הבוקר נכנסו בשערי הבקו"ם 53 מתגייסים חדשים שעשו היסטוריה - חלוצי תוכנית "תתקדמו", שיוצאת היום לדרך באופן רשמי.

משתתפיה נמצאים כולם על הספקטרום האוטיסטי, והתגייסו היום לשירות חובה מלא - לראשונה בצה"ל. עד היום, למלש"בים על הרצף נקבע באופן אוטומטי פרופיל 21, מה שנתן להם פטור מיידי משירות. אלו מהם שבכל זאת רצו להתגייס, יכלו לעשות זאת בעזרת עמותות משלבות שונות, בהתנדבות, ולא תמיד בתפקידים שייצגו את היכולות האמיתיות שלהם.

"זאת בשורה עצומה", מכריז בחגיגיות סרן אודי הלר, שהיה חלק מהקמת התוכנית ומאובחן בעצמו על הרצף האוטיסטי. 

"אני חושב על עצמי כחייל בתחילת הדרך", הוא ממשיך, "אם הייתה לי תוכנית כזאת בזמני - החיים שלי היו נראים אחרת. אני הגעתי לאן שהגעתי בעיקר בזכות המפקדים שהיו לי, שידעו לזהות את הפוטנציאל ולמצוא מה מתאים לי. הרבה חיילים אחרים כמוני לא זכו לכזו חוויה. לי היה מזל - אבל מעכשיו לא צריך להסתמך על זה".

מתוך ההבנה הזאת, והרצון לאפשר שירות מלא ומשמעותי לכולם, החלו לעבוד על "תתקדמו" כבר לפני שנתיים. "המטרה היא לא לגרום לחיילים ליישר קו עם הנורמות שיש בצבא", הוא מדגיש, "אלא להתאים ולתווך להם את המערכת הצבאית בצורה שתטיב עם שני הצדדים".

השלב הראשון של התוכנית החל עוד בצו הראשון, שנערך באופן מותאם לכל אחד מ-53 החיילים. היום, אחרי שעברו את שרשרת החיול בבקו"ם, עלו על אוטובוס לבית גולדמינץ בנתניה, לשלב השני - ההכנה לצה"ל.

מדובר בשישה שבועות, במהלכם יעברו החיילים תכנים של טירונות רגילה, בנוסף לסיורים והעשרות, במתכונת שמתאימה להם ולצרכים שלהם - מתוך היכרות ולמידה אישית של כל אחד מהחיילים כאינדבידואל. 

את ההכשרה מלוות שתי מ"מיות, תשע מפקדות ו-13 חונכות אישיות, כולן ממערך "מגן" של חיל החינוך והנוער, שמטרתו לשלב אוכלוסיות ייחודיות בצה"ל. המפקדות והחונכות עברו בעצמן מיונים, והוכשרו באופן ייעודי לפיקוד ועבודה עם החיילים. זאת מתוך הבנה שלתפקיד הזה נדרשות חיילות בעלות סל ערכים רחב, ורצון להוביל שינוי חינוכי בחברה.

החונכות האישיות ילוו אותם לאורך כל השירות במפגשים חודשיים, ויהוו גורם מקשר בין החייל לבין המערכת ומפקדיו, כדי לוודא שהוא מקבל את כל מה שהוא צריך, ולעזור לו עם כל קושי ואתגר שיצוץ במהלך הדרך.

"צבא ההגנה לישראל, במידה רבה מהווה גם צבא ההזדמנויות לישראל", חרצה אל"ם שולי בן מוחה, מפקדת מערך מגן, בטקס הסיום של הכנת הסגל, "יש לנו זכות, אבל בעיקר חובה - לוודא שאנחנו מממשים את אחריותנו, ומאפשרים לכל אחד ואחת הזדמנות לשירות אפקטיבי, תורם ובעל ערך".

בסוף השלב הראשון, ישובצו החיילים לתפקידים ייעודיים בכל רחבי הצבא. "המפקדים ביחידות שעובדות עם התוכנית - כמו סייבר, תקשוב, מודיעין וחיל האוויר - עברו כולם הכשרה, והם מוכנים לקלוט את החיילים באופן המיטבי, כמו כל אוכלוסייה אחרת שצריכה התאמה בשירות".

גם הקורסים והחפיפות שיעברו החיילים בתוך היחידות מותאם. "לא ברמת החומר", מדגיש סרן הלר, "התוכן הוא אותו תוכן, אין הנחות. אבל האופן שבו מעבירים אותו שונה - פחות שעות ביום, יותר הפסקות, הארכת זמן במבחנים. ככה נפתחות דלתות ליותר ויותר אנשים, שפעם היו סגורות בפניהם. זאת היסטוריה בהתהוות".

לחיילים החדשים והנרגשים, יש לסרן הלר מסר ברור: "אתם רק המחזור הראשון - אחריכם יבואו עוד אלפים רבים. פרצתם את הדרך, ממש כמו החלוצים שבנו את המדינה".

"אתם לא עושים משהו עבור עצמכם בלבד, אלא גם עבור כל מי שיבוא אחריכם. אנחנו מאוד סומכים עליכם, מאמינים בכם, ויודעים שתפתיעו אותנו ואת כולם, ותצליחו מעבר לכל הציפיות. אין לי ספק בכך".