10 חיילים התקבלו למחזור הראשון של תוכנית 'ערב"ה'
הם ילמדו תואר אזרחי, ישתתפו בהכשרות צבאיות, יעברו קורס קצינים – ולבסוף תוכלו לקרוא להם קב"נים מן המניין. מסלול העתודה החדש - 'ערב"ה', נועד להביא לשטח אנשי טיפול צעירים שידברו את השפה הצבאית בשטח ולהרחיב את המעטפת הברה"נית. לקראת פתיחת המחזור הראשון באוקטובר הקרוב, באנו לשמוע מה צופן עתידם של העתודאים החדשים של חיל הרפואה
באוקטובר הקרוב ייפתח המחזור הראשון של מסלול העתודה החדש 'ערב"ה' (עתודה רפואית בבריאות הנפש), אשר יכשיר 10 חיילים וחיילות צעירים להיות קציני בריאות הנפש בצה"ל.
"הרעיון התעורר בראשית המלחמה, כשהתחלנו לחפש דרך שבה נוכל להכשיר את הקב"נים שלנו בעצמנו, עוד משירות חובה במסגרת צבאית", מספרת סא"ל ליאור טורחנסקי, רע"ן קב"נים, ומציינת כי מטרת הפרויקט כולו היא להגדיל את הסד"כ במטה ובשטח ולהרחיב את המעטפת הברה"נית לכלל חיילי צה"ל.
"עולם בריאות הנפש הצבאי שונה לחלוטין מזה האזרחי", היא קובעת, "קב"ן הוא מעין הכלאה ביניהם. אנחנו צריכים לדעת לעבוד מול מפקדים, לקבל החלטות שלפעמים יש להן משמעות מבצעית, וגם לקיים שיחות עיבוד ולהכיר את האתגרים שהחיילים והחיילות מתמודדים איתם - וכדי להכשיר את האנשים המקצועיים ביותר, צריך מעין מוסד שילמד את המקצוע".
קהל היעד של התוכנית החדשה הם חיילי סדיר עורפיים ותומכי לחימה. לאחר חמישה חודשי שירות, הם יתחילו בתהליך מיונים לעתודה, שבסופו ועדה ממיינת שתכלול ראיונות, המלצות וציוני פסיכומטרי ובגרות בראשות הענף, כך שיתקבלו לתואר ראשון בעבודה סוציאלית באוניברסיטאות בר אילן, בן גוריון, אריאל וחיפה.
"רצינו שבסוף התואר, יהיו העתודאים עובדים סוציאלים לכל דבר - ולכן הם ניגשים לתואר אזרחי לחלוטין", מסבירה הרע"נית, "עם זאת, במהלך הלימודים האקדמיים הם מגיעים לימי עיון של חיל הרפואה, ובתום שלוש השנים יעברו השלמה חילית למקצוע הקב"ן".
עם השלמת התואר, מגיעים הבוגרים לבית הספר. "מכאן, הם נכנסים לשלוש שנות לימודים והכשרות בעולם בריאות הנפש והטיפול הצבאי", מגוללת בפני רמ"ד ההכשרות וההדרכה במרכז ברה"ן, רס"ן סתיו מוזיקנט.
התהליך כולו, כאמור, אורך כשש שנים מקצה לקצה: שלוש שנות תואר ושלוש נוספות על מדים - במהלכן יעברו קורס קצינים והשלמה חילית בשנה הראשונה, ובשתיים האחרות ייגשו לקורסים שונים והשלמות בבית הספר. בסופן, יהפכו לקציני בריאות הנפש - ויחתמו על שירות קבע.
עם הגעתם לתפקיד, עוברים הקב"נים החדשים "נחיתה רכה", שמתחשבת בעובדה שהם עדיין לא התמודדו עם תפקידם באופן מעשי. "כדי לתת להם להתאקלם, ולחזק את הביטחון העצמי שלהם, התפקידים הראשונים שלהם הם בתוך צוות או במסגרת מעטפת של חיל הרפואה תחת ליווי אנשי מקצוע מנוסים יותר", מסבירה הרע"נית.
בענף שמים דגש גם על התמיכה בקב"נים. "התפקיד חושף את אנשי הטיפול כמובן גם לחוויות לא פשוטות", אומרת סא"ל טורחנסקי, "אנחנו מתמודדים עם זה כבר בתוך בית הספר. יש לנו קבוצות שיח שהן קצת יותר מצומצמות. שם, מקבלים החיילים הדרכה ומקום בטוח לשתף. אנחנו מעבירים להם שיעורים בהתמודדות ועיבוד החוויות שמלוות אותם".
"זה מקצוע מורכב, וחשוב לנו להכשיר את דור העתיד בצורה הטובה ביותר. זהו המחזור הראשון במסגרת התכנית, אך בהחלט לא האחרון", מצהירה הרע"ן, "אנחנו מתכוונים להזניק בכל שנה מחזור אחד, שיחל באוקטובר, עם פתיחת שנת הלימודים".
טלפון להרשמה למסלול יתפרסם בהודעת SMS ובפרסומים הרשמיים של צה"ל, בסמוך לתקופת המיונים.