה"ל צעירים וצעירות, שמגיעים דווקא מהפריפריה. "לעתידים יש השפעה ברמה לאומית", הוא מכריז בהתרגשות כבר בתחילת השיחה שלנו.
תמונת אילוסטרציה
בחודש הבא, תיפתח גם תוכנית "להבים" - תוכנית הרחפנים הראשונה של "עתידים". נערים ונערות בכיתות י' עד י"ב ילמדו להטיס, לייצר, להדפיס בתלת מימד, להרכיב, לפרק, ובעיקר - ידעו הכול על הכלי המעופף.
אבל למה דווקא רחפנים? סא"ל בן צבי מסביר לי: "התחום הזה התפתח באופן משמעותי בשנים האחרונות. בתר"ש תנופה יש התייחסות רב מימדית ללחימה - והרחפנים משחקים בה תפקיד מרכזי".
עולם הרחפנות מתבסס על מספר תחומי חקר, ביניהם אלקטרוניקה, תוכנה, מכניקה ואווירונאוטיקה. למעשה, הוא מתחבר למקצועות העתיד, המחייבים את החיבור בין מספר תחומים שעד כה התייחסו אליהם בנפרד.
היום אפשר למצוא רחפנים כמעט בכל מקום בצבא, ולכל צורך: החל בהגנה, איסוף מידע ולוגיסטיקה, ועד לדברים שאולי ישמעו כחלק מסרט אקשן עתידני ורווי פנטזיות קולנועיות.
יחידה 81' מרכזת את כל הידע הטכנולוגי והמקצועי בתוכנית "להבים" החדשה, שהוקמה תחת דירקטיבת מפקד היחידה, אל"מ ל', ובחיבור עם עמותת "ידידי עתידים".
"מלבד רישיון ההטסה האזרחי והידע הטכנולוגי שירכשו 'בוני הרחפנים', התוכנית תהווה מקפצה גדולה לעתיד שלהם", מתגאה מיטל שקד, מנהלת תוכנית קדם עתידים בעמותה, "אני מחכה לראות את בוגרי התוכנית משתלבים בתפקידים הבכירים ביותר שיש ובחברות הייטק נחשבות".
"תקופת ההכפלה"
"להבים" תיפתח בתחילת החודש הבא, בשלושה מרכזים אזוריים - מכללת אורט בראודה בצפון, אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, ובירוחם במסגרת חבירה לתוכנית רחפנים קיימת. בסך הכול, במחזור הקרוב יוכלו להיכנס לפרויקט החדש כ-175 תלמידי כיתה י'.
על רקע החלטת הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, לפני כשבועיים להכפיל את מספר המשתתפים בתוכנית "עתידים" - מארגניה כבר טבעו שם חדש לתקופת הזמן הקרובה: "תקופת ההכפלה", ומוכנים לכוון גבוה.
"המטרה היא להשפיע בצורה משמעותית על כמה שיותר מוקדים, 40-20 ערים ורשויות נוספות ללא גבול גיאוגרפי. לכל ילד וילדה מגיע לעסוק במה שהם אוהבים - ולרוב זה מתכתב עם צרכי הצבא ויכול לתת דחיפה ענקית קדימה לאזרחות", מצהיר סא"ל בן צבי.
המעטפת המלאה
מפקדי צה"ל ומובילי התוכנית מהעמותה נותנים מעטפת מלאה למשתתפים, הכוללת את הידע הטכנולוגי הנדרש, וכן תכני העשרה, מנהיגות והדרכה לקראת הגיוס. "אנחנו מתאימים לכל משתתפי התוכנית את החליפה המושלמת", מסבירה מיטל.
'עתידים' אינה עוזבת את המלש"ב עם הכניסה לבקו"ם, ומלווה אותו מיום גיוסו, דרך השירות ולאחריו. גם אלו שלא נכנסים לתוכניות עתידים במהלך השירות בצה"ל, יפגשו אותן עם השחרור במסגרות שונות שיוצעו להם: "אנחנו מבינים שיש פוטנציאל רב שטמון בפריפריה, ולכן יש תוכניות נוספות שנמצאות כעת בשלבי בנייה".
"'להבים' מותאמת באופן מושלם לצורכי צה"ל", מציינת מנהלת תוכנית קדם עתידים בעמותה, "המחשבה מאחורי רעיון הקמתה, היא ההבנה שתחום הרחפנים מתפתח בקצב מואץ בשנים האחרונות. השילוב בין צרכי צה"ל לבין הידע הטכנולוגי שמספקת 81', מאפשר לנו לבנות תוכנית חדשנית, מקצועית וייחודית שמהווה יתרון מובהק לבני הפריפריה - במיונים לצה"ל, וגם באזרחות לאחר השירות".
שדה הקרב של העתיד
סא"ל עידן בן צבי, שבעוד מספר ימים יפתח את המיונים לתוכנית - מסתכל על התהליך שנעשה. אולי זה בגלל סיפורו האישי, ואולי בגלל העיתוי המיוחד, אך ניכר בקולו שהוא מאוד מתרגש.
"אני גאה לעשות את החיבור בין המשימה הלאומית של צה"ל לבין מתן הזדמנות לצעירים ולצעירות הפריפריה לשרת ולהשתלב בתפקידים בקדמת הטכנולוגיה. כקצין בצבא, זו זכות גדולה להביא את הידע והניסיון שצברנו כיחידה אל תוך תוכנית שיכולה לשנות חיים, ודווקא בתקופת ההכפלה. ברור שמדובר בקפיצת דרך משמעותית, שתסייע לצה"ל בשדה הקרב העתידי", הוא מצהיר.
ההרשמה למיונים נפתחה!
ניתן ליצור קשר דרך רכזי "עתידים" בבתי הספר, או באמצעות המייל: lior@atidim.org.il
*תמונות הרחפנים הן אילוסטרציות
*ההשתתפות בתוכנית אינה מבטיחה קבלה/מיון ליחידות טכנולוגיות בצה"ל.