בנייה צבאית - אישור בנייה והטלת מגבלות על הבנייה האזרחית 59.0102

15.07.78

לקובץ PDF לחץ כאן

פקודות מטכ"ל , 15 יולי 78

59.0102 בנייה צבאית - אישור בנייה והטלת מגבלות על הבנייה האזרחית

הגדרות

1. בפקודה זו:-

א. חוק הבנייה - חוק התכנון והבנייה, תשכ"ה1965-.

ב. בנייה - כל הקמת מבנה מעל לקרקע או מתחת לקרקע, מאבן, מבטון, מטיט, מברזל, מעץ או מכל חומר לרבות:-

1) הקמת כל חלק של מבנה, כאמור, והקמת כל דבר המחובר אליו חיבור של קבע.

2) הקמת קיר, סוללת עפר, גדר וכיו"ב הגודרים או תוחמים או מיועדים לגידור או לתיחום, שטח קרקע או חלל.

3) סלילת כל כביש או דרך וכן חלק מהם או משטח למטרה כלשהי.

ג. בנייה צבאית - בנייה המבוצעת ע"י גוף בצה"ל, באמצעותו או ביוזמתו, במחנות קבע ובנייה ארעית במיתקנים ארעיים של צה"ל, למעט בנייה מבצעית.

ד. מיתקן צבאי - מחנה, מיתקן, מבנה, מכשיר או עירום, המשמשים או מיועדים לשמש את צה"ל או המוחזקים על ידו, למעט מיתקנים המיועדים לתפיסה ע"י צה"ל בשעת חירום, אך בפועל אינם תפוסים על ידיו.

ה. מגבלות על הבנייה האזרחית - הגבלות על שימוש במיתקנים אזרחיים לרבות:-

1) איסור הבנייה או הגבלת הבנייה או קביעת תנאים לבנייה.

2) איסור השימוש בקרקע או בבניין או בחלק מהם או הגבלת השימוש בקרקע או בבניין או קביעת תנאים לשימוש כאמור.

3) איסור בנייה או הגבלת בנייה של מיתקן שידור - קליטה או של מיתקן חשמלי כמשמעותו בחוק החשמל, תשי"ד1954-.

ו. עירום - החסנת קבע או החסנה זמנית, בתוך מבנים או מחוצה להם, של חומרים אשר לאור סגולותיהם יש צורך להטיל מגבלות על הסביבה.

ז. דלק - כל נוזל או גז העלול להתלקח והמשמש להנעת מנועים, לחימום או ליצירת חום לכל מטרה אחרת.

ח. גוף יוזם - אגף במטה הכללי, מפקדת פיקוד מרחבי, מפקד חיל האוויר, מפקדת חיל הים, מפקדת גי"ש, מפקדת פיקוד ייעודי, מפקדת קצין החיל הראשי או מפקדת מרכז אט"לי.

ט. הוראת שינוי - הוראה למוסד תכנון, הפועל לפי חוק הבנייה, להכניס שינוי בתכנית הקיימת הניתנת ע"י הוועדה למיתקנים ביטחוניים עפ"י דרישת שר הביטחון או עוזרו, לפי סעיף 175 לחוק הבנייה.

 

מטרות הפקודה הם אלה:-

2. חוק הבנייה, הקובע, כי אין לבצע עבודות מסוימות ללא היתר, חל גם על צה"ל.

3. מטרות הפקודה הן אלה:-

א. להסדיר את נוהל הגשת הבקשות להתרת בנייה צבאית.

ב. לקבוע את דרכי הפעלת חוק הבנייה בכל הנוגע לבנייה צבאית.

ג. לקבוע את דרכי הטלת המגבלות על הבנייה האזרחית, שצה"ל מעוניין בהן ולוודא את קיומן של המגבלות.

 

אחריות מטה

4. הגורמים המפורטים להלן יישאו באחריות מטה:-

א.

1) מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או ח"י אחראי למתן היתרים לבנייה צבאית של מיתקן ביטחוני לצורך סעיפים 160  (4) ו172- לחוק הבנייה.

2) מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י ירכז במפקדתו את כל האינפורמציה הנוגעת למיקום הבנייה הצבאית ולמגבלות החלות עליה וכן את האינפורמציה אודות מגבלות של הבנייה האזרחית הנובעות מהבנייה הצבאית.

ב.

1) עוזר ראש אט"ל לתכנון פיזי ירכז את הנושאים, אשר בטיפולם או בסמכותם של המועצה הארצית, הוועדות המחוזיות, הוועדות המקומיות או כל ועדה אחרת אשר מונתה לפי חוק הבנייה ויקיים מעקב אחר תכנון תכניות המתאר הארצית ותכניות המתאר המחוזיות והמקומיות.

2) עוזר ראש אט"ל לתכנון פיזי מופקד על מתן היתרים להחסנת דלק מעל לכמויות המפורטות בסעיף 3 של פסקה 2 להלן.

ג. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי אחראי לתחומי הפעולות האלה:-

1) טיפול בהשגת היתרי בנייה לפי חוק הבנייה בעבור מיתקנים צבאיים, לרבות הגשת עררים, במקרה של דחיית הבקשה ע"י אחת מרשויות התכנון הפועלות עפ"י חוק הבנייה.

2) טיפול בהטלת מגבלות על הבנייה האזרחית בהתאם לחוק הבנייה.

3) מעקב אחר תכניות מתאר או תכניות מפורטות, המעובדות או המופקדות עפ"י חוק הבנייה בוועדה המחוזית, בוועדה המיוחדת, בוועדה המקומית ובוועדה למימי חופין וכן מעקב אחר אישור הקלות ושימוש חורג עפ"י חוק הבנייה, וכל זאת מתוך מגמה למנוע שהאינטרסים של צה"ל ייפגעו ע"י התיות, ההקלות או השימוש החורג, כאמור, ולוודא כי יוגשו במידת הצורך ובמועד הנכון התנגדויות מתאימות.

4) טיפול בהגשת תכניות, תיקונן, התלייתן וביטולן וכן בהטלת מגבלות, בהגשת התנגדויות ועררים, להבטחת בטיחות הטיסה ולהסרת מכשולי טיסה וכן להוצאת ההוראות הדרושות להסרת מכשולי טיסה.

ד. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי בהתייעצות עם הגורמים הנוגעים בדבר, אחראי לאישור המיתקנים הצבאיים, המיועדים להיות פתוחים לציבור ולקביעתם בתור שכאלה.

ה. מפקדת חיל האוויר אחראית לעיבוד תכניות למניעת מכשולי טיסה, להסרתן ולהעברתן לטיפול עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, כן אחראית מפקדת חיל האוויר למעקב אחרי מכשולי טיסה קיימים ולמסירת הודעה אודותם לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי.

ו. גורם צבאי שברשותו מיתקן המטיל מגבלות על הבנייה האזרחית, אחראי לפיקוח על קיום המגבלות לאחר שהוטלו ועל העברת הודעה מיידית, בכתב, בצינורות הפיקוד, על כל הפרה לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי אשר מצידו אחראי לנקוט בצעדים מתאימים לשמירה על קיום מגבלות המוטלות.

 

ועדות מיקום חיליות

5. לשם בדיקת הצד הטכני ההנדסי והנכסי של התכניות לבנייה צבאית וקביעת המיקום, יופעלו שלוש ועדות מיקום כמפורט:-

א. ועדת מיקום שליד מפקדת מרכז בינוי - לבדיקת תכניות בנייה של כוחות היבשה.

ב. ועדת מיקום שליד מפקדת חיל האוויר - לבדיקת תכניות בנייה של חיל האוויר.

ג. ועדת מיקום של מפקדת חיל הים - לבדיקת תכניות בנייה של חיל הים. ההרכב של ועדת מיקום ודרכי פעולתה, ייקבעו בהוראות החיליות המתאימות של מפקדת מרכז בינוי, מפקדת חיל האוויר או מפקדת חיל הים - הכל לפי המקרה.

ד. לגבי המחנות המשמשים שתי זרועות או יותר יועברו בקשות להיתר בנייה לוועדת מיקום משותפת, אשר תורכב מנציגי הזרועות המאכלסות את המיתקן.

ה. נוסף לבדיקת תכניות בנייה ע"י הוועדות האמורות לעיל, חייבת כל תכנית בנייה בתחום הקריה - ת"א, גם בדיקה ואישור של "ועדת הקריה" בהתאם להוראות משהב"ט.

 

ועדה למגבלות בנייה

6. הטלת מגבלות על הבנייה האזרחית תיעשה לפי ההחלטה של הוועדה למגבלות בנייה שתפעל בהרכב המפורט:-

א. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי - יו"ר.

ב. קמ"ב במטכ"ל-אג"ת - מרכז הוועדה.

ג. נציג משהב"ט - אגף בינוי ונכסים.

ד. אט"ל-תחזוקה - רע"ן תחזוקה - בכל מקרה של תכנון לסלילת כבישים ולבניית גשרים או גשרים עיליים.

ה. נציג מפקדת מרכז בינוי.

ו. נציג מפקדת חיל האוויר.

ז. נציג מפקדת חיל הים.

ח. נציג אמ"ן-מחב"ם - בכל מקרה בו הנושא קשור בסודיותו של מיתקן.

ט. כל נציג נוסף של אגפי המטכ"ל או של החילות, שהעניין הנדון בפני הוועדה נוגע לו במישרין.

7. הוועדה תיקבע בעצמה את דרכי פעולתה.

בנייה צבאית

1.

א. אין לבנות בנייה צבאית, אין להוסיף בנייה צבאית למבנה קיים ואין לבצע בו כל תיקון(פרט לשינויים פנימיים, תיקוני בדק ותיקוני אחזקה), אלא אם כן ניתן היתר בכתב לכך ע"י מפקד מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י.

ב. מפקד מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, לא יסמיך גורם מחוץ למפקדתו לתת היתר בנייה, כאשר הבנייה טעונה קבלת היתר לפי חוק הבנייה, ע"י ועדה למיתקנים ביטחוניים, הפועלת לפי אותו חוק.

ג. לגבי שינויים פנימיים, תיקוני בדק ותיקוני אחזקה - יש לפעול לפי פ"מ 59.0101.

2. בקשות לאישור בנייה צבאית בחילות היבשה, ירוכזו ויועבדו ע"י הגופים היוזמים בתיאום עם מפקדת מרכז בינוי, ובחיל האוויר או בחיל הים - בתיאום עם רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, תוך מתן תשומת לב למגבלות הקיימות במקום והמוטלות ע"י תכניות שאושרו לפי חוק הבנייה.

3. בנייה צבאית הבאה ליצור, להרחיב או לשנות מיתקנים להחסנת דלק מעל ל40,000- ליטר בתחום שטח העיריות תל אביב, ירושלים וחיפה או מעל 100,000  ליטר בכל מקום אחר, טעונה, נוסף להיתר בנייה כאמור בסעיף 1 לעיל, גם היתר מאת עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי. הבקשות יוגשו ע"י הגוף היוזם לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, במישרין. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי יבדוק את התכניות עם מפקדת מרכז בינוי או עם הגורמים הנוגעים בדבר. אישר עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי את הבקשה - יוודא קבלת אישורו של מפקח העבודה הארצי וימציא לגוף היוזם היתר, בכתב, המתיר את החסנת הדלק. העתק ההיתר יועבר למפקדת מרכז בינוי. אין בקבלת היתר זה מעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי כדי לפתור את הגוף היוזם מהצורך לקבל היתר בנייה לבנייה עצמה, כאמור בסעיף 1 לעיל.

4.

א. לא תותר בנייה צבאית, אלא אם הקרקע, שעליה מבקשים לבנות הוקנתה לצה"ל ע"י משהב"ט-אגף בינוי ונכסים ורשומה כיחידת מקרקעין בספרי המקרקעין של צה"ל. סטייה מהוראות סעיף זה מותרת רק באישור ראש מטכ"ל-אט"ל או אם המדובר על בנייה לצרכים מבצעיים מידיים - באישור ראש מטכ"ל- אג"מ או מי שהוסמך לכך על ידו.

ב. האמור בסעיף משנה א' לעיל, אינו כולל מיתקני שדה לאימונים, המוקמים בשטחי אימונים ומפורקים בתום האימונים.

5. בקשה להיתר בנייה תועבר ע"י הגוף היוזם למפקדת מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, לפי העניין. לבקשה להיתר בנייה תצורף תכנית בנייה כללית ותסריט עם איתור המקום על מפה, בקנה מידה זהה לקנה המידה של מפת המקרקעין של מרכז בינוי.

6. עם קבלת בקשה להיתר לבנייה צבאית יבדוק מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י את אלה:-

א. אם צורפו לבקשה כל המסמכים הדרושים לפי פקודה זו.

ב. אם הקרקע, שעליה מבקשים לבנות הוקנתה ורשומה כיחידת מקרקעין בספרי המקרקעין של צה"ל. אם הקרקע אינה רשומה כמקרקעין צבאיים - אין מאשרים בנייה, אלא באישור ראש מטכ"ל-אט"ל או ראש מטכ"ל-אג"מ, לפי העניין (ראה סעיף 4 לעיל).

7.

א. אם הבקשה מתייחסת למיתקן המיועד להיות פתוח לציבור שאינו מצוי בתחום מיתקן צבאי - יועבר כל החומר, לאחר בדיקה ע"י מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, אל עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, אשר יקבע, לאחר התייעצות עם כל הגורמים הנוגעים בדבר, אם יש מקום להפעיל את סמכותו לפי סעיף 159 לחוק הבנייה ולקבוע, שהמיתקן האמור יהיה פתוח לציבור. קבע עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי - כך, יוחזר החומר לגוף היוזם, כדי שיכין בקשה להיתר בנייה בהתאם להוראות החלות על הבנייה האזרחית. הבקשה המוכנה תועבר למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י אשר יעבירה למשרד הביטחון-אגף בינוי ונכסים לשם חתימה על התכניות כמחזיקי הקרקע, והאחרון יעבירה לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, לטיפול כנדרש.

ב. אם הבקשה מתייחסת למיתקן צבאי, שלגביו לא נקבע כי הוא יהיה פתוח לציבור, אך איתורו של אותו מיתקן אושר מטעם אגף התכנון של משרד הפנים לפני 22 פבר' 66 או אם לגבי אותו מיתקן צבאי התקיימו כל התנאים האלה:-

1) המיתקן מיועד להיות מוקם בתחום מיתקן צבאי קיים.

2) הקמתו אינה מחייבת הטלת מגבלות על אדם כלשהו או שינוי המגבלות הקיימות.

3) ייעודו הכללי של המיתקן הצבאי המוקם זהה לייעוד הכללי של המיתקן הצבאי הקיים כבר, רשאי מפקד מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י להוציא היתר לבנייה המבוקשת. היתר הבנייה בכתב יועבר לגוף היוזם, שהגיש את הבקשה.

ג. אם הבקשה מתייחסת למיתקן צבאי שסעיפי משנה א' או ב' לעיל אינם חלים עליו, יעביר מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י את הבקשה, בצירוף כל החומר, להמשך הטיפול לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, אשר יבדוק את תכנית המתאר והתכנית המפורטת הנוגעת לשטח בו מבקשים לבנות. החומר שיצורף לבקשה יכלול את אלה:-

1) פרטים מדויקים על איתורו של מקום הבנייה.

2) תסריט המקום (ב8- העתקים).

3) פירוט המגבלות, שיש להטיל בעקבות הבנייה או השינויים, שיש להנהיג במגבלות הקיימות עקב הבנייה.

4) סוג הייעוד הכללי של המיתקן הביטחוני אותו מבקשים להקים.

5) פרטים נוספים - במידת הצורך.

8. לפני העברת הבקשה להמשך הטיפול לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, יבדוק מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י את תכנית המתאר והתכנית המפורטת המתייחסות לשטח שבו מבקשים לבנות, כדי לעמוד על כך אם אושרו כבר תכניות כאלה ואם הבנייה המבוקשת והמגבלות שצריך להטיל בעקבותיה, אינן חורגות מהתכנית והמגבלות הקיימות, עד כדי כך שהנאת האזרחים בעלי הזכויות בקרקעות הסמוכות תיפגע בצורה העשויה לחייב תשלום פיצויים.

9. הגיע מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י למסקנה, שהבקשה לבנייה והמגבלות שצריך להטיל בעקבותיה, חורגות מהתכניות והמגבלות הקיימות בצורה שיש בה כדי לפגוע בהנאת האזרחים בעלי הקרקעות הסמוכות, בצורה העשוייה לחייב תשלום פיצויים - יעביר את הבקשה בצירוף כל החומר וחוות דעתו המפורטת להחלטת ראש מטכ"ל-אט"ל. ראש מטכ"ל-אט"ל יוכל להחליט על רכישת הקרקע העלולה להיפגע ע"י הבנייה המבוקשת, ונוסף לכך או במקום זאת, על הגשת בקשה להוראת שינוי או על כל פעולה אחרת, כפי שימצא לנכון. אין לבקש הוראת שינוי, אלא אם כן השינוי הכרחי לשם הבטחת פעולתו התקינה של מיתקן ביטחוני, השימוש בו, מניעת פגיעה בסודיותו או מניעת נזקי גוף או רכוש מפעולתו או מהשימוש בו. אישר ראש מטכ"ל-אט"ל הגשת הבקשה להוראת שינוי - יועבר כל החומר, בצירוף אישור ראש מטכ"ל-אט"ל, לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי וזה יעביר את הבקשה למתן הוראת שינוי, בצינורות הפיקוד אל שר הביטחון או עוזרו.

10. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי שקיבל פנייה כאמור בסעיף 7 סעיף משנה ג' או כאמור בסעיף 9 לעיל יגיש אותה לוועדה למיתקנים ביטחוניים כדי לקבל היתר בהתאם לחוק הבנייה. אם הבקשה אינה תואמת את תכניות המתאר או את התכניות המפורטות החלות על המקום בו מבקשים לבנות, יבקש ראש אג"ת לתכנון פיזי הקלה, בהתאם לסעיף 147 לחוק הבנייה או שימוש חורג לפי סעיף 146 לחוק הבנייה או ישהה את הטיפול עד למתן הוראת שינוי - הכל לפי המקרה.

11. אם הבקשה לבנייה מחייבת הטלת מגבלות על הבנייה האזרחית או שינויין של מגבלות קיימות, לא יעביר עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי את הבקשה לוועדה למיתקנים ביטחוניים, אלא לאחר שהטלת המגבלות או שינויין הובאו קודם לאישורה של הוועדה למגבלות בנייה. הוועדה תבדוק את המגבלות המוצעות או את השינוי המוצע במגבלות הקיימות במגמה שלא להכביד על הבנייה האזרחית מעל למידה הסבירה ההכרחית בעבור הבנייה הצבאית.

12. אישרה הוועדה למיתקנים ביטחוניים, הפועלת לפי חוק הבנייה את הבקשה להיתר בנייה - ימציא עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי את ההיתר למרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, אשר יתייק אותו בתיק המקרקעין המתאים ויכין היתר בכתב לבנייה המבוקשת, לחתימת מפקד מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י. ההיתר, החתום בידי מפקד מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י. יועבר לגוף היוזם שהגיש את הבקשה.

13. אם דחתה הוועדה למיתקנים ביטחוניים את הבקשה להיתר בנייה, יודיע על כך עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י, ויגיש תוך 15 יום ערר בפני ועדת ערר למיתקנים ביטחוניים.

14. קיבלה ועדת הערר למיתקנים ביטחוניים את הערר ונתנה את היתר הבנייה המבוקש, יפעלו עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, רמ"ח בינוי ח"א וקב"ח ח"י, כאמור בסעיף 12 לעיל.

15. אם ועדת הערר למיתקנים ביטחוניים לא קיבלה את הערר ולא נתנה את היתר הבנייה המבוקש, יודיע עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי על כך לראש מטכ"ל-אג"מ ולראש מטכ"ל-אט"ל. ראש מטכ"ל אג"מ ישקול, לאחר התייעצות עם מטכ"ל-אט"ל, אם יש מקום לפנות לשר הביטחון כדי שידרוש דיון חוזר בערר; במקרה זה תועבר פנייה מתאימה בצינורות הפיקוד אל שר הביטחון או אל עוזרו.

16. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי יודיע למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י על דחיית הערר ע"י ועדת הערר למיתקנים ביטחוניים ועל החלטת ראש מטכ"ל-אג"מ בנדון. דרש שר הביטחון דיון חוזר - יודיע עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י גם על תוצאות דיון זה.

17. נתקבל הערר וניתן היתר הבנייה המבוקש בדיון החוזר - יפעלו עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, מרכז בינוי, רמ"ח ח"א וקב"ח ח"י, כאמור בסעיף 12 לעיל. אם נדחה הערר סופית והיתר הבנייה המבוקש לא ניתן, יודיע על כך עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, באמצעות מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, לגוף היוזם שהגיש את הבקשה.

18. אם התקבל היתר הבנייה מאת מפקד מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י יושלם התכנון ויועבר לאישורה הסופי של ועדת המיקום המתאימה.

הטלת מגבלות על הבנייה האזרחית

1. מגבלות על הבנייה האזרחית יוטלו מאחת הסיבות האלה:-

א. להבטחת פעולתו התקינה של מיתקן צבאי (לדוגמה: הבטחת פעולתו התקינה של משרד צבאי).

ב. להבטיח שימוש תקין במיתקן צבאי.

ג. למנוע פגיעה ביטחונית במיתקן או בפעילות המתבצעת בו.

ד. למנוע נזקי גוף או רכוש, הצפויים מפעולתו של מיתקן צבאי או מן השימוש בו או מתקלות העלולות להיווצר תוך כדי הפעלתו או השימוש בו.

2. כל מפקד היחידה, שבפיקודו מיתקן צבאי (לרבות עירום של חומר נפץ, תחמושת או דלק) שקיומו הפעלתו או השימוש בו מצריכים הטלת מגבלות על הבנייה האזרחית מאחת הסיבות המפורטות בסעיף 1 לעיל, יודיע על כך במכתב למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י בצירוף תסריט המקום. ההודעה תימסר לגבי מיתקנים צבאיים הקיימים כבר ביום כניסת פקודה זו לתוקף, תוך חודש ימים ממועד כניסת הפקודה לתוקף. לגבי מיתקנים צבאיים שטרם היו קיימים ביום כניסת הפקודה לתוקף, תימסר ההודעה למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י לפני תחילת תיכנונם.

3. הודעה, כאמור בסעיף 2 לעיל, תימסר גם בכל מקרה של כוונה לשינוי בייעוד של מיתקן צבאי וכן בכל מקרה של כוונה לשינוי בדרכי הפעלת המיתקן או השימוש בו, אם אלה מצריכים שינוי במגבלות על הבנייה האזרחית המוטלות או הצריכות להיות מוטלות לאור ההפעלה או השימוש

4. העתק מהודעה, כאמור בסעיף 2 לעיל, יועבר בכל מקרה, לגוף היוזם שהיחידה כפופה לו פיקודית.

5. מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, שקיבל הודעה לפי סעיף 2 לעיל, ירשום הערה מתאימה בתיק המקרקעין המתאים, יאשר ליחידה את קבלת ההודעה ויפעל כמפורט:-

א. אם ההודעה מתייחסת למקום שלגביו אושרה כבר תכנית מתאר או תכנית מפורטת עפ"י חוק הבנייה - יבדוק אם הוטלו כבר בתכניות כאמור המגבלות על הבנייה האזרחית הנחוצות לאור הפעלת המיתקן הצבאי או השימוש בו. אם התשובה על כך חיובית, תועבר הודעה על כך ליחידה שהעבירה את ההודעה ולגוף היוזם הממונה עליה.

ב. אם מתברר, שאין למגבלות על הבנייה האזרחית הדרושות, לאור הפעלת המיתקן הצבאי או השימוש בו, כיסוי מלא בתכניות שאושרו או אם טרם אושרו התכניות לפי חוק הבנייה, לגבי אותו מקום, שאליו מתייחסת ההודעה לפי סעיף 2 לעיל - יעביר מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י את ההודעה ליו"ר הוועדה למגבלות בנייה (עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי). מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י יצרף להודעה את הערותיו ואת המלצותיו.

ג. הוועדה למגבלות בנייה תבדוק את המגבלות על הבנייה האזרחית או את השינוי במגבלות הקיימות שיש להטילן לאור קיום המיתקן הצבאי, הפעלתו או השימוש בו, במגמה שלא להכביד על הבנייה האזרחית יותר מההכרח.

ד. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי יפעל לפי החלטת הוועדה למגבלות בנייה או ראש מטכ"ל-אג"מ, לפי המקרה, ויביא את הבקשה להטלת המגבלות על הבנייה האזרחית או שינויין בפני מוסד התכנון המתאים הפועל לפי חוק הבנייה. היחידה שהעבירה את ההודעה, הגוף היוזם הממונה עליה ומרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י ימציאו לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, את כל החומר הדרוש להגשת הבקשה בפני מוסד התכנון. אם הבקשה מוגשת לוועדה הפועלת לפי חוק הבנייה, שאינה ועדה למיתקנים ביטחוניים, יוודא עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי שהוועדה תתבקש לקבל החלטה לפי סעיף 46 לחוק הבנייה, לפיה ישמרו חבריה בסוד את דבר הבקשה, הטיפול וההחלטה בה.

ה. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי יודיע למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י את החלטת מוסד התכנון. אם מוסד התכנון נעתר לבקשה והטיל מגבלות חדשות על הבנייה האזרחית או שינה מגבלות קיימות, יערוך מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י רישום מתאים בתיק מקרקעין שבידו ויודיע ליחידה שהעבירה את ההודעה ולגוף היוזם הממונה עליה, את תוצאות הטיפול. לא אישר מוסד התכנון את בקשת צה"ל,יובא העניין להחלטת ראש מטכ"ל-אט"ל, כאמור בסעיף 8 להלן.

ו. האמור בסעיף 5 סעיף משנה ד' לעיל לא יחול במקרה שהטלת המגבלות על הבנייה האזרחית או שינוי המגבלות הקיימות או הוצאת הוראת שינוי, לגבי תכנית מתאר או תכנית מפורטת שאושרה כבר, תחייב תשלום פיצויים לגורמים אזרחיים.

במקרה זה יביא מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, את כל החומר בפני ראש מטכ"ל-אט"ל, כמפורט בפסקה 2 סעיף 9 לעיל. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, יפעל לפי החלטת ראש מטכ"ל-אט"ל.

6. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי יעקוב באופן שוטף אחרי כל התכניות המוגשות או המופקדות בהתאם לחוק הבנייה ואחרי כל בקשה לאישור הקלה או לשימוש חורג המוגשת ע"י גורם אזרחי כלשהו ויביא כל דבר שיש בו לדעתו כדי לפגוע פגיעה כלשהי בהפעלתו של מיתקן צבאי או בשימוש בו או שיש בו כדי להפריע בצורה כלשהי אחרת לצה"ל, לידיעת הגורמים האלה:-

א. משרד הביטחון-אגף בינוי ונכסים.

ב. מפקדת חיל האוויר.

ג. מפקדת חיל הים.

ד. מפקדת מרכז בינוי.

ה. כל גוף נוסף שיש לו נגיעה ויבקשם להעביר אליו את הערותיהם.

7.

א. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי ירכז את הערותיהם של כל הגופים המפורטים בסעיף 6 לעיל, ויביא את כל החומר בפני הוועדה למגבלות בנייה, אשר תפעל לפי האמור בסעיף 5 סעיף משנה ג' לעיל. אישרה הוועדה או ראש מטכ"ל-אג"מ את הגשת ההתנגדות, יוודא עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, הגשת ההתנגדות למוסד התכנון המתאים, והגשת ערר, במידת הצורך. אם הערר מתייחס להתנגדות לתכנית מטעמי בטיחות טיסה והוא מוגש לפי סעיף 101 לחוק הבנייה, לא יגיש עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי את הערר, אלא לאחר קבלת אישורים של ראש אג"מ ושל מפקד חיל האוויר. במקרה זה, תוודא מפקדת מרכז בינוי, הבאת דבר הגשת הערר לידיעת בעלי הזכויות והמחזיקים במקרקעין, העלולים להיפגע ע"י קבלת הערר, באמצעות משרד הביטחון-אגף בינוי ונכסים.

ב. עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי יודיע למרכז בינוי, לרמ"ח בינוי ח"א או לקב"ח ח"י ולכל גורם הנוגע על תוצאות הטיפול בהתנגדות.

8. נדחתה סופית ההתנגדות של צה"ל ואושרה תכנית, אשר פוגעת בפעולתו התקינה של מיתקן צבאי, בשימוש התקין בו, במניעת פגיעה ביטחונית במיתקן או בפעילות המתבצעת בו או במניעת נזקי גוף או רכוש הצפויים מפעולתו או מהשימוש בו, יעביר מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י, בקשה מתאימה אל ראש מטכ"ל-אט"ל אשר יחליט אם יש מקום לפנות אל שר הביטחון או אל עוזר השר כדי לתת הוראת שינוי או כל החלטה אחרת, כפי שימצא לנכון. החליט ראש מטכ"ל-אט"ל על פנייה למתן הוראת שינוי, יודיע מרכז בינוי, רמ"ח בינוי ח"א או קב"ח ח"י על כך לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, אשר יוודא את העברת הבקשה בצינורות הפיקוד אל שר הביטחון או אל עוזר השר.

מגבלות טיסה

1. מפקדת חיל האוויר תעבד תכניות להבטחת בטיחות הטיסה הצבאית ומניעת מכשולי טיסה ותעבירן לטיפול עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי ולידיעת מפקדת מרכז בינוי.

כן תודיע מפקדת חיל האוויר לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי על כל מכשול טיסה, שצריך להסירו.

2. תכנית להבטחת בטיחות בטיסה או למניעת מכשולי טיסה המחייבת שינוי תכנית קיימת התלייתה או ביטולה, תובא ע"י עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי בפני הוועדה למגבלות בנייה. הסתייג עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי מהחלטת הוועדה, יועבר העניין להכרעתו של ראש מטכ"ל-אג"מ.

3. אישרה הוועדה או ראש מטכ"ל-אג"מ את בקשת מפקדת חיל האוויר - יוודא עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי פנייה למוסד התכנון המתאים, בהתאם לסעיף 81 לחוק הבנייה.

4. אם דחה מוסד התכנון המתאים את הבקשה שהוגשה לו לפי האמור בסעיף 3 לעיל, יובא דבר הדחייה לידיעת ראש מטכ"ל-אג"מ ומפקד חיל האוויר, כדי שאלה יחליטו אם להגיש ערר על הדחייה בפני ועדת השרים, בהתאם לסעיף 82 לחוק הבנייה. הוחלט על הגשת הערר תועבר הודעה על כך לעוזר אג"ת לתכנון פיזי, אשר יוודא את הגשת הערר. מפקדת מרכז בינוי תוודא שהגשת הערר תובא לידיעת כל בעלי זכויות המקרקעין והמחזיקים העלולים להיפגע ע"י קבלת הערר.

5. אם פניית מפקדת חיל האוויר להסרת מכשולי טיסה אינה מחייבת את שינוי התכנית הקיימת, את התלייתה או ביטולה, יפעל עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי להסרת המכשול בהתאם לסעיף 174 לחוק הבנייה. מפקדת חיל האוויר חייבת לצרף לבקשה תיאור מדויק של המכשול ולפרט את הדרכים המוצעות להסרתו.

6. אם הסרת המכשול כרוכה בהוצאות - על מפקדת חיל האוויר לוודא, שיש כיסוי תקציבי לכך.

7. ככלל יפעל עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי להסרת מכשול טיסה, כאמור בסעיף 1 לעיל, לפי סעיף 174  (ג) לחוק הבנייה, כלומר: מתן הוראה בכתב לבעל הקרקע או הבניין או למחזיק בהם לבצע את הפעולה או לעשות את הסידורים כדי להסיר את מכשול הטיסה, הכל בהתאם לדרישות מפקדת חיל האוויר. העתקים מן ההוראה יועברו למפקדת חיל האוויר וליועץ הכספי לרמטכ"ל.

8. לא ביצע בעל הקרקע או בעל הבניין או המחזיק בהם הוראה שניתנה כאמור בסעיף 3 לעיל או אם היתה נשקפת סכנה מיידית לבטיחות הטיסה, רשאי מפקד חיל האוויר להורות לעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי, לפעול לפי סעיף 174  (א) לחוק הבנייה, כלומר להיכנס לקרקע ולבצע את הפעולה או לעשות את הסידורים הדרושים להסרת מכשול הטיסה. במקרה זה תעמיד מפקדת חיל האוויר לרשות עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי נציגים בעלי הכשרה מקצועית נאותה, שבהם יוכל עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי להיעזר לשם הסרת מכשול הטיסה.

9. מכוח סעיף 174  (א) לחוק הבנייה, אין להיכנס לתוך בניין המשמש למעשה בית מגורים ללא הסכמת המחזיק בו, אלא בשעות היום ולאחר שעוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי נתן למחזיק הודעה בכתב, שלושה ימים מראש, אודות הכניסה הצפויה.

מימי חופין

האמור בפקודה זו, חל גם על בנייה צבאית במימי החופים ועל הטלת מגבלות על בנייה אזרחית במימי החופים, אולם עוזר ראש אג"ת לתכנון פיזי לא ינקוט בשום פעולה בקשר למימי חופין, אלא לאחר תיאום מוקדם עם קב"ח חיל הים.

שונות

בכל מקרה שמגבלות על הבנייה האזרחית עלולות לגרור אחריהן תשלום פיצויים ידווח אט"ל-תחזוקה על כך ליועץ הכספי לרמטכ"ל ולמשהב"ט-אגף בינוי ונכסים.