לקובץ PDF לחצו כאן

פקודות מטכ"ל, 21 יולי 2005
(בעבר פ"מ 33.1208)

61.0108 עובדי מזון - פיקוח רפואי

 

הגדרות

 1. בפקודה זו:

א. "עובד מזון" - חייל בשירות סדיר או בשמ"פ או אזרח עובד צה"ל הבאים במגע עם מצרכי מזון בשלבי ייצור, הובלה, אחסנה או הגשה, ושמועסקים באופן קבוע באחד מהתפקידים המפורטים להלן:

1) עובד מטבח;

2) עובד חדר אוכל;

3) עובד במתקני ייצור מזון;

4) מחסנאי המוביל והמטפל במזון חשוף;

5) עובד במתקני השק"ם;

6) כל אדם שיוגדר למטרות פקודה זו כעובד מזון על ידי מקרפ"ר-רע"ן בריאות הצבא.

ב. "תורן מטבח" - חייל בשירות סדיר או בשמ"פ שממלא תפקיד חד-פעמי במטבח, בחדר אוכל או בכל מתקן מזון יחידתי אחר, ושאינו עובד מזון קבוע, כמפורט בסעיף משנה א לעיל.

ג. "רופא" - רופא צבאי או רופא אזרח עובד צה"ל שמועסקים במסגרת מרפאת היחידה.

 

כללי

בדיקות למועמדים לעבודה במזון

2. עובד מזון לא יתחיל בתפקידו, אלא לאחר שהעסקתו כעובד מזון אושרה על ידי רופא היחידה, בהתאם להוראת קרפ"ר 606.008.

3. בתום התפקיד יצויד עובד המזון באישור החתום על ידי קצין רפואה, המאשר את העסקתו כעובד מזון.

4. מועמדים לקורס טבחים יקבלו אישור רפואי, כמפורט בסעיף 2 לעיל, לא יאוחר משבועיים לאחר התחלת קורס הטבחות.

5. תורני מטבח חייבים לעבור, לפני תחילת העבודה, ראיון ובדיקת היגיינה אישית, כמוגדר בהוראת קרפ"ר 606.008.

 

בדיקות שגרתיות למועמדים לעבודה במזון

6. מדי יום, לפני תחילת העבודה, יעברו עובדי המזון ראיון ובדיקת היגיינה אישית על ידי חובש שהוכשר לכך, על ידי תברואן או על ידי חובש כללי, כמפורט בהוראת קרפ"ר 606.008.

 

עריכת בדיקות צואה מעבדתיות

7. קצין בריאות הצבא הפיקודי או הזרועי או קצין הרפואה היחידתי יורו על בדיקות צואה מעבדתיות  לכלל עובדי המזון היחידתיים (כולל תורני מטבח), במקרים המפורטים להלן:

א. במקרה של התפרצות מחלת מעיים ביחידה.

ב. בכל מקרה שבו עובד מזון או הבאים עמו במגע חלו במחלת מעיים מדבקת, או שנתגלה מחולל מחלה זיהומית בצואתו.

ג. בכל מקרה שקצין הרפואה היחידתי או קצין בריאות הצבא הפיקודי או הזרועי ימצאו לנכון.

 

נוהל פסילת מועמדים לעבודה במזון ועובדי מזון

8. מי שחלה במחלה מדבקת או בכל מחלה שעלולה לסכן את בריאות חיילי היחידה, כמפורט בהוראת קרפ"ר 606.008, לא יועסק כעובד מזון קבוע או זמני (כולל תורנות).

9. פסילתו או החזרתו של עובד מזון לעבודה תבוצע על ידי רופא בלבד, בהתאם להוראות קצין הרפואה הראשי.

 

עובדי מזון - אחריות מפקד היחידה  

10. אחריות מפקד היחידה לוודא כי העסקתם של עובדי המזון תתבצע בהתאם להחלטות ולהוראות רופא היחידה ולהוראות קרפ"ר.

11. מפקד היחידה יוודא כי העסקת עובדי מזון תאושר רק לאחר שאושרה על ידי רופא.

12. מפקד היחידה אחראי לוודא כי מדי יום, לפני תחילת העבודה, ייערכו ראיון ובדיקת היגיינה אישית 
לעובדי המזון ולתורני המטבח.

13. רישום תוצאות הבדיקות של עובדי המזון ייעשה על-פי ההנחיות והנהלים שנקבעו בהוראת        
קרפ"ר 606.008.

14. מפקד היחידה אחראי לכך שתוצאות הבדיקות והאישורים הרפואיים האחרים, לגבי כל עובדי המזון,
יישמרו בצורה שתאפשר ביקורת על ידי נציג מטעם החר"פ בכל עת.

 

שונות

15. במקרים שבהם עובר עובד המזון מיחידה ליחידה, מפסיק לעבוד במזון או משתחרר מצה"ל, יצורפו 
תוצאות הבדיקות והאישורים הרפואיים שלו למעטפת המסמכים הנלווים.

16. פקודה זו אינה גורעת מהחובה לנהל רישום רפואי, בהתאם לפ"מ 30.0106.

 

שינון

17. תוכן פקודה זו ישונן לחיילים בכל הדרגות אחת לשישה חודשים וייכלל בהוראות הקבע של כל מתקן
מזון, מטבח או חדר אוכל.