יום המודעות למאבק באלימות נגד נשים מעיני היוהל"ם
לציון היום הבין-לאומי למאבק באלימות נגד נשים שחל היום, ישבנו לשיחה צפופה עם האישה שאחראית על כל חייל וחיילת בצה"ל - היוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר). שמענו כיצד אחד הגופים הגדולים במדינה מתמודד עם אותה תופעה חברתית, וניסינו להבין ממנה קצת על איך באמת נראים חיי החיילים בצה"ל ב-2018. ריאיון מיוחד
"אפס סובלנות", כך הכריזה בשיחתנו יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, תא"ל שרון ניר, כשנשאלה מהי מדיניותו של צה"ל בנוגע להטרדות מיניות, "אין פה מרחב תמרון, חד וחלק - לא ניתן יד לאלימות מכל סוג שהיא במסגרת הצבא".
זהו לא מכבר שבצה"ל לוקחים את תופעת האלימות בשתי ידיים ומנסים למגר אותה בכל דרך אפשרית. והיום, עם ציון יום המודעות העולמי למאבק באלימות נגד נשים, ניסינו לראות כמה באמת התקדמנו ומהן האפשרויות הפתוחות בפני חיילים וחיילות שנקלעו לסיטואציות שכאלה.
כל מי שנכח אפילו בשיעור חינוך בודד בבית הספר, כבר יודע שלאלימות - אלפי פנים. ממש לא מדובר רק בהפעלת כוח פיזי כנגד אדם אחר, ושגם אלימות מילולית, התעללות נפשית, אלימות כלכלית או תקיפה מינית התווספו לרשימה.
"על אף ההתקדמות שחלה במעמד הנשים, זו תופעה שממשיכה להתקיים באופן נרחב ולגבות קורבנות נוספים", מסבירה היוהל"ם, "בצה"ל אנו רואים בכך הפרה של זכויות אדם בסיסיות, מכשול במימוש החירות האישית והנצחה של יחסי הכוחות הבלתי שוויוניים בין גברים לנשים".
מתוך תפיסה זו, כבר ב-2012 נפתח מרכז חדש ומיוחד בצה"ל, "מהו"ת" (מרכז התמודדות ותמיכה), שכל מטרתו היא לאפשר לחיילים אשר חוו תקיפה מכל סוג שהיא מקום מפלט, בו הם יקבלו את הסיוע לו זקוקים ואת הכלים להתמודד עם אשר חוו בפן הרגשי, הרפואי והמשפטי.
"המרכז הזה הוא נקודת הגישה לתוך המקומות שהצבא הגדול לרוב לא מגיע אליהם", ממשיכה תא"ל ניר, "הוא מאפשר לנו באמת לתת לכולם מקום בטוח וקשוב ולשמש 'גב' לחיילים שלפעמים אין להם אחד כזה".
למרות הצעדים הרבים שנוקט הצבא כדי להתמודד עם התופעה, בשבוע שעבר נחשפו נתונים שעלולים לעורר מספר סימני שאלה המצביעים על מגמת עלייה בשיעור ההטרדות המיניות בצה"ל.
"המספרים נובעים מעלייה במודעות", אומרת היוהל"ם בביטחון, "בזכות הפעילות הענפה בתוך הצבא שמעודדת חיילות לקחת את הצעד הזה ולדווח המספרים עולים. כל דיווח כזה לא מצביע בהכרח על החמרה במצב, אלא דווקא על הלגיטמציה שיש היום בהגשת תלונה. זה מוכיח שאנשים מודעים יותר ורגישים יותר לעניין".
התופעה החברתית המגונה הזו קיימת כבר במשך שנים ועל כן בבועה הצבאית עושים כל מה שניתן כדי לעצור אותה. "אנחנו אומנם לוקחים חלק בתהליך חיובי, אך יש עוד הרבה לפנינו", מסכמת תא"ל ניר, "אני קוראת לכל חייל או חיילת שחוו תקרית מכל סוג שהיא, לפנות למרכז שלנו בהבטחה שיהיה מי שישמע אותו. זה יום חשוב ללא ספק, ואולי עוד כמה שנים כשתהיה מספיק מודעות וכל אחד ידע להכיל את האדם שמולו ולכבד אותו, נוכל אפילו למחוק אותו מלוח השנה שלנו".