עקרונות כללים
מצווה לקדש את יום השבת ולשבות בו מכל מלאכה. פיקוח נפש דוחה את השבת, ואולם אף בשעת הצלת נפשות אסור לחלל את השבת מעבר לנדרש, ובנוסף יש לעשות את הדרוש באופן המצמצם את חומרת האיסור.
לאור זאת, יש להבחין בין הפעולות השונות המתבצעות במהלך משימות השיטור והחקירה. חלק מהפעולות כרוכות באיסורי תורה, כגון: נסיעה, כתיבה וצילום במצלמה שיש בה הבזק ("פלאש"); ואילו פעולות אחרות כרוכות באיסורים מדברי חכמים, כגון: הפעלת מערכות חשמליות, טלטול חפצים במקום שאין בו עירוב, דיבור בטלפון והקלדה במחשב.
מלאכה שאסורה מן התורה תתבצע במידת האפשר ב"שינוי". שינוי פירושו פעולה המתבצעת באופן שונה ובלתי שגרתי, כגון בגב היד במקום בכף היד, או בעזרת חפץ במקום ביד (למשל, בלחיצה על מתג הדלקת התאורה בעזרת כפית, במקום באצבעות). מלאכה האסורה מדברי חכמים הנעשית לצורך פיקוח נפש תתבצע כרגיל, אלא אם כן ניתן בנקל לבצעה בשינוי (כגון בהדלקת המחשב בשינוי, בעזרת גב היד או המרפק).
על החייל לברר מבעוד מועד את דרכי ההיתר לביצוע המשימה, אך אם מתעורר ספק בעיצומה של השבת והעניין בהול – חובה להשלים את ביצוע המשימה.
כאשר הקפדה על דרכי ההיתר מעכבת או משבשת את ביצוע המשימה וכל שכן אם היא מסכנת חיי אדם - יש לפעול כרגיל. לכן, נהיגה ברכב תתבצע כרגיל, כדי להימנע מתאונה, למעט בפעולות המפורטות להלן בסעיף י'.
היערכות לשבת - חובה לעשות לפני השבת כל שניתן כדי לצמצם את חילול השבת, וכן לדחות למוצאי שבת כל מלאכה שאין בה צורך מבצעי מיידי. לכן, במידה והתקבל דיווח על אירוע סמוך לצאת השבת, במידת האפשר תידחה היציאה אל הזירה והחקירה עד לצאת השבת.
ההיערכות לשבת כוללת, בין היתר:
- השמשת כלי הרכב.
- הכנת הציוד המקצועי לצורך חקירה (למשל הטענת סוללות).
- כתיבת שבצ"ק \ רשימת תורנים.
- וידוא כי כלל החיילים והמפקדים מודעים לאיסור לקיים שיחות טלפון שאינן מבצעיות.
- וידוא הסדרת ענייני מנהלה, ובכלל זה: הדלקת \ כיבוי תאורה ומיזוג אויר בחדרי המגורים ובמשרדים; חימום מזון.
- הפעלת התקני שבת ייחודיים (מקלדות שבת, נטרול בקרות כניסה אלקטרוניות במקומות שניתן וכדומה).
- מענה טלפוני בבסיסי מצ"ח ובמוקד מצ"ח – יינתן 24 שעות ביממה, לרבות בשבת ובחג. חובה לענות לכל שיחה נכנסת, משום שייתכן שמדובר על אירוע שיש בו משום פיקוח נפש. אם התברר שהנושא אינו דחוף, יש לסיים בנימוס את השיחה, ולבקש מן הפונה שישוב וייצור קשר עם צאת השבת.
באירועים שעל פי ההנחיות חובה לעדכן עליהם את המפקד (בכיר \ מב"ס) – יש לעדכן בעל פה, ובמידת הצורך אף טלפונית.
למפקד מותר לשאת טלפון נייד במהלך השבת, כדי שיהיה זמין לקריאה. חובה להטעין את סוללת הטלפון לפני השבת כדי למנוע את הצורך להטעינו בשבת וכן להשאירו במצב "צלצול", כדי למנוע את הצורך לשנות את הגדרותיו במהלך השבת. כמו כן, מומלץ להניחו בכיס המכנסיים מערב שבת, ולהימנע מטלטולו בידיים במהלך השבת.
תיעוד – כתיבה ידנית היא מלאכה האסורה מן התורה, ועל כן יש למעט בכתיבה בשבת ככל שניתן. הכתיבה ביומן האירועים תכלול כל פנייה שהתקבלה במוקד, אך לא תכלול ענייני מנהלה, למעט כאלו שאי תיעודם בשבת עשוי להביא לאחר השבת לתקלה מבצעית. התיעוד הכתוב יתבצע על פי התיעדוף הבא:
- כתיבה במחשב באמצעות "מקלדת שבת".
- כתיבה ידנית ב"עט שבת", אם המידע נחוץ לזמן קצר.
- כתיבה בטלפון חכם או במחשב כף יד (שיש בו מסך מגע).
- כתיבה במחשב באמצעות מקלדת רגילה.
- כתיבה בעט רגיל בשינוי – ביד שמאל (ולשמאליים – ביד ימין).
בעת מעצר, או בעת איסוף עצור ממשטרת ישראל, וכן בעת תיעוד של זירת אירוע, יעשה מאמץ לכתוב ולחתום באמצעים דיגיטליים (דוגמת מחשב כף יד, או הקלטת המידע ברשמקול). אם אמצעים כאלה אינם בהישג יד, חובה לכתוב ולחתום ב"עט שבת" בלבד, ולשכתב את הכתב או לצלמו במכונת צילום עם צאת השבת. אם אין בהישג יד "עט שבת", ואין דרך אחרת לתעד את המידע, יש לכתוב בעט רגיל ובמידת האפשר בשינוי.
נהיגה ברכב היא מלאכה האסורה בשבת, ולכן יש להוציא ניידת בשבת רק לאירועים שיש בהם מימד של פיקוח נפש, וכפי שיפורט בהרחבה להלן. בנסיעה בשבת יש להקפיד על הדגשים הבאים:
- יש לנטרל מערב שבת את תאורת הפנים ברכב, כדי למנוע את הדלקתה בעת פתיחת הדלתות.
- התנעת המנוע, כיבויו והדלקת המערכות תעשה בשינוי, כגון בהחזקת המפתח בין האצבע לאמה, או בלחיצה על המתגים בגב היד.
- חל איסור על כל נסיעה מיותרת, כגון לחדר האוכל, ואפילו כשמדובר בנסיעה למרחק קצר בלבד.
- הפעלת חימום או קירור ברכב מותרת רק במצבים של עומס חום או קור הפוגע בפעילות.
- אין למלא כרטיס עבודה בשבת.
חזרה מפעילות - בסיום משימה אין לשוב ברכב אל היחידה, למעט במקרים הבאים:
- השהות בזירה או במקום האירוע מסכנת את החוקרים אם בשל סיכונים ביטחוניים, ואם בשל סיכונים בטיחותיים או בשל תנאי מזג אוויר קיצוניים. במצב כזה ישובו החוקרים למקום הבטוח הקרוב ביותר.
- החזרה אל היחידה נחוצה לצורך המשך חקירה מצילת חיים.
- הרכב נחוץ ביחידה לצורך כוננות.
גם במקרים הנ"ל, אם מדובר על אירוע שהסתיים סמוך לצאת השבת, חובה להמתין ולשוב אל היחידה רק עם צאת השבת, למעט כשקיים צורך מבצעי דחוף. החזרה אל היחידה ברגל, או בנסיעה על ידי נהג שאינו יהודי – מותרת בכל מקרה.
חקירת הזירה - במידה והוחלט על חקירת זירת אירוע בשבת, חובה לצאת אל המקום בהקדם האפשרי, שכן לזירה יש "אורך חיים" קצר, ובחלוף זמן הממצאים עלולים להיאבד או להיטשטש. אם החוקרים הגיעו לזירה סמוך לצאת השבת, חובה עליהם לתחום את הזירה, ולבצע את פעולות החקירה רק לאחר צאת השבת.
חוקרים הפועלים בזירה מחוץ לעירוב (למשל על כביש בין-עירוני) ישתדלו להוציא חפצים מן הרכב ולהכניסם אליו באחת מן הדרכים הבאות:
- הוצאה והכנסה דרך "מקום פטור", ולעניין זה – מראות הרכב.
- הוצאה והכנסה על ידי שני חוקרים, בדרך של "זה עוקר וזה מניח".
- שינוי בנשיאת החפץ, לדוגמה אחיזתו בגב שתי ידיו.
- טלטול החפצים בזירה יתבצע, במידת האפשר, בדרך של "פחות מד' אמות", כלומר כאשר החוקר אינו הולך ברצף, אלא עוצר כל מטר וחצי.
אמנם, אם דרכי ההיתר הנ"ל משבשות את החקירה, ומסיחות את דעת החוקר, ניתן לפעול כרגיל שכן הוצאה והכנסה מרשות לרשות בכרמלית, והעברת חפץ יותר מד' אמות בכרמלית, אינן אסורות מן התורה.