זה מה שקורה במבד"קים

אם אתם חיילים כבר כמה חודשים וחושבים על יציאה לקצונה, סביר להניח ששמעתם את המילה מבד"קים כבר כמה וכמה פעמים. זהו שלב המיון האחרון לפני היציאה לקק"ץ, וכל מי שרוצה להיות קצין יעבור אותו. אבל מה קורה באותם מבחנים מדוברים? ולמה צריך אותם בכלל?

04.02.19
ניב שגיא, מערכת אתר צה"ל

אחרי שעברתם את המיונים החיליים, תקבלו זימון למבד"קים, המיון האחרון לפני קורס הקצינים. אלו הם מבדקי קצונה שבסופם ייקבע, בצירוף עם שאר הנתונים, ציון המתאם הסופי שלכם והאם תצאו לבה"ד 1.

אז למה בכלל צריך לעבור עוד מיונים?

מטרת היום הזה היא כפולה - הדבר הראשון שרוצים לבדוק הוא האם עלול להיות מצב שבו מישהו או מישהי יקבלו אחריות על חיי אדם, משימות ורכוש, ולא יהיו מסוגלים לעמוד בלחץ או לא יהיו  יציבים ובשלים לכך. הדבר השני שבודקים, הוא לאחר שנקבע שחייל או חיילת יכולים להיות קצינים - עד כמה הם יכולים להיות קצינים טובים.

מה עושים שם?

ביום שלפני המבד"קים על המפקד או המפקדת שלכם לשחרר אתכם עד השעה 13:00 ולמלא טופס חוות דעת לקצונה, אותו תיקחו איתכם ליום המבד"קים. היום יחל בשעה 7:15 במדור מבד"ק בתל השומר וייגמר בערך בשעה 17:00.


התחנה הראשונה והעיקרית ביום הזה היא כיתת המחשבים. בתחנה זו תכתבו קורות חיים, תמלאו שאלוני אישיות, תענו על מבחן מצבים שיבדוק כיצד תתמודדו עם דילמות מורכבות בכל מיני תחומים ועל מבחן קריאת נתונים שיבדוק יכולות הבנה ולמידה.


בשלב הבא תיפגשו לשיחה אישית עם פסיכולוג, שמטרתה להעמיק את ההיכרות האישית, זה המקום להציג את עצמכם, ואת הסיבות והמניעים ליציאה לקצונה. בסוף היום,  הפסיכולוג לוקח את כל המידע שהוא אסף מהריאיון ומהמבחנים וקובע את הציון שנכנס למתאם.

איך אפשר להתכונן?

במבחנים שתעשו אין תשובה נכונה ולא נכונה, זה לא כמו מבחן בגרות. אי אפשר להתכונן טוב טוב על החומר ולהצליח בהם יותר, להיפך,הרעיון של המבחנים הוא לראות את דמות החייל או החיילת כקצינים. ולכן יותר חשוב להבין לקראת מה באים, ומעבר לכך לבדוק מה זה קצין, להסתכל על המפקדים מסביבי, לראות איך הם פועלים ולחשוב למה אני רוצה להיות קצין.


לאחר יום המבחנים, תוכלו ללכת לשלישות היחידתית ולבדוק אם אתם ממשיכים בתהליך. זהו שלב המיונים האחרון בדרך לבה"ד 1, אבל חשוב לזכור שבכל שלב, וגם בקורס עצמו, זהו מסלול מנפה ואם לא תשקיעו, ותעבדו ברצינות, הדרך שלכם לקצונה תיעצר.