החל מטיפולי פוריות, דרך כל שלבי ההיריון, חופשת הלידה, ועד החזרה לתפקיד - מרכז "מצפים", שנפתח היום, מספק לנשות ולאנשי הקבע שרוצים להקים משפחה את כל המידע, הייעוץ והפתרונות להם הם זקוקים כדי לשלב בין הורות לשירות בצורה הטובה ביותר עבורם
אלמה קינן, מערכת אתר צה"ל | 15.10.2020
"הרעיון להקמת מרכז 'מצפים' הגיע, למעשה, מתוך פוסט כואב שעלה בקהילת נשות הקבע בפייסבוק – 'אשת חיל'", כך מספרת רס"ן סימה נהרי, מפקדת המרכז. "אשת קבע שחוותה לידה שקטה שיתפה בסיפור האישי שלה ובהתמודדות המורכבת עם התהליכים מול המערכת הצבאית".
"הפוסט הזה הגיע לעיני ראש אכ"א, וליבו יצא אל המשרתת", מספרת רס"ן נהרי, "הוא ביקש להעמיק בנושא וללמוד על חווית המשרתות, ואף שוחח עם כותבת הפוסט ועם משרתת קבע נוספת שחוותה לידה שקטה. מתוך הדברים שעלו, החליט ראש אכ"א לאמץ את יוזמת יוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר) להקמת מרכז צה"לי, שיהווה כתובת למשרתים ולמשרתות בתחום ההיריון וההורות".
כשנה לאחר אותה שיחה אישית, הפוסט שהתגלגל לרעיון כבר התגבש והפך למרכז חדש שנפתח בימים אלה. המרכז פועל תחת יחידת יוהל"ם, ועוסק כולו בהיריון, בהורות בתחילת הדרך, בטיפולי פוריות, בחופשת לידה ובחזרה ממנה, בפונדקאות, באימוץ, באומנה ובסוגיות נוספות הנוגעות לתחומים אלו.
"המרכז נועד להיטיב את חוויית השירות בתקופת ההיריון וחופשת הלידה, ולהוות כתובת זמינה, קשובה ואפקטיבית לכל דבר ועניין", מסבירה רס"ן נהרי את חשיבותו. "המטרה היא שלכל אחת ואחד יהיה עם מי לשתף, להתייעץ ולקבל מידע מהימן ופתרונות אפקטיביים, בכל סוגיה שעשויה לעלות במעלה הדרך".
לדבריה, רבים ממשרתי ומשרתות הקבע צריכים סיוע בהכרת הזכויות הבסיסיות שלהן ושלהם: מה מגיע לנשים בהיריון, איך נכון לתכנן את חופשת הלידה ואיך יכול בן הזוג להשתתף גם הוא בחופשת הלידה. מעבר לכך, הם זקוקים לעתים גם לסיוע מול גורמים נוספים בצבא ובהליכים הביורוקרטיים: "המרכז יסביר בדיוק למי לפנות וכיצד לטפל בבעיות איתן הם צריכים להתמודד. המרכז מבקש לתת למשרתים כלים לשילוב בין ההורות לבין השירות. כל מי שנמצא בסיטואציה הזו, מרגיש עד כמה זה מורכב".
אז איך עושים את כל זה? מרכז "מצפים" כולל שלושה תחומים עיקריים:
הראשון הוא מוקד שירות, שיטפל בפניות אישיות של משרתים ויצייד אותם בכל המידע הנדרש. "כשתהיה פנייה שתחזור על עצמה מספר פעמים, נבין שנדרשת בחינה מערכתית של הנושא, שתוכל גם להביא לשינוי במדיניות", מבהירה מפקדת המרכז. כאן נכנס לתמונה תחום העיסוק השני של המרכז.
מדיניות והסברה – "מתוך הפניות שיגיעו למוקד, נאתר פערים, במדיניות או באופן מימושה, ונושאים הדורשים תיקון וחידוש, ונפעל לבצע את השינויים הדרושים כדי לגשר עליהם", היא מסבירה.
התחום השלישי והמשלים, הוא תחום הרווחה. ראש התחום, עו"ס רחלי חכם, תציע טיפול אישי וקבוצתי, בשיתוף מכון הקבע, לאנשי קבע החווים קשיים במצבים כגון אובדן היריון וטיפולי פוריות.
במסגרת המרכז יוכלו המשרתים גם לקחת חלק בסדנאות שמטרתן לתת כלים להתמודדות עם הורות בצבא, עם החזרה לשגרה לאחר חופשת הלידה ועם הצורך בתיאום ציפיות עם בן/ בת הזוג, עם המפקדים, ולפני הכול בינם לבין עצמם.
"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם גורמים בחיל הרפואה ובמוקדי רפואת נשים כדי ליצור מעטפת כוללת", משתפת מפקדת המרכז, "כך שאם עולה פנייה שאנחנו לא יכולים לטפל בה, נוכל לעזור למשרתת להגיע למי שכן יכול".
במרכז "מצפים" ניתן מענה גם לסוגיות של הורים חד-מיניים, של משפחות חד-הוריות ועוד. "אנחנו מכירים בקיומם של כל סוגי המשפחות, ונותנים מענה לכל סוגי הפניות באשר הן", היא מדגישה בגאווה.
"בסופו של דבר כולנו מצפים שיכירו בצרכים שלנו, שיראו אותנו, את כל מה שאנחנו - משרתים, הורים, בני ובנות זוג, בני אדם לפני הכול. זו משימתם הראשונה של המפקדים בצה"ל, זו משימתנו המרכזית ביחידת יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, וזו המשימה המוטלת על מרכז 'מצפים', שנפתח היום", מצהירה היוהל"ם, תא"ל יפעת תומר-ירושלמי.
את שיחתנו, חותמת רס"ן נהרי בנימה אישית: "כאמא לשלושה ילדים, שעברה שלושה היריונות מורכבים בצבא, מרכז מצפים 'בא לי מהבטן'. אני חיה את הנושא ומבינה לעומק את חשיבותו. מתוך כך, המרכז ישים לנגד עיניו את מתן הטיפול האישי והיעיל ביותר בכל פנייה שתגיע אלינו".
המענה במרכז צפוי להתבצע באופן מדורג - תחילה לפיקוד העורף, זרוע היבשה ואט"ל, ובחודשים הקרובים יורחב לכלל משרתי הקבע בצה"ל.
אל המרכז ניתן לפנות ב:
ס.מ.ס – 052-9990233
מייל אזרחי – mezapim@digital.idf.il
מייל צבאי – מצפים Ctrl k
לכל התשובות לשאלות על מרכז "מצפים" לחצו כאן