הלכות פיקוח נפש

  1. מצווה לקדש את יום השבת ולשבות בו מכל מלאכה. מצווה זו מחייבת שלא לחלל שבת מעבר לנדרש אף בשעת פעילות להצלת חיי אדם; ובנוסף – לעשות את הדרוש באופן המצמצם את חומרת האיסור.
  2. לעניין זה, יש להבחין בין הפעולות השונות המתבצעות במהלך משימות האיסוף. חלק מהפעולות כרוכות באיסורי תורה, כגון: נסיעה, הסוואת עמדה, כתיבה ידנית ועוד.
  3. חלק מהפעולות כרוכות באיסורים מדברי חכמים, כגון: הפעלת מערכות חשמליות או הידראוליות, טלטול חפצים בשטח במקום שאין בו עירוב, הדלקת נוריות ביקורת מסוג LED, שימוש בצג דיגיטאלי ועוד.
  4. אין לעשות מלאכה שאסורה מן התורה לצורך פיקוח נפש כאשר ניתן להשיג את אותה תוצאה גם ללא המלאכה או באופן שאיסורה קל יותר, כגון בשינוי (מלאכה המצריכה עדינות ודייקנות, כמו כתיבה ידנית או הנעת ג’‘ויסטיק – עשייתה ביד שמאל נחשבת לשינוי). ברם, אם המלאכה אסורה מדברי חכמים - מותר לעשותה כרגיל לצורך פיקוח נפש, אלא אם כן ניתן בנקל לבצעה בשינוי (כגון הרמה או הורדה של מתג חשמלי על ידי גב היד או המרפק).
  5. על החייל לברר מבעוד מועד את דרכי ההיתר לביצוע המשימה, אך אל יימנע ממצוות הצלת נפשות גם אם אינו בקי בהן די הצורך.
  6. כאשר הקפדה על דרכי היתר מעכבת או משבשת את ביצוע המשימה וכל שכן אם היא מסכנת חיי אדם - יש לפעול כרגיל.
  7. חובה לעשות מערב שבת את כל מה שניתן כדי לצמצם את חילול השבת, וכן לדחות למוצאי שבת כל מלאכה שאין בה צורך מבצעי מיידי.
  8. כלל הפעולות הנחוצות לשמירת הכוננות המבצעית, וכן לשמירתן של הוראות הבטיחות נחשבות לצורך פיקוח נפש וקיומן מותר בשבת.

היערכות לשבת

א. במידת האפשר חובה להיערך לפעילות מערב שבת כדי למעט בחילול שבת. בכלל זה:

  • נסיעה מערב שבת לנקודת היציאה למשימת האיסוף (בסיס צבאי או מוצב) או לחמ"ל האיסוף (לצורך תיאום, תדרוך, תחקיר וכדומה), למעט במקרים הבאים:

1) ההיערכות הלוגיסטית ותנאי השהייה במקום כרוכים בטורח רב.

2) נוהל הקרב או מסדרי היציאה עשויים ללקות בחסר עקב החיפזון לצאת לפני כניסת השבת.  

3) העדר אפשרות להתקלח, לסעוד סעודת שבת חמה ומשביעה או לנוח לקראת הפעילות.

  • כתיבה או הדפסה לצורך הפעילות בשבת, ובכלל זה: מסמכים; פקודות; רשימות ציוד; שבצ"ק; טפסי תיוג (פורמטים) וכדומה.
  • ביצוע תדריכים, תחקירים, מסדרי ציוד (פרוסים וארוזים, הכוללים השמשת ציוד) ותרגולות, למעט כשיש צורך מבצעי וחיוני לבצעם סמוך ליציאה לפעילות.
  • השמשת כלל הציוד, ובכלל זה: שיפצור כלי נשק ואמצעי תצפית, הטענת או החלפת סוללות, חתימה על ציוד ועוד.
  • וידוא כי כלל החיילים והמפקדים מודעים לאיסור לקיים שיחות שאינן מבצעיות ברשת הקשר.
  • וידוא הסדרת ענייני מנהלה, ובכלל זה: הדלקת \ כיבוי תאורה ומיזוג אויר בחדרי המגורים ובמשרדים; חימום מזון; ניוד מזון לכוחות שבשטח; הפעלת התקני שבת ייחודיים (מקלדות שבת, בקרות כניסה וכדומה).

ב. יש להכין טפסי שילוח משימה ריקים, רשימות שבצ"ק ורשימות ציוד, שניתן יהיה להשתמש בהם בשבת במקרה הצורך, ובכך לחסוך פעולות כתיבה או הדפסה נוספות. ברשימת השבצ"ק או הציוד ניתן לסמן בשבת באופן המותר (בעזרת אטב משרדי, או בעזרת לוח שמדביקים אליו סקוטש), וכך למנוע את הכתיבה בשבת.

ג. במידה וכוח הוקפץ לפעילות בשבת, תתבצענה הפעולות שהוזכרו בסעיפים הקודמים בשבת עצמה, על פי הצורך המבצעי.

פעילות מבצעית בשבת

  1. כתיבה – הכתיבה ביומן חמ"ל \ יומן תצפית \ יומן מבצעים \ יומן זיהויים תכלול רק מידע מבצעי חשוב, ולא ענייני מנהלה, למעט כאלו שאי תיעודם בשבת עשוי לגרום תקלה מבצעית.

דוגמאות לענייני מנהלה שכתיבתם מותרת בשבת: דיווח אודות אמצעי תצפית תקול, או ביחס להגעתה של מיכלית מים או סולר לתדלוק; תיעוד החלפת סוללות במכשירי תצפית במהלך פעילות; חילופי משמרות בעמדת תצפית או בחמ"ל איסוף.

  • כתיבה נחשבת למלאכה האסורה מן התורה, ולכן יש לתעד על פי התעדוף הבא:

- כתיבה במחשב באמצעות "מקלדת שבת" ו"עכבר שבת".

- כתיבה ידנית ב"עט שבת", כאשר כותבים מחדש או מצלמים את הכיתוב עם צאת השבת.

- כתיבה במחשב באמצעות מקלדת רגילה.

- כתיבה בעט רגיל בשינוי – ביד שמאל (ולשמאליים – ביד ימין).

כשנדרשת כתיבה מרובה, כגון בתצפית ממוקדת על בית, שמטרתה לתעד כל תנועת אדם או כלי רכב במבנה, ניתן לכתוב כרגיל.  

  • אמצעי תצפית וקשר – הדלקה, כיבוי ושימוש באמצעי תצפית ותקשוב (מערכות שו"ב, טלפון סלולארי, "ורד הרים", מ.ק. 624 וכן הלאה) אסורים מדברי חכמים, ולכן השימוש בהם לצורך מבצעי לכתחילה יתבצע בשינוי, אך אם השינוי מכביד או מקשה על הלוחם - יתבצע כרגיל.

אמצעי קשר שהדלקתם או הפעלתם כרוכה באיסור תורה (כאלה שיש בהם נורות להט לחיווי (כגון V.R.C.)) – יופעלו במידת האפשר בשינוי.

שיחות טלפון ודיבור בקשר שאינם מבצעיים ואינם חיוניים לא יתקיימו בשבת. בדיקות קשר יתקיימו על פי הצורך המבצעי.  

  • היערכות למשימה - כאמור לעיל, כשאין אפשרות להיערך למשימה מערב שבת יש להיערך לקראתה בשבת עצמה אף בפעולות שיש בהן איסורים, כגון: ביצוע תרגולות (כולל נסיעה ועצירה של רכב), שת"פ עם חמ"ל איסוף או עם כוחות חבירים בשטח (כולל דיבור בטלפון ובאמצעי הקשר), קבלת תדריכים ועוד.

כמו כן, כאשר לא הודפסו רשימות ומסמכים מערב שבת, יש להדפיסם בשבת בשינוי (בהקשה על פקודת ההדפסה בעזרת חפץ דק כמו כפית או סיכת כיפה, או בגב היד). גם השבצ"ק והרשמ"ץ יודפסו או ימולאו בשבת, שכן יציאה בלעדיהם עלולה להיות בעלת השלכות מבצעיות.

  1. אימון כוחות - פעילות שמטרתה אימון כוחות או שמירה על כשירותם לא תתבצע בשבת. בכלל זה:

- הקפצות תרגול.

- הסמכת חייל או מפקד חדש, אלא אם כן הוא מהווה חלק מכוח התצפית.

- לימוד ותרגול הפעלת אמצעי תצפית וקשר למיניהם. עם זאת, יחידה שקיבלה אמצעי תצפית או מכשיר קשר חדש המיועד לשימוש מיידי – מותר ללמוד ולתרגל (על פי הצורך) את דרך הפעלתו והשימוש בו גם בשבת.

  • כוח תצפית או חמ"ל איסוף שאיתרו הברחה פלילית – חובה עליהם להמשיך בניהול האירוע כדין אירוע מבצעי לכל דבר, כדין חילול שבת על "עסקי תבן וקש".
  • עריכת תוצרים - עריכת תוצרים (תמונות, סרטים, דו"חות ועוד) אסורה בשבת. אם הרמה הממונה (החטמ"ר או האוגדה המרחבית) דורשת את עריכת התוצרים באופן דחוף, או אם לדעת המפקד בשטח התגלה ממצא שיש חשיבות רבה בהפצתו המיידית, מותר לעסוק בכך בשבת.
  • תיקון תקלות ברכב או באמצעי התצפית יתבצע גם בשבת, במידה והרכב או האמצעים נחוצים לפעילות מבצעית נוספת בשבת או מייד בצאתה, או שחסרונם פוגע בשמירה על כוננות היחידה.