ניהול הספקטרום האלקטרומגנטי, הקצאת תדרים ותאימות אלקטרומגנטית 3.0701
פקודות מטכ"ל , 3 בפברואר 2013
3.0701 ניהול הספקטרום האלקטרומגנטי, הקצאת תדרים ותָאַלמָ"ג
הגדרות
1.בפקודה זו –
א. "ועדת התדרים" – ועדה ממשלתית בין-משרדית בראשות מנהל האגף במשרד התקשורת, הממונה על ניהול תדרי רדיו, והפועלת מכוח פקודת הטלגרף האלחוטי [נוסח חדש], התשל"ב- 1972 (להלן: פקודת הטלגרף האלחוטי). תפקיד הוועדה להועיד ולהקצות תדרים בתחום הספקטרום האלקטרומגנטי במדינת ישראל (בפקודה זו תיקרא גם "ועדת התדרים הלאומית").
ב. "ועדת התדרים העליונה" – ועדה ממשלתית בין-משרדית בראשות מנכ"ל משרד התקשורת, הפועלת מכוח פקודת הטלגרף. בסמכותה להעלות נושאים שנדונו בוועדת התדרים הלאומית לדיון בוועדת התדרים העליונה, ובכלל זה לערער על החלטות שהתקבלו בוועדת התדרים הלאומית.
ג. "ועדת התדרים הצבאית" – ועדה לתיאום הספקטרום האלקטרומגנטי בצה"ל ולאישור מגבלות הפעלה של מערכות קורנות בצה"ל. הרכבה, סמכויותיה ונוהלי עבודתה יהיו בהתאם לפקודה זו, וכמפורט בהוראת קבע אגף התקשוב 2.001: "ועדת התדרים הצבאית – הקצאת תדרים למערכות בצה"ל, וקביעת מגבלות להפעלתן"."קורן" (או "מערכת קורנת") – מערכת המשדרת אנרגייה אלקטרומגנטית.
ד. "מַקלט" (או "מקלט קרינה אלמ"ג") – מערכת הקולטת אנרגיה אלקטרומגנטית.
ה. "תאימות אלקטרומגנטית" (תָאַלמָ"ג) – רמת ההפרעות בהיבטי התדר בין שתי מערכות או יותר.
כללי
2. בצה"ל מרבים להשתמש במערכות המשתמשות בספקטרום האלקטרומגנטי – אמצעים הקורנים או הקולטים קרינה אלקטרומגנטית, לרבות במערכות תקשורת, באמצעי גילוי וניווט, במערכות מכ"ם ובאמל"ח.
3. בהתאם להפ"ע אגף התקשוב 2.0107: "מטכ"ל-אגף התקשוב", אגף התקשוב אחראי לתכנון, לניהול ולהקצאה של ספקטרום התדרים שבשימוש צה"ל, וכן לתאימות האלקטרומגנטית של המערכות האלקטרוניות בצה"ל. מטרת פקודה זו לקבוע את הכללים ואת העקרונות לאחריות אגף התקשוב, בנוגע לתכנון, לניהול ולהקצאה של ספקטרום התדרים שבשימוש צה"ל.
4. הפקודה קובעת הסדרים המפרטים את אחריות אגף התקשוב לתאימות האלקטרומגנטית (בהיבטי התדר) של המערכות האלקטרוניות בצה"ל, וכן את הכללים ואת העקרונות לשימוש במערכות קורנות או קולטות קרינה אלקטרומגנטית בצה"ל – הכול כדי לאפשר את פעילותן התקינה ולהגן עליהן מפני הפרעות אלקטרומגנטיות.
5. נוסף על כך, הפקודה מעגנת את תפקיד נציגי אגף התקשוב בוועדת התדרים הלאומית ובוועדת התדרים העליונה הפועלות מכוח סעיף 5ד לפקודת הטלגרף האלחוטי.
6. כמו כן, במסגרת הפקודה מוקמת ועדת תדרים צה"לית, ותפקידיה הם, בין היתר, לקבוע את חלוקת התדרים ואת אופן השימוש בהם בצה"ל – הכול בהתאם להחלטות ועדת התדרים הלאומית והעליונה בעניין הוועדה והקצאה של התדרים לצה"ל. עוד בסמכות הוועדה לבחון בקשות גורמי צה"ל להועדת תדר ולהקצאתו ולבצע את התיאומים הנדרשים ואת עבודת ההכנה לקראת הגשת בקשות לוועדת התדרים הלאומית לשם הועדת התדר והקצאתו. יתר על כן, הוועדה מוסמכת לאשר פריסה והפעלה של מערכות קורנות או קולטות, והכל כדי למנוע הפרעות תאלמ"ג למקלטים בין מערכות.
7. למען הסר ספק יובהר, כי בכל מקום בו המונחים "הועדה" ו- "הקצאה" מתייחסים לפעולה של ועדת התדרים הצה"לית, אזי הכוונה ל"הועדה פנימית" ו- "הקצאה פנימית" המתבצעות בהתאם להחלטות ועדת התדרים הלאומית לעניין הועדה והקצאה של תדרים לצה"ל.