קצינים ימלאו שאלון לאיתור ניגוד עניינים בכניסה לתפקידים בכירים או רגישים
מערכת אתר צה"ל | 24.08.2018
בעקבות עבודת מטה שנערכה בצה"ל, הוחלט שקצינים הנכנסים לתפקידים בכירים (אל״ם ומעלה) או רגישים (למשל, תפקידים בתחום הרכש), יחויבו למלא שאלון לאיתור ניגודי עניינים אפשריים בתפקיד. כמו כן, ייערכו בצה"ל הסברות במטרה להעלות את המודעות לנושא, ולהדריך את הקצינים כיצד לטפל במצבים שבהם מתעורר חשש לניגוד עניינים.
עבודת המטה נערכה מתוך תפיסה ערכית, לפיה חשוב שקציני צה"ל יקפידו ויהוו דוגמא בנושא טוהר המידות, ובמטרה לחדד ולרענן את הכללים. כללים דומים בנושא חובת מילוי שאלון לאיתור מצבים המעוררים חשש לניגוד עניינים קיימים בחלק מהמקומות במגזר הציבורי.
את עבודת המטה ערך צוות בראשות אלוף (מיל') פרופ’ ישי בר, בהשתתפות נציגים מהפרקליטות הצבאית ומאגף כח אדם.
הצוות מצא שיש חשיבות בקשר של צה״ל עם התעשיות האזרחיות, החיוני למציאת פתרונות טכנולוגיים ואחרים לאתגרים מבצעיים במהירות ובאופן מיטבי. בד בבד, חשוב לקבוע הנחיות למניעת ניגודי עניינים אפשריים.
עבודת הצוות נועדה להתמודד עם מצבים כגון: (א) קצינים בצה"ל שיש לבני המשפחה שלהם פעילות עסקית אזרחית שלה ממשק עם צה"ל (ב) קציני מילואים שעובדים בתעשיות הבטחוניות בנושאים שיש להם השקה לשירות הצבאי שלהם (ג) קצינים שנדרשים מתוקף התפקיד לממשקים עם בעלי תפקידים באזרחות המוכרים להם מהשירות הצבאי (מפקדים בכירים לשעבר, עמיתים, פקודים).
גם לפני עבודת המטה, נקבע בפקודות הצבא, כמקובל במגזר הציבורי, שעל קצינים לדווח על כל מצב של חשש לניגוד עניינים, אך לא התקיים תהליך יזום שמטרתו לאתר ניגודי עניינים פוטנציאליים ולתת להם מענה.
בעקבות עבודת המטה נקבע כי במסגרת דיוני השיבוצים ותהליכי האיוש ימולא שאלון לאיתור ניגוד עניינים. מקרים שבהם עלה חשש אפשרי לניגוד עניינים יובאו בפני ועדות חיליות שיוקמו. מקרים חריגים וקצינים בכירים - יובאו בפני ועדה מטכ"לית. הוועדות יקבלו החלטות כגון העברת תחום אחריות לקצין אחר, קביעת בקרות על החלטות שהוא מקבל בתחום מסוים וכד'.
כמו כן, ייערכו הסברות והדרכות בקורסי מפקדים ובקרב אוכלוסיות העוסקות בתחום הרכש. נשקלים גם צעדים נוספים, בהם קביעת "קוד אתי" להתנהלות קציני צה"ל בממשקים עם העולם האזרחי.