מהפכת המיון והשיבוץ לצה"ל יוצאת לדרך. כל הפרטים
כל חייל וחיילת זוכרים את הצו הראשון כיום מלחיץ ועמוס במבחנים, כשלנגד עיניהם משימה אחת - אסור להיכשל. אגף כוח האדם הבין שהגישה הזאת גורמת לו לפספס מלש"בים פוטנציאליים לתפקידים שיתאימו להם, ויצא לדרך חדשה - עם דפ"ר אדפטיבי, יום המאה וריאיון לכולם ומיונים מרחוק
תהליך המיון לצבא הוא עניין מורכב וארוך, הכולל שלבים רבים ואיסוף פרטי מידע על הנערים והנערות לפני שירותם צבאי. במשך שנים, הדרך לקביעת השיבוץ עברה בין מבחן דפ"ר, קביעת "קבוצת איכות" (קב"א) ופרופיל רפואי. בנות עברו יום המא"ה - להתאמה "מירבית" לתפקידים השונים, ובנים עברו ריאיון אישי.
כעת, מציגים באגף כוח האדם אסטרטגיה חדשה לגמרי - שתהפוך את תקופת המיון לאפקטיבית וטכנולוגית יותר, כזו שתתאים למלש"בים את השיבוץ האידיאלי עבורם ועבור המערכת ואף תסייע בהורדת אחוזי הנשר.
דפ"ר 99
זה יתחיל כבר מהצו הראשון. אם בעבר, תלמידי כיתות י"א היו מחכים במשך שעות במסדרונות לשכות הגיוס השונות ברחבי הארץ - המיון החדשני יאפשר להם לבזבז פחות זמן ולמקסם את השהייה שלהם.
לדוגמה, עד היום מבחן הדפ"ר היה אורך שעות, והכיל שאלות ברמת קושי עולה. החל מהחודשים הקרובים, המלש"בים יתבקשו לענות על מבחן אדפטיבי שלא אורך יותר מחצי שעה, ובמקום להתחיל את השאלות מהקל אל הקשה, יתחילו כל המלש"בים מאותה דרגת קושי - בינונית.
משם המבחן יתאים את השאלות בהתאם להצלחת הנבחן. מי שיטעה יקבל שאלות קלות יותר, ולעונים נכונה המערכת תעלה את דרגת הקושי. גם הדגש במבחנים ישתנה, אם בעבר רובו היה מונח על מתמטיקה, באגף כוח האדם הוחלט לייחס יותר משקל לחלק הצורני של המבחן - לאחר בדיקה שמצאה כי הוא הרלוונטי ביותר לקביעת הנתונים.
בעקבות הרענון בהליך המבחן, הוחלט גם לגוון את מאגרי הבדיקה. 300 שאלות חדשות ייכנסו לטפסי המבחן ויתפסו את מקומן של הישנות.
אחרי המבחן, שמעתה אפשר יהיה לבחור גם באיזו שפה לענות עליו, כל מתמיין יוכל לראות בדיוק את הציון שקיבל בכל חלק. מלש"ב שיקבל מתחת לציון מסוים, יוכל להגיש בקשה להיבחן פעם נוספת - אם הרגיש שהתוצאות לא מייצגות את היכולות האמיתיות שלו.
בעקבות ההבנה שכבר עברו תהליכים משמעותיים בדרך לגיוס, יוכלו חניכי מכינות ושנות שירות להתמיין מחדש, וגם מנהלי תיכונים יהיו רשאים לערער על ההישגים של מתמיינים מבית ספרם.
לא מסתמכים רק על הקב"א
אחד הפרמטרים המשמעותיים שנבדק עד כה בצו הראשון הוא ציון הקב"א - שבחן את ההתאמה בין כישוריו ויכולת ההסתגלות של המלש"ב לבין דרישות התפקיד וצרכי הצבא.
כיום, מבקשים באגף לשנות את השיטה, ובצורה הדרגתית להפוך את הציון למדד שמתחשב בפרמטרים רבים יותר, כמו קוגניציה, כישורים ומיומנות וחוסן מנטלי.
במקביל לתהליך זה, גם התפקידים השונים עוברים ניתוח לדרישות אופי מסוימות, כך שאפשר יהיה להתאים יותר בין כל מועמד לתפקיד רלוונטי בשבילו. בעתיד, ינסו אף לחזות גם התאמה ללוחמה ולפיקוד, עוד טרם העלייה על מדים.
במיון ללוחמה, פותחו מדדי התאמה מבוססי דאטה לכלל היעדים, שמסתכלים על התאמת המלש"בים לתפקידים במגוון מקומות. לכל תפקיד לחימה פותח אלגוריתם שונה, כך שלמלש"ב יהיה ציון התאמה אחד לאיסוף קרבי וציון שונה לשריון.
ציון הקב"א יהפוך למעשה למעין בריכת נתונים שמשתנה כל הזמן, בהתאם למידע החדש הנאסף על המתמיינים, והוא ילווה אותם מרגע כניסתם למערכת בצו הראשון ועד לשחרורם משירות מילואים.
כחלק מתהליך הלמידה של המאגר, ייאסף גם מידע על המלש"בים במיונים ספציפיים שהם עוברים (כמו מיונים לתפקידי מודיעין או גיבושים). הנתונים יירשמו במערכת וישמשו להמשך הליך השירות. עוד בשורה גדולה היא שמעתה, מיונים ליחידות ספציפיות שעד כה חסמו אפשרות מיון לתפקידים אחרים, לא יבואו יותר על חשבון המיונים האחרים ויעכבו אפשרויות שונות.
יום המא"ה וריאיון אישי לכולם ולכולן
כחלק מהרחבת השיח האישי עם המתמיינים, החל מהחודשים הקרובים, כל המלש"בים, בנים ובנות כאחד, יעברו את יום המא"ה. נתוני היום ייכללו, לראשונה, בציון הקב"א, וישפיעו על המיונים השונים שיקבלו בני הנוער.
גם את הריאיון האישי יעברו כל מלש"ב ומלש"בית. בסופו לא יתקבל ציון, אלא 15 מדדים ותת-מדדים, שיעזרו לחזות את הצלחת המועמד והמועמדת בתפקידים השונים, ויהיו חשופים להם באתר המתגייסים, ובאפליקציה חדשה ומשודרגת שתעלה בחודשים הקרובים.
על מנת לייצר שוויון הזדמנויות למועמדים, החלו בתהליך מיון מרחוק, כדי לאפשר למלש"בים מכל רחבי הארץ להתמיין לתפקידים, בלי תלות במקום מגוריהם.
בנוסף החליטו להוריד את מדד העברית ממתאם הקצונה - הוא לא יהיה פקטור בכניסת הצוער לבה"ד 1, והאופן בו קובעים אותו ישתנה על מנת לייעל ולקצר את תהליכי הצו הראשון.
*****
כחלק ממאגר המידע - באכ"א מקימים מערך חדש, שימקסם את איסוף תנאי הת"ש. עד היום, האיסוף היה מתבצע עם כניסתו של הפרט לבקו"ם ובעיקר על בסיס הצהרותיו - דבר שהיה מעכב משמעותית את הליך קבלת התאמות הת"ש הרלוונטיות.
המערך החדש יאסוף על כל מלש"ב ומלש"בית מידע מהרשות המקומית שלו - עוד לפני הצו הראשון. בעזרת עשרות מש"קיות שמוצבות ברשויות המקומיות, אפשר יהיה להתחיל בפתיחת תיק ת"ש עוד לפני הגיוס, ולזרז את הליך קבלת ההטבות.
המודל הרשותי
במודל חדש שפותח, נפגשים נציגי צה"ל והאגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון עם כל רשות מקומית, ובונים יחד תוכנית מותאמת אישית. מטרת המודל היא להעלות מוטיבציה ולעודד לשירות קרבי ומשמעותי עוד בשלב ההכנה לצה"ל.
במהלך 2020, סומנו שלושים רשויות ראשונות להשתתף בפיילוט - על סמך הנתונים שנרשמו בהיקפי הגיוס ללחימה, הנשר משירות והיקפי היציאה לקצונה. לאור ההצלחה ברשויות הראשונות בהן נבנה המודל, אישר הרמטכ"ל הרחבה ניכרת ל-100 רשויות נוספות בשנה הקרובה, ובהמשך לכלל הרשויות שנמצאות בפוטנציאל – 132 במספר.
כל אלו, מסבירים באגף כוח האדם, יספקו מעבר מיטבי מ"כל בחור וטוב לנשק" ל"אדם הנכון במקום הנכון", תוך מיצוי הפוטנציאל האישי של הפרט.