מערך הכטמ"ם נשאר בזירה הרבה אחרי שמטוסי הקרב עוזבים
במקביל לגיחות בלתי פוסקות של מטוסי הקרב, פעלו כטמ"מים בעומק איראן. הם נשארו באוויר זמן רב, תקפו מטרות, סיפקו מודיעין, ולפעמים אף מנעו את תגובת האויב. בשיאו של מבצע 'עם כלביא', שמענו ממפעיל כטמ"ם שהשתתף באופרציה המסובכת - בה הגיעו הכלים למדינה המרוחקת, והובילו מהלך שאיפשר עליונות אווירית, גם אלפי קילומטרים מישראל
בעומק השטח האיראני, וגם אחרי שמטוסי הקרב עוזבים את המקום בסיומה של משימה - יש מי שנשאר. מערך הכטמ"ם של חיל האוויר, שעד לא מזמן פעל בעיקר ברצועת עזה ובלבנון, הפך בשבוע האחרון לאחד הכלים המרכזיים במבצע "עם כלביא".
כוכב
אחד האנשים שמובילים את הפעילות הזאת מאחורי הקלעים, הוא רס"ן ע', סגן מפקד טייסת (סמ"ט) ב', מאחת מהטייסות. "בסוף, אתה צריך להטיס את הכלי מישראל עד לאיראן, כ-2,100 ק"מ מישראל", הוא מסביר, "זה אולי נשמע פשוט, אבל מדובר במשימה גדולה שדורשת תכנון מורכב. אנחנו צריכים לקחת בחשבון את מזג האוויר, מסלולי הטיסה האפשריים ותקלות וסיכונים שונים - הכול מעל שטח אויב".
"זה שונה בתכלית ממה שהכרנו בעזה או לבנון", הוא מבהיר, "אנחנו לא מחפים כאן על כוחות קרקעיים, והפעילות שלנו התקפית יותר. אני לא יכול לתאר איזה מספק זה לנטרל משגר ולמנוע תגובה מהאויב, זה גורם לתחושה מדהימה". כך בעצם, הכלים משלבים בין שני עולמות - תקיפות נועזות וסיכול איומים תוך כדי תנועה, לאיסוף מודיעין בשטח.
עוד הרבה לפני ההמראה, הייתה התארגנות ארוכה בחיל האוויר: "אלינו הידיעה הגיעה כבר לפני חודשיים", רס"ן ע' משחזר, "הבאנו לשיחה את כל המילואימניקים של הטייסת, הסברנו להם על המהלך ועל התפקידים שלהם בו. כל אחד מהם מכיר את הכלים מקרוב כבר שנים - אבל, ככל שהבינו את גודלה של המשימה, כך העיניים שלהם ברקו. ההתרגשות הייתה באוויר".
שובל
בלילה הראשון של המבצע, הטייסת של רס"ן ע' עשתה היסטוריה ויצאה מזרחה. "ישבנו בחדר התדריכים, העלנו את הצוותים הראשונים לקרונות, וידענו שזהו. התחלנו. מעכשיו אנחנו פועלים באיראן".
לדבריו, דווקא בזכות זה שהם לא נמצאים פיזית שם, הם מרשים לעצמם לקחת סיכונים גדולים , כאלה שמטוס מאויש לא ישתתף בהם: "אני לא יכול לפרט הרבה, אבל אנחנו מבצעים פעולות נועזות, שלאו דווקא היינו רוצים לשלוח אנשים אליהן. יש לכולנו ניסיון במשימות כאלה, ואנחנו מבינים מתי שווה לנו לסכן את הכלי המוטס מרחוק ומתי לא. אם צריך לעשות זאת למען משימה חשובה - זה יילקח בחשבון".
לגמישות הפעולה של המערך יש צדדים נוספים. "לעומת הפעולות הקלאסיות של טייסי הקרב, שלרוב מקבלים את המטרות מראש, הכטמ"ם יכול לשהות באוויר זמן ארוך ולקבל משימות גם בזמן אמת - לפי מידע מודיעיני מתעדכן", הוא מסביר, "זה מאפשר לנו למנוע את מה שעדיין לא קרה, וזה מה שמייחד אותנו".
זיק
בשבוע האחרון, הטייסת של רס"ן ע' פועלת מעל איראן - אך גם במקביל מעל רצועת עזה: "אתה מלווה כוחות קרקע שלנו במרחק של עשרות קילומטרים מהבסיס, ואז כמה שעות אחרי הכלי כבר מנווט לאזור הררי באיראן. זו אותה טייסת, אותו צוות - אבל, עולמות שונים לגמרי".
לסיום, שאלנו את רס"ן ע' על המושג "עליונות אווירית" - שהיה בכותרות במהלך השבוע האחרון. ולדבריו, זו עובדה של ממש בשטח. "הגענו למצב שכשפוקדים בקשר להגיע לנקודה כלשהי על אדמת איראן - אין אפשרות להגיד: 'אני לא יכול'. יצרנו דרך בטוחה ויציבה המאפשרת להגיע לכל מקום", הוא מדגיש, "זה לא מובן מאליו, מדהים ובעיקר בלתי נתפס".