שידור חי מאיראן וכמות אחסון של כ-100,000 טלפונים
כל תיעוד מתקיפה של משגר, תת"ק או מפקדת טרור, הוא קריטי לכוחות בשטח. בין אם בעזה, סוריה, לבנון וכמו שראינו בימים האחרונים, אפילו באיראן. כדי שכל וידאו כזה ישודר בדיוק של אלפית השנייה, ישנה מערכת שהיא מצרך חובה בכל חמ"ל או תא תקיפה. כבר 7 שנים ש'זי טיוב' לא נחה לרגע, וזה זמן טוב להכיר את הענף ששוקד סביב השעון - כדי שהיא לא תיתקע על PAUSE
"כשאתם רואים משחק כדורגל, ושומעים את השכן צועק 'גול' עוד לפני שהשידור הספיק להגיע אליכם, זה מבאס. אבל בשביל לוחמים בעזה או טייסים באיראן, דיליי בווידאו - הוא עניין של חיים ומוות", כך מתאר ראש ענף חוזי ביחידת מעוף, סא"ל א', את הקריטיות של אחת המערכות המשמעותיות ביותר שפותחו ממש אצלו בענף: 'זי טיוב'.
למי שלא מכיר, בואו נעשה סדר. 'זי טיוב', שהושקה ב-2017, היא כלי טכנולוגי שמעוצב בדיוק כמו פלטפורמת סטרימינג. התוכנה מאגדת בתוכה כל מקור חוזי שקיים בצה"ל, מכלל הזרועות - כל מצלמה על גבי רק"ם, מטוס, ספינה או רחפן, משדרת בלייב אליה.
"מרגע התיעוד ועד הצפייה, לא משנה איפה - התמונה תוצג במסך תוך 300 מיליסקנד (ms) עד חצי שנייה. במושגים של וידאו זה נחשב זמן אמת", הוא מבהיר, "בסוף האמצעים האלו משמשים לסגירת מעגלי אש. כל אלפית שנייה חשובה".
מלבד שידור חי, 'זי טיוב' מציעה פונקציה נוספת, בעלת ערך ניכר: "יש אפשרות של הרצה לאחור. כל וידאו שצולם מאז שבעה באוקטובר, נאסף ומאוחסן למטרת תחקור עתידי. אנחנו מדברים על סדר גודל של אלפי טרה בייט של תוכן שנשמר ביום". רק כדי לסבר את האוזן - מדובר בכמות אחסון ששוות ערך לכמעט 98,000 טלפונים ניידים.
תרצו לשדרג? צוות ZAP לשירותכם
עד כה נראה כי הצגנו לכם מערכת משוכללת שמתפקדת היטב. אז למה יש עוד פסקות לכתבה? ובכן, ניתן לסגן ג', ראש צוות ZAP (הלחם של המילים Z-Tube ו-App) בענף שפועל תחת אגף התקשוב וההגנה בסייבר, לענות: "בסוף, מי שמשתמש בתוכנה כמו חמ"לים, תאי תקיפה ולוחמים, הם אלו שיודעים להגיד הכי טוב מה חסר בה. תמיד יש מה להוסיף - וכאן אנחנו נכנסים לתמונה".
"אנחנו פועלים בצמוד למדור של מנהלי מוצר, מאפייני UX/UI ומטמיעים", הוא מסביר, "הם יורדים לשטח לפגוש לקוחות שמשתמשים ב'זי טיוב' כל יום, מבררים מה הצורך שלהם ואיפה יש פערים. לפעמים יש דברים שהם זקוקים להם, והם אפילו לא יודעים את זה".
אלה מחזירים את הדרישות אל הענף, לצוות של סגן ג', שמתחיל לעמול על המשימה. "בתחילת המלחמה למשל", הוא מדגים, "עלתה בקרב החטיבות המתמרנות בקשה: לראות כל כלי צילום שתיעד נ.צ מסוים - כנקודה על המפה. תוך שלושה ימים יצרנו להם פיצ'ר חדש שנקרא 'ספריית המדיה'".
את המסך עצמו אומנם לא נוכל להציג מטעמי סיווג, אך נסו לדמיין: "אני יכול לסמן פוליגון (צורה גיאומטרית סגורה) על המפה, ובצד ייפתח חלון של כל המצלמות והכלים שיש באזור, מסומנים בכחול. עליהם מרקור ירוק, שמראה בשניות מדויקות את הקטע בו צולם המרחב. ובלחיצה פשוטה, ניתן לפתוח את הווידאו".
הפרטים אולי נדמים זוטרים בעיניכם - אבל מבחינה מבצעית המשמעות אדירה: "כך, אפשר להבין מאיפה נורה שיגור מסוים, האם הוא תועד ואפילו לתפוס את רגע ההתכוננות מראש. בזכות דקויות כאלה מבררים מי שיגר, מגלים נתונים חדשים על האיתור ומוצאים קטעים שמסייעים להפליל את המטרה".
עם כלביא מעדשת המצלמה
מבצע 'עם כלביא' דרש כמובן שימוש מרבי ב'זי טיוב'. ולמרות שמכת הפתיחה פגשה את ענף חוזי בהפתעה, מתחת לשרוול הם החביאו קלף מוכנות גם לזירה זו.
"במהלך המלחמה הבנו שהשימוש במערכת נמצא במגמת עלייה, והתחלנו לבנות תשתית שתתאים לכך", מספר סגן ג', "כך שאם בתחילת התמרון עמדנו על 800 משתמשים, והיום יש לנו כבר יותר מ-2,500". אז כשהתווספה הזירה באיראן, המערכת הייתה מוכנה ל'ספיגה' הזו.
במבט מקיף על 'עם כלביא', העשייה של הענף ממש לא הסתכמה ב'שידור': "שיכללנו את האופציה של 'פיצול נגנים' - כלומר צפייה בכמה שידורים במקביל. היו המון מקרים בהם מספר כלי טיס מתאים שונים ביצעו תקיפות משותפות. הנגשנו עבורם את האפשרות לצפות בהרבה יותר מארבעה ערוצים במקביל. כך כמה חמ"לים יכולים לראות את כל הכלים בזמן אמת, לדוגמה: שני זיקים, מפה, מטוס קרב וצ'אט מבצעי".
וגם לסא"ל א' לא חסרות דוגמאות לגבי התרומה של המערכת: "הפוטנציאל בווידאו הוא אינסופי, ולכן המערכת הזו ממשיכה ותמשיך להתפתח. היכולת לצפות בזמן אמת כל כך קריטית בשטח. ממש מצילת חיים. אין עוד פיתוח שדומה ל'זי טיוב' מחוץ ליחידה. אז עם כל מעגל אש שנסגר או תקיפה שהושלמה בהצלחה - אנחנו יודעים שעשינו את שלנו".