הגדוד שמקשר בין הכוחות - גם בסמטאות הצפופות של איו"ש
בכל מבצע משמעותי באיו"ש, שיתוף הפעולה בין כל הכוחות הוא לא פחות מקריטי והכרחי. אבל איך מתקשרים עם הלוחמים הרחוקים, צוותי חיל האוויר או הפיקוד - בזמן אמת? שוחחנו עם מג"ד התקשוב של האוגדה על דרכים טכנולוגיות שמשאירות את כולם בקשר
בין המשוריינים, התקיפות האוויריות והקרבות בסמטאות הצפופות, יש גם פעילויות נסתרות מהעין - שלא פעם מהוות בסיס להישגים במסגרת המבצע הנרחב באיו"ש.
"איו"ש לא עוברת מ-0 ל-100, אלא מ-60 ל-100", כך מעיד מג"ד התקשוב של האוגדה, סא"ל ר', "כל יום יש פה לחימה, גם אם היא מינורית. בחודשים האחרונים אנחנו חווים הרבה יותר אינטנסיביות, אבל כבר מ-7 באוקטובר מתרחשים דברים כל הזמן - וגם עכשיו, תוך כדי שאנחנו מדברים, עלול לקרות משהו".
במהלך השנה החולפת, ובתקופה הזו בפרט, כוחותינו בפיקוד המרכז פועלים בעצימות גוברת במגוון אזורים. למשל, במחנות הפליטים של ג'נין, טול כרם ונור א-שמס, הידועים בהתארגנויות טרור מרכזיות.
אבל מאחורי הקלעים יש גם עבודה בלתי פוסקת בכל הנוגע למעטפת התקשובית. "אנחנו חלק בלתי נפרד מהלחימה, כשחיילות וחיילי התחום לוקחים חלק ממשי בפעילויות המבצעיות", אומר סא"ל ר'. "יש לנו אחריות על רציפות השליטה והתקשורת בין המפקדים והלוחמים בכל האמצעים, בין אם מדובר בקשר, סלולר, או לוויין".
ומיד הוא מדגים: "הטמענו טכנולוגיות חדשות שלא היו לפני המלחמה, כולל מערכות שו"ב שבזכותן התיאום עם חילות התקשוב והאוויר התהדק. כך, יש לנו יש את היכולת לראות את השטח גם דרך מטוס, להחליט אם להעלות 'זיק' ולעקוב אחרי כוחותינו בזמן אמת".
החלק שלהם ממש לא מסתיים פה. הגזרה, כך מספר לנו המג"ד, קלטה גם תשתיות שלא ראתה בעבר, לאחר שהוכיחו את יעילותן וחשיבותן בעזה ולבנון.
לאור המורכבות שבזירה, עושים באוגדה שימושים בפיתוחים ייחודיים המותאמים לה. בין היתר בכל מה שנוגע לבידוק חשודים, בעיות קליטה וכו'. במקביל, הם מספקים מענה נגד יכולות טכנולוגיות עוינות: "הרי גם האויב כאן מנסה להשתכלל, ולכן עלינו לשפר כל הזמן את ארגז הכלים שלנו, כדי להמשיך ולסכל איומים כאלה".
"ללא כוחות התקשוב מכלל היחידות, גם המרחביים וגם האורגניים, המבצע היה נראה אחרת לגמרי", מדגיש המפקד, "הלוחמים והלוחמות לא היו יכולים לראות, לשמוע או לתקשר - כמו במגדל בבל. בדיוק שם, מתבטאת חשיבות התפקיד שלנו".