שמענו מהמוחות החדשים של "חבצלות" על ההכשרה בצל המלחמה
כשהגיעו לבקו"ם לראשונה, אי שם באוגוסט 2021, הם לא יכלו לדמיין את המסע שיעברו ב-3 שנות ההכשרה, בדרכם להיות קציני המודיעין הבאים של צה"ל. רגע לפני שחיילי וחיילות 'חבצלות' נכנסים לתפקידי מפתח באגף, שמענו על המסלול בצל המלחמה - ואיך הם עתידים להיות חלק מהשינוי: "עלינו מוטלת החובה לחקור וללמוד עוד, להפיק לקחים ולהבין איך מייצרים את המודיעין הכי טוב שאפשר"
באוקטובר 2023, עוד עמדו חיילי וחיילות מחזור י"ז של תוכנית 'חבצלות' באגף המודיעין, בפתח השנה השלישית והאחרונה למסלול - בה היו עתידים לשמש כמפקדים המקצועיים של ה'חבצלונים' החדשים. הם בדיוק יצאו לחופשה קצרה כדי לאגור כוחות, ואז, בבוקר שמחת תורה, המציאות התהפכה.
"כשעליתי על המטוס לארץ, עוד לא היה ברור כל כך מה קורה. רק כשנחתתי - התחלתי להבין את מימדי האסון", מספר סגן ל', אחד מבוגרי ובוגרות התוכנית הטריים שקיבלו השבוע את דרגות הקצונה, "עוד באותו יום התארגנו כמה חברים מהמסלול וקפצנו לחמ"ל המודיעין של החטיבה הדרומית באוגדת עזה".
אילוסטרציה
שום דבר לא יכול היה להכין אותם למראות הקשים שפגשו בדרך לשם, ולתחושות בהן נתקלו כשהגיעו: "פתאום אנחנו, חניכים בקורס, שעדיין לא נכנסו לתפקידים שלהם בשטח - השתלבנו בלב העשייה המבצעית. גם ברמה האישית, עזרנו לאנשי המודיעין בחמ"ל לשים את התחושות בצד, ולהתרכז במטרות הדחופות שעמדו לנגד עינינו".
בהתחלה, העיסוק העיקרי שלהם היה איתור ונטרול של מחבלים שהתחבאו עדיין ביישובי העוטף ובשטח ישראל: "הכוונו כוחות למקומות הרלוונטיים וסייענו בטיהור המרחב. כשהצבא הצליח להשתלט על המצב, השקענו את מירב המאמצים בהגנה על הכוחות ובמניעת ניסיונות חדירה נוספים. המשימה האחרונה שבה לקחנו חלק, עליה שוקדים באוגדה עד עצם היום הזה, הייתה ניתוח השטח ברצועה ובחירת המוקדים הקריטיים לתמרון הקרקעי".
אילוסטרציה
בחלוף מספר ימים, בשעת לילה מאוחרת, יצא סגן ל' ממשמרת עצימה בחמ"ל האוגדה. "ראיתי שאמא שלי התקשרה אליי כמה פעמים", הוא משחזר, "היא סיפרה לי שאבא שלי, שהיה באותו זמן בשירות מילואים, נפצע קשה בתאונה מבצעית ופונה לבית החולים. היא ביקשה שאבוא לעזור, והבהירה שעומדת בפנינו תקופה לא קלה".
על הבוקר הוא קפץ לרמב"ם, ובמהלך השבועות שחלפו נע סגן ל' על הקו בין עוטף עזה בדרום לחיפה בצפון. "היה לי ברור שצריכים אותי בשני המקומות, לצד אבא שלי במיטת השיקום, ובחמ"ל בפעילות מבצעית בעלת חשיבות עליונה", הוא משתף, "הייתי עושה כמה ימים של משמרות ואז הולך לעזור בבית. בנקודה הזאת גיליתי עד כמה שהתוכנית באמת שינתה אותי, קור הרוח שלי אל מול הסיטואציה המורכבת הפתיע אותי מאוד".
אילוסטרציה
בתום חודש וחצי של סיוע בגזרה הדרומית, הוא חזר יחד עם חבריו למסלול, להכשיר את ה'חבצלונים' החדשים. "פגשנו חיילים שתוהים אם הם הגיעו למקום הנכון", מציין סגן ל', "שידרנו להם ביטחון, עשינו הכול כדי להיות להם לעוגן היציב ולרוח במפרשים שתניע את הספינה קדימה. החוסן של החיילים הוא קריטי בתפקיד כזה, ואם הוא נפגע - מאתגר לטפח אותו מחדש".
לאורך השנה הם, כמפקדים, שמו דגש על הטלת ספק ושאילת שאלות, ושיתפו במקרי בוחן מעבודתם בשטח. "תוך כדי תנועה אנחנו לומדים ומטמיעים את הלקחים. מבינים שהמון דברים צריכים להשתנות וזה לא יקרה אם לא נגיד מה אנחנו חושבים - מה עובד טוב ומה לא. זה נכון לחייל בקצה, למפקד הזוטר, או לקצין הבכיר. כולם צריכים להטיל ספק ולראות איך משפרים את המערכת. זה גם המסר שהוביל את ההכשרה של שנה א'".
אילוסטרציה
כחלק מהרעיון שהוביל להקמת התוכנית והערכים עליה היא בנויה, בוגריה עתידים להשתבץ בתפקידי מודיעין מגוונים בכל רחבי האגף, לאחר שהתמקצעו לאורך המסלול בתחומים שונים. במהלך שש שנות הקבע שמצפות להם, הם עתידים להיות חלק מהשינוי מהשורש, כמפקדים בשלל המערכים והיחידות.
אך עוד לפני שהפכו למפקדים, עברו אנשי 'חבצלות' דרך ארוכה. השנתיים הראשונות לתוכנית כוללות טירונות קרבית והכשרה בבה"ד 1, ומשלבות בין לימודים אקדמיים להכשרות מודיעיניות צבאיות מקיפות.
משתתפי התוכנית נחשפים במהלכן לפרקטיקות ומתודולוגיות, לומדים את תמונת המצב, ומנתחים מקרים היסטוריים. "אתה לא יכול כמובן לתווך שום דבר החוצה, אפילו לא למשפחה", מספר סגן ל', "הדבר שהכי קשה לשקף הוא תחושת האחריות העצומה שמחלחלת לאיטה ככל שמתקדמים, ההבנה שלכל פעולה שלך יש השלכות על חיי אדם".
כשמדובר באחת ההכשרות הארוכות בצה"ל, ההתרגשות כמובן בהתאם, כפי שהוא מעיד בשם חבריו: "אנחנו מגיעים לקו הסיום עם ניסיון שלא היינו יכולים להאמין שנצבור כשרק התגייסנו, לצד הבנה של החשיבות. לאורך המלחמה הזאת ראינו איך נראה מודיעין שמצליח, וכמובן - מה קורה כשהוא נכשל. אני וכל החברים שלי כאן יודעים שיש לנו הרבה עבודה, שצפויים לנו שינויים גדולים ושאף אחד לא יגיש לנו את הפתרונות על מגש של כסף".
ומה עכשיו? סגן ל', למשל, הולך להמשיך את דרכו באמ"ן כקצין בחטיבת המחקר - תפקיד שנושא איתו אחריות רבה. "אני חושב שזו למעשה מילת המפתח פה. האחריות. עלינו מוטלת החובה לחקור עוד, ללמוד עוד, להטיל ספק, להפיק לקחים ולהבין איך אנחנו מייצרים, כל אחד בגזרתו - את המודיעין הכי טוב שאפשר".