ישבנו לשיחה עם נווט הקרב שמנהל את תקיפות חיל האוויר, מתחת לפני הקרקע
כבר שנה שמבור חיל האוויר יוצאות לפועל אינספור תקיפות בכלל זירות הלחימה, קרובות ורחוקות, ביום ובלילה. שמענו מרס"ן ד', רמ"ד השליטה למשימות התקיפה ונווט בטייסת 119, על סיכול פעולות הטרור ואמצעי האויב מהאוויר ומתוך האדמה
כבר ביומה הראשון של המלחמה, רס"ן ד', נווט קרב במטוס 'סופה' (F-16I) בטייסת 119 ('העטלף'), טס מעל שמי עזה ותקף מטרות טרור ברצועה. במשך חצי השנה הראשונה במלחמה ביצע את משימות התקיפה בעודו בטייסת, עד שקיבל את תפקידו בתא השליטה בבור, והחליף את מקומו ממושב הנווט באוויר למושב שולט הקרב מתחת לאדמה.
בור חיל-האוויר שולט בכל משימות החיל ובכל הזירות. כדי לבצע את המשימות המורכבות בעת ובעונה אחת, מגוון תאי שליטה פועלים כל אחד בתחומו בעשייה הבלתי פוסקת. לצד התאים השולטים בפינויים מוסקים, הגנה אווירית ומשימות נוספות, פועל גם תא המוביל בו את תקיפות חיל-האוויר.
"'עליתי לרכבת' שנוסעת מאז השבעה באוקטובר ב-200 קמ"ש, במלחמה הכי דינמית שהייתה אי פעם במדינה", משחזר רס"ן ד'. בהגעתו לתא וקבלת התפקיד, נפתח בפניו נדבך שלם אליו לא היה חשוף עד כה. "פה הבנתי כמה גדול הסיפור של כל מטרה". כיום, רס"ן ד' אחראי על ניהול אנשי התא, הטמעת חימושים חדשים, תקשורת עם הפיקודים, שמירה והעברת הידע שבזכותו מושלמות עשרות משימות בכל יממה.
רוב התקיפות של חיל-האוויר מבוצעות על מטרות אותן מגדירים הפיקודים. "אנחנו נותנים שירות לפיקוד הצפון, הדרום והמרכז, בעת שיציבו בקשה לתקיפת מטרה, בעזרת כל פלטפורמה שהיא - כטמ"ם, מטוס או מסוק קרב", מסביר רס"ן ד', הקצין האחראי על התא. "אנחנו מזניקים את המטוסים ושולטים במשימה מרחוק, החל בתכנון, מיקום וגובה הפיצוץ, עד לידיעה על העמידה בהישג".
בין התקיפות שהוצאו לפועל לבקשת פיקוד הדרום נמנים אין ספור סיכולי מחבלי חמאס, מחסני אמל"ח ומשגרים שהיו מוכנים לפעול בטווח המיידי לעבר כל אזור בארץ. גם בצפון, מטרות הפיקוד שנתקפו בזכות פעילות התא כוללות אלפי טילים ורקטות שכוונו לחלקי המדינה השונים, פעילים שנתפסו בשעת מעשה ומטרות נוספות ורבות.
במהלך מבצע "חיצי הצפון", תקפו כלי הטיס השונים של חיל-האוויר אלפי מטרות לסיכול אמצעים של ארגון הטרור חיזבאללה בשטח לבנון. "לאורך המבצע, תקפנו מעומק האדמה מאות מטרות, בנוסף למספר טיסות מבצעיות בהן השתתפתי מהאוויר, בתפקידי כנווט קרב", נזכר רס"ן ד'. "הרגשתי בטוח במהלך הטיסה, בזכות ההיכרות העמוקה עם הבקרות והמעטפת שכל משימה מקבלת, שנעשות במטרה לשמור על ביטחון צוותי האוויר הרחק מגבולות המדינה והבטחת השלמת המשימה".
בעת שנחתם הסכם הפסקת האש בין ישראל ללבנון ועד לכניסתו לפועל, הפעילות בתא השליטה הייתה עצימה כאין כמותה. התא התמלא באנשיו הרצים ממקום למקום, משייכים מטרות למטוסים ושולחים את הצוותים לדרכם. הבקרה והשליטה הבלתי נגמרות על כל הפעולות, כשברקע מתבצעות תקיפות בלתי פוסקות, גרמו ללילה האחרון בלבנון להיות מהעצימים שידע התא.
"המערכה במבצע 'חיצי צפון' בלבנון הוקפאה בעת החתימה על הסכם הפסקת האש, אך עצימות הפעילות בתא לא ירדה", אומר רס"ן ד'. "אנחנו פועלים ללא הפסקה ופועלים כנגד הפרות ההסדר של ארגון הטרור חיזבאללה. פעילים של ארגון הטרור השיבו אמצעי לחימה למחסניהם, דבר שעל פי ההסכם חורג מזכותם. כדי למנוע מהם להשלים זאת, ביצענו תקיפה של אותו מצבור אמצעי לחימה. אנחנו פועלים על מנת למנוע את הפרת סעיפי הסכם הפסקת האש, ובמקביל ממשיכים לפעול גם בזירות נוספות".
"תא התקיפה פועל בעיקרו על בסיס אנשי מילואים, שמשלבים את עבודתם האזרחית עם תפקידם המבצעי בתא. הם היו איתנו בכל עליה וירידה בעצימות ובכל גזרה, ואנו מכירים להם תודה גדולה והערכה, בלעדיהם התא לא היה מגיע להישגים שהוא מונה לזכותו כיום", מודה ומסכם רס"ן ד'. "התא פועל הודות לאנשיו, מעטים אך איכותיים, המוכנים ופועלים עשרים וארבע שעות ביממה כבר למעלה משנה מול כל אתגר שיבוא מכל כיוון".