צה"ל והצבא האמריקאי מתרגלים לראשונה מתקפת טילים מכל החזיתות
בשעת חירום, ולאחר החלטה, מערך ההגנה האווירית של צבא ארה"ב יגיע לסייע למדינת ישראל במשימת ההתמודדות עם מתקפת טילים נרחבת. במסגרת תרגיל ה-"ג'וניפר קוברה 2018", שהוא הגדול אי פעם, מתאמנים הצבאות לראשונה בתרחיש של מתקפה מכל החזיתות, באמצעות נשק מדויק ובמטחים. כך נערכים צה"ל והצבא האמריקאי ליום פקודה
במסגרת תרגיל ה-"ג'וניפר קוברה 2018" של מערך ההגנה האווירית הישראלי וצבא ארה"ב, שמתקיים בחודשים אלו והוא הגדול אי פעם, מתרגלים הצבאות לראשונה תרחיש של מתקפת טילים נרחבת מכל החזיתות, באמצעות נשק מדויק ובמטחים. זאת כחלק מהסכם לפיו, אם תתקבל החלטה בדרג מדיני בכיר, יגיעו הכוחות האמריקאים לסייע למדינת ישראל בהתמודדות עם איומי ירי תלול מסלול.
השנה החולפת הייתה אומנם שקטה מבחינת איום הרקטות וכלי הטיס העוינים, אך בעלת השפעה אסטרטגית מכרעת. "אנחנו נתרגל תרחישים מורכבים שמותאמים למציאות שמשתנה ומתעצבת ממש בימים אלו", מבהיר מפקד מערך ההגנה האווירית, תא"ל צביקה חיימוביץ'. "בפעם הראשונה יבואו לידי ביטוי כל האיומים הרלוונטיים - מקרוב ומרחוק".
במהלך האימון, שמבוצע זו הפעם התשיעית, מתקיימת פריסה של סוללות הגנה אווירית ברחבי הארץ באתרים בהם יעשה שימוש בזמן אמת. כמו כן, בשבועיים הקרובים יערכו סימולציות משותפות עם מערכות "חץ", "כיפת ברזל", "פטריוט" ו"קלע דוד". בחלקו האחרון של האימון, אף מבצעות יחד המערכות הישראליות והאמריקאיות מטווח יירוט באש חיה.
"הייתה ותהיה למערך ההגנה האווירית, לחיל האוויר ולצה"ל יכולת להתמודד לבד באופן יעיל ואפקטיבי מול אותם איומים", מדגיש תא"ל חיימוביץ'. "אבל בארגז הכלים יש לנו מרכיב נוסף לכשנידרש לו - הנוכחות של השותף האמריקאי כאן ביחד איתנו. זו יכולת חשובה ומשמעותית, כחלק ממצרף הפעולות והמוכנות שלנו לכל תרחיש ולכל זירה".
התרגיל השנה מהווה את האימון הראשון בו משתתפת מערכת קלע דוד כמבצעית, והיא מציגה בו היקף ויכולות גדולים מבעבר. המערכת שנכנסה למבצעיות בתחילת שנת 2016, מיועדת לסיכול איום של טילים, רקטות ומל"טים בטווח בינוני עד ארוך, ומצוידת במיירט מהיר ומתמרן שמאפשר להשמיד מטרה בפגיעה ישירה.
מערכת ה"חץ", שחמושה בטילים המתקדמים "חץ 3", המיירטים טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה, לוקחת גם היא חלק בתרגיל. בקיץ הקרוב, יערכו באלסקה צה"ל וצבא ארצות הברית ניסוי יירוט משותף במערכת, במהלכו היא תתמודד עם מטרה בליסטית שתדמה איום ארוך טווח.
מערך ההגנה האווירית האמריקאי, תרגל בין היתר את אחת ממערכות ההגנה האווירית המתקדמות והחזקות בעולם - "פטריוט - PAC-3". המערכת מיירטת טילים בליסטיים, מגדילה משמעותית את טווחי המעקב והאיתור של מערך ההגנה האווירית ומוודאת כי טילים בעלי ראשי נפץ כימיים ותחמושת מסוכנת אחרת מושמדים בגובה מסוים.
באימון, שנערך בהשתתפות כ-2,500 חיילי צבא ארצות הברית וכ-2,000 חיילים ממערך ההגנה האווירית של חיל האוויר, משפרים הצבאות את התיאום ביניהם ואת כשירות ההגנה המשותפת שלהם. "אני בטוח שאם נידרש, כשיינתנו הפקודות", סיכם תא"ל חיימוביץ', "נמצא את בעלי בריתנו, שותפינו, עומדים כאן לצידנו ונלחמים כתף אל כתף כחלק מהצוות שמגן על ישראל".