תפיסת הקצין הישראלי

הצבת הישגים נדרשים למנהיגות, הגדרת התכונות החשובות בקצינים והטמעת ערכי צה"ל בתכני בה"ד 1 - אלו רק חלק מהשינויים הנעשים בשנים האחרונות, שנועדו להפוך את קציני העתיד למקצועיים מאי פעם

07.06.18

לכבוד ציון 50 שנה לבה"ד 1, נחשפה לראשונה תפיסת הקצינים הישראלים, שנקבעה לאחר שנים של עבודת מטה רחבה. התפיסה, כך מסבירים בבה"ד 1, נשענת על רציונל הכשרת הקצינים, שנמדד על פי המקצוע הצבאי, פיקוד ומנהיגות ודמות וערכים.

הצעד הראשון היה הגדרת חמש התכונות הרצויות, על פי החזון הקיים והמוכר של בה"ד 1: "הקצין בצבא ההגנה לישראל יוביל למימוש ייעודו של צה"ל להגן על המדינה, להבטיח את קיומה ולנצח במלחמה, ויפעל לאור רוח צה"ל וערך הממלכתיות".

מכאן, התכונה הראשונה שהוגדרה היא אחריות לביצוע המשימה, מתוך הבנה שגורל המערכה נמצא בידי הקצינים. מיד אחריה, חשוב שהם יהיו ראויים לפקודיהם ואחראים לאנשיהם, תוך הפגנת דוגמה אישית והתנדבות, מתוך רוח מפקד, רוח היחידה ורוח הלחימה. תכונה נוספת היא היותם אנשי מקצוע מעמיקים - לומדים ומלמדים, בעלי מחויבות למקצוע הצבאי, סקרנות, צניעות ורצון להתפתח ולפתח פקודים.

התכונה הרביעית קובעת שעל הקצינים להיות אנשי שטח - מעזים, מתחבלים ואמיצים, לוקחי יוזמה ומגדילי מרחב אחריות, תוך גילוי אומץ לב. עוד הוחלט להוסיף לרשימה תכונה חמישית וחשובה - חשיבה רעננה, ביקורתית ומחדשת - ששמה דגש על תהליך קבלת ההחלטות מתוך חשיבה עמוקה ויצירתית הפורצת מוסכמות ודפוסי חשיבה.

הצוערים בתרגיל המסכם של סדרת הקרב המשולבת

הישגים נדרשים למנהיגות

מעבר לתכונות, הוגדרו גם הישגים נדרשים למנהיגות, בעזרתם ניתן יהיה למדוד את מנהיגות הקצינים. ראשית, יהיה עליהם לעורר מוטיבציה בפקודיהם לביצוע משימות נוכח קשיים. שנית, לקבל החלטות במציאות משתנה ובהתחשב במאפייני הפקודים, המפקדים והמשימה. בנוסף, הקצינים יפתחו את פקודיהם בהיבטים מקצועיים, מנהיגותיים וערכיים.

מעבר לכך, הם יידרשו ליצור יציבות ובהירות, גם בתנאי אי וודאות ולחץ. ההישג הנדרש החמישי קובע כי הקצינים יגבשו תפיסה פיקודית וערכית שתהווה מצפן לפעולותיהם, והאחרון דורש שהם יהיו מודעים לחוזקות ולחולשות שלהם בהיבטים מקצועיים, מנהיגותיים וערכיים.

הטמעת ערכי צה"ל

כדי להפוך את ערכי רוח צה"ל לחלק בלתי נפרד מהקצינים ומחיי היומיום שלהם, הוחלט לנקוט בשלושה צעדים. הראשון דורש ביצוע תחקירים מתוך רצון ללמוד מסיטואציות, חיוביות ושליליות כאחד. בעזרת ציון נורמות לחיוב ולשלילה, קבלת החלטות לאור שיקולים ערכיים וקיום אימונים ייעודיים כגון סימולציות ודילמות פיקודיות, יבינו הצוערים את התכונות אותם הם צריכים לחזק ואת אלו שהם צריכים לשמר.

לפי הצעד השני, כדי להטמיע בשגרת הצוערים את הערכים בהם דוגל בה"ד 1, יוכנסו עוגנים בלוח הזמנים של הצוערים, כגון שיחת סופ"ש שתכיל ציון נורמות ואקטואליה, מסדרי בוקר, שעת בטיחות, ציון חגים ומועדים, וסקירה גאוגרפית.

הצעד האחרון נועד ליצירת שפה משותפת, על ידי הגדרת ערכי רוח צה"ל כערכים המובילים לפיהם יפעל בה"ד 1, ובעתיד גם השלמות הקצונה. המשובים אותם מקבלים הצוערים יועברו גם הם באותה דרך, דבר שיקדם את הצעד אף יותר.

הצוערים בתרגיל המסכם של סדרת הקרב המשולבת

ערכים לא לומדים בכיתה

בבה"ד 1 מאמינים שיש ללמוד על משמעות הערכים בשטח ולחוות אותם בסיטואציות מציאותיות. תהליך זה נעשה בארבעה מישורים - תחילה, ילמדו הצוערים על הערכים בכיתה. לאחר מכן, הם יתמודדו עם דילמות ערכיות ויתחקרו את ביצועיהם. במישור השלישי, ילמדו וינתחו את התנסויות חבריהם לקורס. ובאחרון, יבינו הצוערים את משמעות הערכים בזכות דוגמה אישית ממפקדי הקורס.   

לראשונה אף נחשפים נתונים מעניינים במיוחד: במחזור ה-60, העידו מעל 70% מחניכי הקורס במגמות נחשון (מטה) ומעוז (תומכי לחימה) שהעיסוק בהישגים הנדרשים של המנהיגות, תרם לפיתוח תפיסת הפיקוד שלהם. 

כמו כן, כך על פי הנתונים, הצטמצם משמעותית מספר הצוערים שנכשלו בבוחן הסיום, לעומת אלו שנכשלו בבוחן הפתיחה. במחזור ה-60, כך לדוגמה, מספר הנכשלים בבוחן הסיום היה קטן ב-210 ביחס לנכשלים בבוחן הפתיחה.

לכבוד חגיגות 50 שנים לבה"ד 1 יתקיים טקס סיום קורס הקצינים ה-61 בראשות נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל רא"ל גדי אייזנקוט, שיכלול בין היתר גם תערוכת רכבים קרביים משוריינים בסימן "ישן מול חדש".

"בה"ד 1, בית הספר לקצינים של זרוע היבשה, חוגג בימים אלה 50 שנה למושבו במצפה רמון. במשך היובל האחרון הוכשרו דורות של קצינים אשר בימים אלה מובילים את צה"ל וכוחות היבשה", מספר אל"ם גור שרייבמן, מפקד בה"ד 1, "קצינים אלו חונכו לפיקוד ולמנהיגות, לערכים על פי רוח צה"ל ולמקצועיות. הם מוכשרים ברמה הגבוהה ביותר בכדי להוביל את צה"ל באתגריו".