יצאנו לראות מה חדש בהכשרת לוחמי ולוחמות הגנ"א
על השינויים והפיתוחים ביירוטים של מערך הגנ"א כנראה כבר שמעתם - הפרידה ממערכת הפטריוט, התמודדות מול איום הכטב"מים ומערכות חדשות ומסווגות. אז איך מתרגמים בביסל"א את כל אלה להכשרה בפועל? ישבנו לשיחה עם קצין ההדרכה במגמת היירוט על הדור הבא של מגני השמיים
קשה לפספס את הפעילות הבלתי פוסקת של לוחמי ולוחמות ההגנה האווירית מתחילת המלחמה. עם התרחבות המשימה, גם הצורך המבצעי השתנה בחלקו, ואיתו גם הכשרות המערך.
"בחצי שנה האחרונה, קורס ההכשרה המתקדם משנה את פניו, כל פעם בנגיעות ובצעדים קטנים", מספר קצין ההדרכה של מגמת יירוט בביסל"א, סגן ד', "אנחנו מבינים שבגלל האיומים האוויריים הבלתי פוסקים יש צורך בדרישה אחרת מהחיילים שלנו, התרגולים נשארו זהים - אבל התוכן שונה כמעט לחלוטין".
כל מערך ההכשרות של הגנ"א פועל יחד עם אגף הפקת לקחים וניתוח פעולות של חיל האוויר. וככה, בזמן אמת, נכנסים השינויים הרלוונטיים לתמונת המצב. "גם המדריכים שלנו בקורס יורדים בעצמם לשטח ומטמיעים במהירות דברים ובעיות שהם נתקלים בהם בעת לחימה", מוסיף הקה"ד.
למגמת היירוט בביסל"א יש מאמנים, שנועדו להעביר הכשרות בכל סוגי המערכות, אבל הסיטואציות שאותן מתרגלים מפרוץ המלחמה, משתנות מפעם לפעם בהתאם לאיומים בשטח. לדוגמה, המענה לאיום הכטב"מים ודרכי היירוט שמעסיק את חיל האוויר מדי יום, עובר בתרגולים הנוכחים לקדמת הבמה, והחניכים החדשים בקורסי היירוט מתרגלים אותו שוב ושוב.
ציון דרך נוסף שנרשם במלחמה ומשפיע על תכני הקורס הוא הפרידה מהמערכת הוותיקה 'פטריוט'. ברגע שהיא הפסיקה את שירותה במערך ההגנה האווירית, הוסבו מדריכות וסימולטורים לטובת חפיפה, אימון ותרגול מעמיקים במערכות הנשק האחרות.
אילוסטרציה
בחצי השנה האחרונה נכנסו להגנ"א חידושים שלא נראו לפני המלחמה במערכות 'כיפת ברזל', 'חץ', ו'קלע דוד'. "שיטות הלימוד עברו שדרוג", הוא מסביר, "אנחנו מפתחים הדרכות תוך כדי כל חידוש במערכות הירי בצורה הטובה והמדויקת ביותר".
ועם כל השינוי בתוכן הקורס, מערך ההגנה האווירית נמצא בגדילה משמעותית, ובגיוס הקרוב יגיעו אליו יותר חיילים וחיילות מאי פעם. בהתאם לכך, גם מעטפת תנאי השירות עוברת בימים אלה מתיחת פנים. עד כה, נבנו שירותים חדשים במקום השירותים הניידים, ובעתיד הקרוב ייערך שיפוץ משמעותי במגורי הסוללות.
מערכת פטריוט
את תוצאות שינוי התפיסה של מערך ההכשרה בביסל"א, לצד ההשקעה הגוברת, רואים בשטח. "אחוזי טעויות האנוש של המערך קטנים משמעותית בצורה ניכרת", מצהיר סגן ד', "בזכות העדכון בזמן אמת של כל התכנים ,אנחנו מצליחים להביא אל חזית ההגנה האווירית את הלוחמות והלוחמים המיומנים ביותר".
"כל שבוע כאן", ממשיך הקה"ד, "נראה שונה מקודמו - כל אירוע מבצעי משפר את תורת הלמידה של המערך, ומסייע לנו לעמוד נגד האתגרים והאיומים האוויריים שלוחמי העתיד בהגנ"א יתמודדו איתם".