צילום במחנות צה"ל 21.0210
פקודות מטכ"ל, 15 ינו' 86
תוקף בנובמבר 2016
21.0210 צילום במחנות צה"ל
תוקף סעיפים 1 עד 19 מה- 12 במארס 2007
הגדרות
-
בפקודה זו:
א. "אמצעי צילום" - מכשיר המשמש לצילום (בין צילום בסטילס, צילום דיגיטלי ובין צילום בוידאו וכו') בכל אורך גל וללא קשר לאופן שמירת המידע המצולם.
ב. "היתר צילום" - הרשאה לצלם מתקן צבאי. היתר צילום - היתר כללי או מסויג.
ג. "הכשר ביטחוני" - בדיקת התאמת סוג הביטחון לתפקיד בהתאם לפ"מ 0110 "חקירות ביטחוניות בצה"ל".
ד. "מעבדה" - מתקן שאישרו גורמי ביטחון המידע לטיפול בתוצרי צילום.
ה. "מתקן צבאי" - יחידה צבאית, בסיס צבאי, שטח שהוכרז כשטח צבאי סגור בהתאם לתקנות ההגנה (שעת חירום), או מקום המשמש או שנועד לשמש את צה"ל, לרבות חלק ממתקן שכזה, אזורים שבו או ציוד צבאי ובעלי תפקידים בו.
ו. "צלם צבאי" - חייל או עובד צה"ל אשר מקצועו הצבאי הוא "צלם צבאי".
ז. "רשומה" - כהגדרתה בפ"מ 0101 "אבטחת רשומות".
ח. "תוצר צילום" - מידע שנתקבל באמצעות אמצעי צילום, לרבות מידע השמור או אגור באמצעי הצילום עצמו או מידע שהופק ממנו, כאמצעי קשיח או כמדיה מגנטית או בכל אופן אחר.
כללי
-
מטרת פקודה זו להסדיר את התנאים לצילום מתקנים צבאיים, כדי למנוע התחקות אחר מתקנים צבאיים או חשש להגעתו של מידע מסווג, המושג באמצעות צילום, למי שאינו מורשה לקבל מידע זה.
-
מבלי לגרוע מתוקפה המחייב של פקודה זו, צילום מתקן צבאי ללא היתר צילום, עלול להוות גם עבירה על סעיף 115 לחוק העונשין, התשל"ז-1977.
איסור צילום מתקן צבאי
-
אין לצלם מתקן צבאי ללא היתר צילום הניתן על-פי פקודה זו.
-
חייל ימנע צילום מתקן צבאי המבוצע ללא היתר צילום. יובהר כי כדי למנוע צילום ללא היתר, לא יפעיל חייל אמצעים שאינם סבירים בנסיבות העניין, כגון כוח פיזי כלפי הצלם או פגיעה ברכושו.
מניעת צילום מתקן צבאי
-
חייל המבחין באדם המצלם מתקן צבאי יוודא, בהתאם לאפשר בנסיבות העניין, אם האדם המצלם מחזיק בהיתר צילום.
-
אם אין בידי האדם המצלם מתקן צבאי היתר צילום, יודיע החייל מייד למפקדו או למפקד המתקן הצבאי או למשטרה הצבאית. נמסרה הודעה למפקד המתקן הצבאי - יודיע זה גם לקצין ביטחון המידע (להלן: "קב"ם") ולמשטרה הצבאית, בהקדם האפשרי.
-
הפעלת סמכויות עיכוב, חיפוש או מעצר אצל המצלם מתקן צבאי ללא היתר צילום תבוצע בהתאם להפ"ע 0206 "תחימת סמכויות מעצר, חיפוש, חקירה, האשמה ומאסר – חיילים ואזרחים" ופ"מ 33.0309 "מעצר וחיפושים" ועל-פי כל דין.
-
אין בהוראות סעיף זה לגרוע מסמכותו של מפקד לחפש אצל חייל מפקודיו או במקום שבפיקודו בהתאם לסעיף 245(ד) לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955.
אמצעי צילום במתקנים צבאיים
-
מפקד מתקן צבאי רשאי לאסור על החזקתם של אמצעי צילום במתקן הצבאי או בחלק ממנו.
היתר לצילום מתקן צבאי
-
היתר צילום יינתן על ידי מפקד המתקן הצבאי, בכפוף להוראות המקצועיות של הקב"ם ובכפוף לאמור בפקודה זו, ובפקודות הצבא בעניין אבטחת ידיעות ולהנחיות מחלקת ביטחון המידע.
-
מפקד המקיים אירוע המוסדר בפ"מ 0910 "קיום אירועים בצה"ל" (כגון: כנס, ערב יחידה, ערב פרידה וכו') או טקס ביחידתו, יפעל בהתאם להנחיות הקב"ם בעניין המתאים לצילום אירוע זה.
חריגים לצורך בהיתר צילום
-
הוראות פקודה זו לא יחולו על צילום מופעים ציבוריים של צה"ל (כגון מפגנים ציבוריים, טקסים רשמיים, וטקסי סיום קורסים הפתוחים לקהל הרחב), אלא אם כן ניתנה הנחיה מיוחדת מטעם הקב"ם.
-
הוראות פקודה זו אינן חלות על צילום המבוצע על ידי צלם צבאי, ובלבד שהצילום מבוצע לצורך תפקידו הצבאי ובהתאם להנחיות ולהיתרים שניתנו לו על ידי המוסמכים לכך.
היתר צילום מידע מסווג
-
הוראות פקודה זו לא יחולו על צילום ושכפול רשומות, המבוצע במסגרת תפקידו לצורך תפקידו של חייל.
-
מפקד מתקן צבאי לא יתיר לצלם את מתקנו או רשומה המצויה במתקן, אם סוג הביטחון של תוצרי הצילום (כולם או מקצתם) עשויים להיות "שמור" או סיווג גבוה מזה, אלא לאחר קבלת אישורו של קב"ם, ובהתאם להנחיות הקב"ם (להלן: "היתר צילום מסווג").
-
היתר לצילום מידע מסווג יינתן מראש ובכתב, אלא אם בנסיבות העניין אישר הקב"ם את ביצוע הצילום בטרם כתיבתו של היתר הצילום המסווג ומסר את הנחיותיו בעניין, ובלבד שהיתר זה יימסר בכתב בהקדם האפשרי בנסיבות העניין.
-
אישר הקב"ם צילום מידע מסווג, יקבע הנחיות הנוגעות לביטחון המידע, ובכלל זה:
-
א. ההכשר הביטחוני הנדרש מן המצלם.
-
ב. אופן הצילום והצורך בליווי המצלם בעת ביצוע הצילום.
-
ג. אופן הפקת תוצרי הצילום, לרבות הצורך בפיתוח תוצרים אלה במעבדה.
-
ד. סוג הביטחון של תוצרי הצילום.
-
-
דינם של תוצרי הצילום כדין רשומה לעניין פ"מ 0101, ויש לנהוג בהם בהתאם לסוג הביטחון שנקבע להם. יובהר, כי רשאי הקב"ם לקבוע הנחיות נוספות באשר לאופן השימוש בתוצרי הצילום.