לוחמים באח"י רומח מספרים על חייהם בלב הים
בכל כלי שיט בשייטת 3 יש תפקידים מגוונים שלוחמים ממלאים כחלק ממערך ההפעלה השלם. לקראת חג הפסח, יצאנו להכיר מקרוב את אנשי הצוות באח"י רומח – ולשמוע מהם על השירות, האתגרים והשליחות בתקופת מלחמה
עמוד השדרה של ההגנה הימית
לוחמי הסטי"לים (ספינות טילים) מהווים את חוד החנית של ביטחון ישראל בזירה הימית. בזרוע הים פועלים שלושה דגמים עיקריים: סער 4.5, סער 5 וסער 6. הלוחמות והלוחמים בשייטת עוברים הכשרה מותאמת למחלקה אליה הם משתבצים – ומגיעים מוכנים למשימות השונות בלב הים.
אח"י רומח, סטי"ל מסוג סער 4.5 (המכונות "ניריות"), הייתה בין הראשונות שפעלו במלחמה הנוכחית. לוחמיה מיירטים מטרות עוינות העושות את דרכן לשטח ישראל, מסכלים תשתיות טרור ואיומים ושומרים על ביטחונה של מדינת ישראל מהים.
"השבעה באוקטובר חקוק לכולנו בזיכרון - זו מלחמה על הבית"
סמ"ר (במיל') ע', לוחם במחלקת הנשק באח"י רומח, נזכר ברגעים הראשונים של המלחמה: "סגרתי את השבת בבסיס. ערב לפני ניסינו לשמור על אווירה טובה עם הצוות. בבוקר קמנו ישר למצב לחימה – הפעלת מערכות, בדיקת ציוד ויציאה לים. זה רגע שלא אשכח לעולם".
מחלקת הנשק אמונה על הפעלת מערכות הלחימה, תחזוקה שוטפת של כלי הנשק שבספינה, תפעול אירועים מבצעיים בזמן אמת ותיאום הקשר עם יתר המחלקות בספינה. "אנחנו העורק הראשי בספינה", מסביר סמ"ר (במיל') ע'. לאורך הלחימה, תפעלו מחלקת הנשק של הספינה עשרות אירועים מבצעיים, בזירות קרובות ורחוקות. "הרגשתי את השליחות מתעצמת", משתף סמ"ר ע' ומוסיף: "להיות מנותק מהחיים האזרחיים שבועות – כדי להגן על המדינה – זו אחריות שאין לה תחליף."
"ירינו לעבר הכטב"ם – וסיכלנו את האיום"
מחלקת מכונה דואגת להנעת הספינה, החשמל, המים והפעלת המערכות והמכונות השונות בספינה, שחיוניות לתפקודה השוטף .סמל ו', מכונאי וחשמלאי בכיר באח"י רומח, מספר על האחריות המוטלת על כתפיו: "עשיתי י"ג-י"ד באלקטרוניקה, והייתי בפנימייה צבאית מכיתה ט'. זו השנה השמינית שלי כלובש מדים. אני אחראי על תקינות המערכות – מהשקע הקטן ועד מערכות החשמל של הטילים".
הוא נזכר בלילה דרמטי: "היינו באילת, הקפיצו אותנו באמצע הלילה בעקבות זיהוי של מטרה עוינת שעושה את דרכה לשטח המדינה. אחרי למעלה מחודש בים, פתאום הכל שקט, ואז בום – הטיל יוצא החוצה - והאיום סוכל. ראינו את הפיצוץ, שמענו את ההדף. זו הייתה תחושה עילאית".
"זיהינו במכ"ם – וננעלנו על המטרה"
תפקיד מחלקת האלקטרוניקה בסטי"ל הוא מהחשובים והרגישים ביותר – הם בעצם "העיניים והאוזניים" של הספינה. בלי מערכות אלקטרוניות מתקדמות, הספינה לא יכולה לנווט, לזהות איומים או להילחם.
אנשי המחלקה מתעסקים בתפעול ותחזוקה של מערכות הגילוי והשליטה. בעת יירוט – הם אלו שמזהים את האיום, נועלים את מערכת ההגנה ומאשרים ירי. סמל ש', נגד מחלקת אלקטרוניקה, משתף ברגע שבו ספינת אח"י יפו הצליחה ליירט כטב"ם: "ישבנו במי"ק בלי לצפות לכלום – ופתאום, זיהוי במכ"ם. מיד עברנו לנוהל יירוט, כל אחד נתן את הדיווח שלו. ננעלנו, ירינו – ואז כל הספינה רעדה. רגע של מתח מטורף – ואז הצלחה. אופוריה אמיתית".
סמל ש' הגיע לשירות הסדיר כשהספינה שלו – אח"י רומח – הייתה בהספנה, כך שהשתלב בפעילויות בספינות אחרות. "רוב הפעילות שלי הייתה בהגנה על אסדות הגז. זו משימה חשובה – עם אחריות ענקית."
"הרומח היא הבית שלנו"
סמל א', לוחם באח"י רומח במלחקת גנ"ק (גילוי, ניווט וקשר) וממלא תפקיד חיוני כאתת (מי שמכוון את הספינה עצמה): "אנחנו במחלקה אחראים על מערכות הניווט, על קריאת המפות ועל ההגה. סמל א' מתאר את השגרה הבלתי פוסקת: "יוצאים לים, חוזרים לחוף –מחדשים אספקה, מבצעים שיחות קצרות עם המשפחה – וחוזרים לסבב לחימה נוסף. תחושת השליחות היא עצומה, גודל המשימה וכובד האחריות מגבירים את החשיבות וההבנה". אנשי הצוות פועלים בכל מקום שבו הם נדרשים: "אנחנו באים לעזור בספינות אחרות, אבל ברור – הרומח היא ספינת הדגל שלנו".