המשימה הזו אתגרה אפילו 100 ממוחות הסייבר הטובים ביותר
ארגון סייבר טרוריסטי מנסה לגרום לתאונת רכבות קטלנית, השעון מתחיל לרוץ לאחור, נותרו להם רק 8 שעות לעצור את התנגשות הרכבות ולמנוע את האסון. מי תהיה הקבוצה הראשונה שתצליח לעבור את כל המכשולים, לפרוץ לרשת של הרכבת ולהסיט את הרכבת ממסלולה?
במרכז חדר אחד במגדל משה אביב ברמת גן, דגם מדויק של רכבת נוסעת חיכה במיוחד לכ-100 מגני סייבר מכל רחבי הצבא וגופי הביטחון שהתאספו כדי לפצח אתגר מיוחד במינו. המשימה, שהובלה ע"י יחידת חושן שבאגף התקשוב וההגנה בסב"ר (סייבר) בשיתוף עם חברת Think cyber, נועדה לתרגל את המשתתפים בתרחיש מתקפה על תשתית קריטית, במקרה הנתון - רכבת.
מגני הסייבר התחלקו ל-18 קבוצות בהתאם ליחידות השונות מהם הגיעו. הם נדרשו לעבור מספר שלבים, לפצח צפנים וכך לגלות את הפרטים המדויקים של סיפור המסגרת שיאפשרו להם לנטרל את המתקפה.
"כיום נוסף אל ממדי הלחימה הפיזיים גם מרחב לחימה נוסף - מרחב הסייבר הדיגיטלי", מסביר ראש מדור סייבר ביחידת חושן, רס"ר מ', אשר הוביל את התחרות שהתקיימה לפני כשבועיים, "באחריותנו, כאגף הממונה על התחום, להוביל את המערכה, להתקדם ולהתחדש כדי לשמור על עליונות קיברנטית (רשתית)".
"זו הפעם השנייה שיחידת חושן מובילה תחרות כלל צה"לית, והפעם הראשונה בה המשימה כוללת בתוכה גם גופי ביטחון נוספים", מדגיש רס"ר מ'. "המטרה היא ליצור חווית למידה פעילה ואימון דרך תרחיש אמת. אנחנו מעודדים שיתוף פעולה בין המגנים מהזרועות, האגפים והגופים השונים, מתוך הבנה שזו הדרך הטובה ביותר ללמוד ולהתפתח".
אחד האתגרים המרכזיים שמעסיקים כיום את עולם הסייבר הוא ההגנה על תשתיות
השנה התמקד האתגר בנושא ה-SCADA - תשתיות קריטיות, האירוע כולו סבב סביב סיפור מסגרת מהעולם המציאותי. "פגיעה רשתית בתשתיות קריטיות כמו נמל תעופה, רכבת ותחנת כוח, היא איום שרק הולך ומתעצם", מסביר מוביל התחרות. "אחד האתגרים המרכזיים שמעסיקים כיום את עולם הסייבר הוא ההגנה על תשתיות אלו - ומכאן נבעה גם הבחירה שלנו בנושא זה כמרכז התחרות".
השאיפה היא לחזק את היכולות של החיילים בתחום ולתת להם להתנסות בתרחיש מציאותי. לאורך היום הקבוצות השונות היו צריכות לאסוף מודיעין, להתמודד עם פוגענים (כלי תקיפה בסייבר), לחדור לקובצי מערכת שונים ובסופו של האתגר גם להצליח לפרוץ לרשת האחראית על תשתית הרכבת".
ועכשיו בחזרה למשימה: ארגון סייבר טרוריסטי מנסה להשתלט על הרכבת ולגרום לתאונה רבת משתתפים. מטרת המגנים - להסיט אותה ממסלולה תוך שמונה שעות ולמנוע אסון. במשך כל הזמן הזה ישבו החיילים מרותקים למסך, לא מוכנים להפסיד רגע ורק שועטים קדימה אל עבר הגילוי הבא. התחרות הייתה צמודה והעבודה המאומצת השתלמה - הרכבת הוסטה מהמסילה, ההתנגשות נמנעה והוכרזו המנצחים - במקום הראשון יחידת אופק של חיל האוויר, במקום השני יחידת חושן ובמקום השלישי מצו"ב.
סגן ש', אחת ממגני הסייבר שהשתתפה באתגר מדגישה: "זו הזדמנות ללמוד ולתרגל תרחיש אמת בצורה מיוחדת שמפעילה את כל החושים. סייבר זה לא בהכרח מה שכולם חושבים, זה לא מסך ירוק עם כיתובים, זה יותר כמו חידת היגיון. צריך לקחת את הידע שצברת ולנסות לראות איך הוא יכול לעזור לך לפתור את הבעיה. האימון והתחרות תרמו לכולנו מבחינה מקצועית ואני מקווה שגם בהמשך נקיים עוד תחרויות משותפות כאלו".
"מבחינתנו זה כבר הפך למסורת", מסכם רס"ר מ', "אנחנו רואים את ההתלהבות של החיילים ואת המוטיבציה שהם מקבלים מהתחרות וכבר חושבים על הפעם הבאה. ללא ספק זו הזמנות ייחודית ללמידה חוויתית ושמירה על מוכנות תמידית לכל אירוע".