צוות רגלי
1. היערכות לשבת
- חובה להיערך במידת האפשר לקראת השבת, כמפורט לעיל. יש לעשות מאמץ לבצע את מירב פעולות נוהל הקרב מערב שבת, ובכלל זה: הדפסת מסמכים ופקודות, תרגולות, חתימה על ציוד, תיאום שת"פ וכן הלאה.
- סיור שטח רכוב שמטרתו לקבוע את מקום עמדת התצפית יסתיים, במידת האפשר, לפני כניסת השבת.
- שימוש במשקל דיגיטלי במטרה לקבוע את המשקל שהחייל רשאי לשאת על גבו – יתבצע מערב שבת.
במשקל אנלוגי מותר להשתמש גם בשבת, שכן המדידה עצמה נחשבת מדידה של מצווה, שהותרה.
- יש להיערך מראש לקיום מצוות השבת בעמדת התצפית. לשם כך יש להביא מיץ ענבים לקידוש, וחלות לצורך לחם משנה. בהעדר המזון או הציוד הנדרש, יש לפעול כמפורט בספר "תורת המחנה", פרקים לג-לה.
עם צאת השבת יש להבדיל על כוס מיץ ענבים, אך אסור בשום אופן להדליק נר הבדלה.
2. הקפצה בשבת
א. במקרה של הקפצת צוות בשבת, יש לעשות מאמץ למעט באיסורים במהלך נוהל הקרב למשימה.
ב. הגעה אל מקום התדריך תתבצע בהליכה רגלית. כאשר מרחק ההליכה גדול או שתנאי מזג האוויר אינם מאפשרים הליכה רגלית, מותר לנסוע.
ג. כאשר הצורך לצאת לפעילות בשבת נוצר בשבת עצמה או סמוך לה, יתבצע סיור השטח הרכוב לבחירת מקום העמדה בשבת, שכן בחירת מיקום מדויק לעמדה הכרחית להצלחת משימת האיסוף.
ד. במהלך הצטיידות הכוח יש למעט, במידת האפשר, בכתיבה ובחתימה. בכל הנוגע לצל"ם ולאמל"ח יש לוודא כי הציוד נרשם באופן ברור.
3. נסיעה למקום היציאה לפעילות
א. במידת האפשר, יש למעט בשבת בנסיעה לעמדה ולהעדיף הליכה רגלית. עם זאת, קיימים שיקולים נוספים, כמו: משקל הציוד על גבם של הלוחמים, בטיחות הכוח, תנאי מזג האוויר, מהירות התגובה הנדרשת וכדומה, המשפיעים על החלטת המפקד עד היכן להסיע את הכוח.
ב. צוות ה"סבלים" העוזר בנשיאת הציוד מן הרכב אל נקודת התצפית רשאי לפרוק ולטלטל את הציוד מן הרכב לעמדה כדרכו בחול, שכן טלטול בכרמלית אסור מדרבנן בלבד, והקלו לבצעו כרגיל כאשר הדבר נחוץ לצורך פעילות מבצעית.
4. התמקמות בשטח, בניית העמדה והסוואתה
א. הסוואת עמדת תצפית כרוכה באיסורי תורה, כגון גיזום צמחייה, סיקול אבנים, חפירה, תקיעת יתדות ועוד, ואף על פי כן כאשר הזמן בהול ויש למהר בהתמקמות יש לבנות ולהסוות את העמדה כדרכו בחול.
ב. צמחיה או אבנים הגורמות לחייל אי נוחות בשעת התצפית, האבטחה, או המנוחה – פוגעות בכשירותו המבצעית, ולכן מותר להסיטן.
ג. פריסת יריעה או רשת הסוואה אסורה בשבת, ואף על פי כן תתבצע כדרכה בחול (ובמידת האפשר, כאשר אין חובה להזדרז בבניית העמדה, ראוי ששני לוחמים יאחזו יחד ביריעה ויפרסוה, ולוחם שלישי יניח תחתיה את העמודים או הצינורות). אם היריעות התמוטטו והעמדה קרסה, מותר לבנותה מחדש בשבת כדרכה בחול.
ד. מתיחת יריעות מותרת בשבת, ולכן ניתן לבצעה גם אם אין בה צורך מבצעי.
ההחלטה על "שיפוץ" עמדה שהתרופפה בשבת הינה שיקול מבצעי ונתונה בידי המפקד בלבד.
- פריסת צלייה או בניית אוהל בתנאי מזג אויר קשים (שרב \ קור) מותרת גם אם אינה תורמת להסוואת העמדה (כגון אם העמדה ממוקמת ב"מדרון אחורי").
- פריסת צלייה או שמיכה על חלון לצורך החשכת חדר (במהלך תצפית מתוך מבנה או פילבוקס) אסורה מן התורה אם מתבצעת על ידי מסמרים או אקדח סיכות, ועל כן במידת האפשר יש לבצעה בשינוי.
- קשירת צינורות sp או רשתות תתבצע, במידת האפשר, בעזרת גומי, ולא בעזרת איזולירבנד.
- השיקולים בבחירת מקום התצפית הינם מבצעיים בלבד.
5. התצפית
א. הפעלת האמצעים האלקטרוניים תתבצע בשינוי, בלחיצה על המתג בגב היד או בעזרת חפץ שאינו מוקצה. הנחיה זו תקיפה לכלל המכשירים: מכשירי הקשר, משואה, נווטן (G.P.S.), משיב מיקום; אמר"ל; מט"ל; אמצעי התצפית (שחף, יובל, ליל קיץ, עמית, מתן וכן הלאה).
ב. השימוש במכשור במהלך התצפית כגון: הנעת הג’‘ויסטיק, מעבר מתצפית יום לתצפית לילה, שמירת נתונים, בדיקת תקינות סוללה וכן הלאה, יתבצע כרגיל.
ג. הקמת החצובות וייצוב אמצעי התצפית אינם כרוכים באיסור, ויתבצעו כרגיל.
ד. חיבור כבלים מאריכים לאמצעי התצפית או חיבורים חשמליים אחרים יתבצע כרגיל.
ה. החלפת סוללה שהתרוקנה בסוללה חדשה תתבצע, במידת האפשר, בשינוי.
אמצעי שאינו בשימוש – מותר לכבותו ולחסוך בסוללה, בהתאם לנתונים המבצעיים.
סוללה שהתרוקנה מוגדרת מוקצה, ואין לטלטלה מעבר לטלטול הנחוץ בהעברתה מן המכשיר אל תיק הגב. אין לסמן סוללת בלאי בהסרת המדבקה המצויה עליה, ויש לייחד מקום בתיק לסוללות בלאי שיסומנו במוצאי שבת.
ו. צילום רגיל או פנורמי (יום+לילה) של הממצאים מותר אם יש בו צורך מבצעי, ובכלל זה גם צורך עתידי.
אם הצילום לא הצליח, מותר למחוק את התמונה ולצלם במקומה תמונה חדשה.
ז. אם לדעת מפקד הפלוגה, יש חשיבות בצילום העמדה עצמה לצורך בקרה, חניכה או תחקיר – מותר לעשות זאת בשבת.
ח. תיעוד המידע בכתיבה ידנית יתבצע באמצעות עט שבת, ויכלול רק נתונים חשובים והכרחיים. אם קיים חשש שלא יהיה מי שיצלם או יכתוב מחדש במוצאי שבת את המידע שנכתב בשבת בעט שבת, יש לתעדו בכתיבה רגילה, ולמעט בכתיבה במידת האפשר.
ט. הדיווחים בקשר יתבצעו כרגיל. יש להימנע מדיבור שאינו מבצעי.
י. במקום שבו העמדות מצויות בחתימה גבוהה, מותר למפקד הפלוגה לסייר ברכב בין העמדות בשבת כדי לבדוק את ערנותם של הלוחמים ואת אופן ואיכות פעולתם. עם זאת, אין לנצל נסיעות אלה לענייני מנהלה שאין להם זיקה ישירה לפעילות המבצעית של הכוח.
6. רשויות שבת
א. עמדת תצפית שגובהה 80 ס"מ (עשרה טפחים), רוחבה 32 ס"מ (ארבעה טפחים), ויריעותיה משמשות לה כמחיצה (כגון רשת הסוואה המתוחה היטב, ואינה מתנדנדת ברוח) – דינה כרשות היחיד. אם אין ברוחבה או בגובהה המידות הנ"ל, דינה כ"כרמלית".
ב. במהלך הפעילות המבצעית (תנועה אל מקום העמדה, בנייתה, הסוואתה והשהייה בה), ניתן לטלטל בתוכה או להוציא ממנה ולהכניס לתוכה לצורך מבצעי כדרכו בימות החול.
ג. הוצאת מזון או ציוד מן העמדה או הכנסתם לתוכה שלא לצורך מבצעי, יתבצעו בדרכי היתר כדלהלן:
- הנחה על מקום פטור (מקום גבוה מ-24 ס"מ [שלושה טפחים], שרוחבו או אורכו פחות מ-32 ס"מ [ארבעה טפחים]; בכלל זה מראה של רכב, ספסל או סלע נמוך, ג’‘ריקן או ארגז המונח על הקרקע ועוד).
- הוצאה או הכנסה על ידי שניים בדרך של "זה עוקר וזה מניח".
- שינוי (בנשיאת החפץ בדרך שאינה מקובלת, כגון הנחת החפץ בין החולצה לגופיה).
ד. היוצא מן העמדה להתפנות רשאי לקחת איתו נייר טואלט כרגיל ובלא שינוי.
ה. בעת היציאה לפעילות בשבת מותר להניח בתיק גם ציוד אישי חיוני שאינו מבצעי, ובכלל זה: סידור, חומש או ממתקים. היתר זה תקף אף אם הכוח יוצא מחוץ לתחום שבת.
ו. היוצא בשבת לפעילות של מספר ימים, רשאי להניח מערב שבת את התפילין בתיקו האישי. אם שכח או נבצר ממנו להכניסם לתיק מערב שבת, יכניסם בשבת עצמה תוך אחיזתם בשינוי.
ז. בשעת קיפול העמדה מותר לטלטל את הפסולת שנותרה בשטח כדי להימנע מהשארת תוואי לוואי.
7. חזרה מפעילות בשבת
א. חזרה מפעילות מבצעית בשבת מותרת רק כאשר יש בה צורך מבצעי, וכדלהלן.
ב. החזרה תתבצע למקום הקרוב ביותר (מוצב, בסיס סמוך), והחזרה לבסיס האֵם תידחה לצאת השבת.
עם זאת, מותר לשוב לבסיס האֵם אם יש בכך צורך מבצעי, כגון שחזרתם, או החזרת רכבם או ציודם חיוניים לצרכי כוננות, תחקיר דחוף, ביצוע מטלות נוספות או היערכות לקראתן, וכן כשהישארותם בשטח אינה אפשרית.
ג. במידת האפשר, תתבצע החזרה ברגל, ורק כאשר מדובר במרחק גדול, בתנאי אקלים קשים, בשטח עוין או באילוצי זמן המכתיבים חזרה מהירה, תתבצע החזרה ברכב.
ד. כאשר הפעילות מסתיימת סמוך לצאת השבת ואין אילוץ מבצעי, יש להמתין בהכנות ל’‘קיפול’‘ (ובכלל זה ארגון הציוד) עד לצאת השבת.
כמו כן, כאשר הפעילות מסתיימת סמוך לכניסת השבת, ולא קיים אילוץ מבצעי לדחות את ה’‘קיפול’‘ לחשיכה, יש להשתדל להזדרז ולהשלים את ה’‘קיפול’‘ והחזרה לבסיס לפני כניסת השבת.
ה. צוותים שיצאו לשטח לסיוע בבניית עמדה (למשל כאשר יש צורך לבנות עמדת "קבר", שהיא עמדה מורכבת הדורשת תגבור כוח אדם לבנייה) – רשאים לחזור לבסיסם בתום המשימה, הן משום ששהייתם בשטח עלולה לחשוף את העמדה, והן משום שעליהם לשוב לכוננות.
ו. החוזרים מפעילות ממושכת רשאים להתקלח בשבת אף במים חמים, אם הותקן ביחידה התקן המאפשר שימוש במים חמים (דוד שמש, או התקן טכנולוגי אחר). בהעדר התקן כזה, מותר להתקלח במים קרים בלבד.
8. השמשת הציוד ועריכת התוצרים
א. מסדר הציוד בחזרה ממשימה יתבצע בעזרת עיון ברשמ"ץ, מבלי לכתוב.
ב. השמשת הציוד בחזרה מפעילות והזדכות על ציוד תקול תתבצע תוך מיעוט באיסורים, וזאת במטרה לחזור לכוננות.
החזרת צל"ם ואמל"ח תקולים תתבצע כרגיל, כדי למנוע אובדן של ציוד.
ג. ‘‘הלבנת’‘ סרטים או תמונות ועריכת מצגות במסגרת עיבוד המידע המודיעיני לא יתבצעו בשבת, אלא אם כן יש בכך צורך דחוף.
9. שונות (תפילה, נטילת ידיים, צומות)
א. עמדה שעושים בה צרכים (קטנים או גדולים) לתוך בקבוק או שקית – מותר להתפלל בה ולומר בה דברי תורה, ובלבד שאין בה ריח רע. יש להצניע את הבקבוק או השקית.
ב. במקום שבו נדרשים להודיע בטלפון או בקשר על יציאה מעמדה לצורך עשיית צרכים (למניעת ירי דו"ץ) – חובה לעשות זאת בשבת.
ג. יש להימנע משפיכת מים על צמחיה בשבת.
ד. כאשר נאסר לצאת מן העמדה, מותר להתפלל בה בישיבה או בשכיבה, ואין חיוב לחזור ולהתפלל בתום הפעילות.
ה. כשקיים מחסור במים לנטילת ידיים, ניתן לאכול גם בלי נטילה, וישתדל שידיו לא ייגעו בלחם. כאשר כמות המים מצומצמת, רשאים מספר חיילים ליטול את ידיהם יחד.
ו. יש לקיים את פעילות התצפית גם בימי צום, אף אם בשל הפעילות יידרשו הלוחמים לאכול או לשתות במהלך המשימה, או לקראתה. אמנם, יש להבחין בעניין זה בין הצומות השונים; וכן בין תנאי אקלים שונים ורמות שונות של מאמץ בשעת הפעילות. החלטה על כך תתקבל נקודתית ביחס לכל יום צום, בתיאום עם המפקדים ועם רב היחידה.