איך מדליקים אש מתחת למים? לחבלנים של הים יש תשובה

את לוחמי ולוחמות הילת"ם תוכלו לפגוש אי שם במעמקים, כשהם מוקפצים לכל זירה ימית בה נדרשת פעילות חבלנית מורכבת או תיקון חלקי צוללות וכלי שיט בלב ים. בעזרת הכשרה מדויקת וציוד מיוחד - הם גם יודעים להדליק אש מתחת לפני המים. לרגל חנוכה, שמענו מהם על המקום בו יש אש בלי עשן

26.12.24
גיא שטיין, מערכת את"צ

מגיל קטן, למדנו שמים ואש לא יכולים להתקיים יחד באותו מקום. אבל לוחמי ולוחמות הילת"ם מוכיחים שאפשר גם אחרת, בין סיכול פעולות עוינות להשלמת משימות בעומק עשרות מטרים - ולאורך הכשרה אינטנסיבית מעל לשנה.

"בכל שלב בקורס אנחנו מוסיפים עוד רובד למקצוע", מסביר סמ"ר ריף, לוחם בפלגת צוללים בילת"ם, "לאחר הטירונות אנחנו מתחילים ב'מכין' - צוללים המון בטכניקות שונות, מתמקצעים בחיפוש בלב ים ולומדים איך להתנהל כשהתנאים בשטח מאתגרים במיוחד". 

היחידה מחולקת לשתי פלגות - צוללים וחבלנים. בשלב ה'בסיסי' של ההכשרה הם מתחילים ללמוד את התחום; פלגת הצוללים מתמקדת בחילוץ, שליית אמצעים שטבעו ומענה לתקלות של כלי שיט מתחת לפני המים, בעוד שפלגת החבלה מתמחה בפעולות הנדסיות ופח"עיות במצולות.

"לוחמי ולוחמות הילת"ם אינם ייעודיים לפק"ל אחד, אז אנחנו לומדים המון על כלים שונים. למשל, על ה'לברק', המיועד למשימות צלילה ומאפשר לנו לרדת ולעלות בנוחות מכלי שיט ולנוע בזריזות", מפרט סמ"ר ריף, "אנחנו לומדים טכניקות מיוחדות של תיקונים וטיפולים, ומבצעים עבודות כפיים של החלפת ברגים וליטוש". 

החיבור של מים ואש כאמור אולי יכול להישמע זר, אך עבורם זו שגרה - והם מוכיחים שמה שאפשר לעשות מעל לפני המים קורה גם במעמקים, כשפלגת החבלה מצטרפת לקורס ס"פ (סילוק פצצות) ופח"ע של מסלול יהל"ם: "מכירים שם היטב סוגי תחמושת, מטענים שיש לצבא ולאויב, ואיך לסרוק שטח כדי לזכות אותו".

"הפצצות שזורקים למים עובדות על הדף ולא על רסס", הוא מוסיף ומתאר, "כשרוצים לפוצץ כלי שיט או לגרום נזק לאמל"ח, יש חוק אחד בלבד - כמות החבלה בה נשתמש מעל לפני המים, תוכפל בשבע כאשר הפיצוץ במעמקים". 

כדי לבצע עבודות ריתוך ובערה מתחת למים דרושה טכניקה מדויקת, שתעזור להתגבר על הסביבה הרטובה: "המכשול הוא לעקוף את מחסור החמצן הדרוש להדלקת אש, ולייצר בעירה בטמפרטורה גבוהה. אנחנו משתמשים באלקטרודה, המשמשת ליצירת מעגל חשמלי עם חומר שאינו מתכתי, המורכב מחומר דליק מתחת למים, יחד עם הזרמת חמצן ממיכל אשר מגדיל את הבערה. החיכוך בין שני החומרים - יוצר אש". 

תמונת ארכיון 

כך, הם מוכיחים שדווקא יש אש בלי עשן. "בכל פעילות ומשימה, אנחנו תמיד חושבים על תחושת השליחות שמלווה אותנו", מסכם הלוחם, "זה נותן לנו כוח להמשיך".