"אנחנו חדורי מטרה להביא את הביטחון שמגיע לאזרחי ישראל. זו משימה שתימשך עוד זמן ארוך - ואני אחראי עליה"
דברי הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי:
מאה שישים ושלושה ימים למלחמה. אנחנו נלחמים מלחמה צודקת, רב-זירתית ומורכבת, עם הישגים רבים, הולכים ומתרחבים. לפנינו עוד דרך ארוכה עד להשגת מטרות המלחמה. כוחות צה"ל נלחמים בכל הזירות – בעזה, במרכז ובצפון, בזירות קרובות ורחוקות – ללא הפסקה.
השבוע החל חודש הרמדאן, ואנחנו דרוכים יותר, חזקים וערוכים – בכל מקום, כל הזמן, לא עוצרים. כל התפתחות בזירה אחת – משפיעה על זירות המלחמה האחרות. אנחנו פועלים קודם כל לשמירה על הביטחון, סיכול ומניעת פיגועים, לצד הרצון לאפשר את הרמדאן.
ברצועת עזה אנחנו מפתיעים את האויב, יוזמים ומעמיקים עוד יותר את ההישגים. בצפון הרצועה – אנחנו חוזרים ופושטים על מרחבים בהם פעלנו, עם מודיעין חדש, בשיטות שונות – מרחיבים את הפגיעה בחמאס, הורגים פעילים ומשמידים תשתיות באופן ממוקד ואיכותי. בדרום הרצועה, בחאן יונס, אנחנו מרכזים מאמץ של כוחות איכותיים לפירוק חטיבת חאן יונס. הרגנו מחבלים רבים ושבינו מחבלים רבים בכירים לחקירה. אלה שנותרו בחיים, מסתתרים, מתקשים לתפקד – אנחנו נגיע גם אליהם.
בתקיפה מורכבת ומדויקת במחנה נוצ'יראת, תקפנו בשבוע שעבר מפקדים בכירים בחמאס, אשר את גורלם חמאס מתאמץ מאוד להסתיר. יצאנו לפעולה הזו אחרי ימים ארוכים של תכנון מורכב, יצירת התנאים המבצעיים ואיסוף מודיעין מספק. זהו הישג חשוב מאוד לצה"ל. יכולת שבנינו לאורך שנים ביחד עם השב"כ, שילוב של מודיעין איכותי ואש מדויקת של חיל האוויר, המאפשרים חיסול בכירים מתחת לאדמה. התקיפה הזו היא ביטוי ליכולת של צה"ל להגיע למקומות המורכבים ביותר – בזמן הנכון, ובדיוק גבוה. נמשיך במאמץ חיסול הבכירים, זהו יעד מרכזי במלחמה.
לצד ניהול הלחימה, אנחנו ממשיכים לתכנן את המשך הפגיעה במרחבים בהם עדיין לא פעלנו. צה"ל נערך להתקפות באזורים הנוספים וביחד עם הדרג המדיני נחליט על העיתוי ועל התנאים המתאימים. ברגע שיוחלט – צה"ל יפעל במלוא העוצמה והנחישות. אנחנו נחושים לפעול בכל מקום בו חמאס בונה את כוחו; לא נכון להשאיר חטיבות חמאס וגדודי חמאס מתפקדים.
חמאס יכול להניח את נשקו ולהיכנע, אחרת, אנחנו נמשיך בעוצמה רבה, עד לפירוקו המוחלט של חמאס, עד להשבת החטופים לביתם. השבת החטופים היא אחת ממטרות המלחמה, וצה"ל יעשה הכל על מנת לממשה. את פרטי המשא ומתן יש להותיר לשיח בחדרים הנכונים, אנחנו פועלים בנחישות בכל דרך להביא לשחרור החטופים. דבר אחד בטוח – צה"ל יממש כל החלטה שתתקבל, ויידע להמשיך בלחימה בכל שלב. חמאס בחר להסלים ברמדאן, וזה יביא ללחץ מתגבר.
בגבול הצפון אנחנו ממשיכים לפגוע בפעילי חיזבאללה וביכולותיו. חיזבאללה התחיל בתקיפות, והוא משלם מחיר יקר, הולך וגדל. אני ער וקשוב לקושי הרב של תושבי הצפון, שפונו מבתיהם מזה זמן רב מאוד. אנחנו נחזיר את התושבים רק בביטחון מלא. לשם כך נעבור בכל דרך שתידרש – צה״ל ומפקדיו נחושים, נכונים לכך, זוהי חובתנו. ביהודה ושומרון אנחנו נלחמים, מגינים ומסכלים טרור מסביב לשעון יחד עם השב"כ ועם משטרת ישראל – למען הביטחון ביישובים, בצירים ובקו התפר.
אני רוצה לומר מספר מילים על צה"ל. מפקדי צה״ל, הצעירים והבכירים יותר, מפקדים על מלחמה קשה ומורכבת, במספר זירות במקביל, למעלה מחמישה חודשים, מביאים להישגים הולכים ועולים. במלחמה חשוב מאוד לאפשר למפקדים בשדה הקרב את החופש הנדרש למימוש משימותיהם – אני סומך עליהם ומעריך אותם מאוד. באותה הנשימה, אני אומר את המובן מאליו – לא ניתן להילחם כאשר המשמעת והכללים אינם ברורים ואינם מוקפדים.
האיזון ביניהם הוא המפתח להצלחה. מפקד לא יכול לעבור על פקודה ללא אישור, אם אין לכך צורך או סיבה מבצעיים, מובהקים ודחופים. מפקדים שחרגו מהכללים – תוחקרו, וטופלו בהקדם. זו חובתנו. יש לנו מפקדים איכותיים מאוד שנלחמים באומץ, במקומות בהם טעו או חרגו מהפקודות, הייתה למידה, היה גם טיפול משמעתי ופיקודי תוך כדי הלחימה. כך צריך, כך יהיה. עלינו – צה"ל ומפקדיו – להתמקד עכשיו רק בדבר אחד – השגת מטרות המלחמה. ההישגים שלנו בשדה הקרב הם תוצאה של אחדות השורות שלנו, לצד היכולת לפעול יחד בכפוף לערכי צה"ל ופקודות צה"ל.
לסיום אני מבקש להבהיר – כפי שאמרנו מהיום הראשון, כשלנו בשבעה באוקטובר. לא לקחנו אחריות – האחריות היא שלנו. על מה שקרה ועל מה שיקרה מכאן והלאה. ובה בעת , חשוב לומר – התעשתנו מהר, יצאנו להתקפה חזקה, ואנחנו מובילים את הצבא במלחמה המורכבת הזו, מסביב לשעון, למעלה מחמישה חודשים, עם כוח רב להמשיך גם קדימה. אנחנו חדורי מטרה להביא את הביטחון שמגיע לאזרחי ישראל. החטופים ומשפחותיהם ניצבים לנגד עינינו כל הזמן, כך גם התושבים בדרום ובצפון שטרם חזרו לבתיהם. זו משימה שתמשך עוד זמן ארוך, ואני כמפקד הצבא אחראי עליה. אני בטוח מאוד ביכולת שלנו לעמוד במשימה הזו ביחד״.
שאלות ותשובות:
ש: אדוני הרמטכ"ל, אמרת, וגם היום אתה אומר שאתה לוקח אחריות. האם המשמעות של לקיחת האחריות היא שאתה מתכוון להתפטר, ואם כן אז מתי? אנחנו גם שומעים שחלק מהשרים אומרים למעשה שאתה לא יכול להמשיך לנהל את הצבא, סבב מינויים או הערות פיקודיות לקצינים אחרים.
ת: אז אני אתייחס לשתי השאלות המאוד חשובות האלה. אני אחראי על מה שקרה ב-7 באוקטובר. אני אחראי על מה שקורה מאז ועל מה שיקרה בהמשך. צה"ל כרגע במלחמה, כרגע נכון להתמקד אך ורק במטרות המלחמה והשגתן וכל דבר אחר בזמן הנכון, במקום הנכון. לגבי השאלה השנייה, עניין המינויים. כמפקד הצבא, יש לי את כל הסמכות והאחריות לשלוח היום ובכל יום אנשים לשדה הקרב, כמובן גם למנות אנשים. חשוב לומר, צה"ל הוא הארגון הגדול במדינה, הוא נמצא במלחמה. את הרצף הזה חייבים להמשיך. יש לנו אנשים שנפגעו, נדרש להחליף אותם.
יש לנו אנשים שצריכים לסיים את תפקידהם, צריך להחליף אותם. חשוב לי לומר כיצד מתקבלות ההחלטות האלה. ההחלטות האלה מתקבלות על שולחן המטה הכללי. חברי המטה הכללי הם הפורום הבקיא ביותר במיהם האנשים המועמדים ומהם התקפידים הנדרשים, וכמו כך גם ביצירת ההתאמה הטובה ביותר ביניהם. ואני מדגיש, שר הביטחון, כנציגו של הדרג המדיני, אמון על התהליך הזה, מאשר אותו בשם הדרג המדיני ואני מדגיש בסוף הדברים - צה"ל במלחמה. עצירת המינויים תפגע גם ביכולת של צה"ל להילחם, לא נכון לפגוע בצה"ל, בוודאי שלא נכון לפגוע בצה"ל בזמן מלחמה.
ש: אדוני הרמטכ"ל, בצל המשא ומתן לעסקת חטופים, האם ברמה הביטחונית אתה סבור שניתן להתמודד עם שחרור של מאות מחבלים, ביניהם מחבלים עם דם על הידיים? ושאלה שנייה ברשותך, רמזת על זה מקודם, האם שבוע אחרי המתקפה אתה יכול לאשר שמרואן עיסא חוסל?
ת: אני אתחיל ברשותך בשאלה השנייה. אנחנו תקפנו מספר בכירים מאוד בזרוע הצבאית בחמאס. אנחנו יודעים פרטים על ההרוגים שישנם שם. אנחנו מותירים לחמאס לעשות את דרכו בתוך אי הוודאות הזו. בזמן הזה נתאמץ להרוג גם מפקדים נוספים. בבוא העת, נוסיף פרטים מעבר לזה. תנו לנו מול האויב לעשות את הדברים הנכונים בזמן הנכון. משא ומתן. אמרתי קודם וזאת נקודה חשובה מאוד. קיום הבעת דעה על המשא ומתן בצורה פומבית מחלישה את המשא ומתן.
ברור לנו לגמרי שכל אמירה, "נשיב את החטופים מבלי לשלם אף מחיר" או "נכון לשלם כל מחיר", שתי האמירות האלה בקצוות, לא עוזרות להתקדם במשא ומתן. בין שני הקצוות האלה, יש אינסוף אפשרויות באמצע. הבחירה מתוך האפשרויות האלה נשענת גם על חוות דעת ביטחונית, שתינתן על ידינו, תינתן על ידי השירותים האחרים, תישמע בצורה חדה ובהירה בדיון עם הדרג המדיני, וכשתהיינה החלטות, אני מניח שאז גם יהיה נכון לבשר לציבור.
ש: הרמטכ"ל, נראה שהפעולה הקרקעית ברצועה כרגע דיי עומדת במקום. רק ארבע חטיבות פועלות ברצועה, היקף הלחימה מצומצם, בטח ביחס לתחילת התמרון הקרקעי, ומנגד ראש הממשלה אומר שהוא אישר תוכניות לפעולה ברפיח, אז מדוע הפעולה ברפיח או במחנות המרכז לא מתחילה? האם הדרג המדיני הוא זה שמעכב את הנושא והאם יש קשר בין התחלת פעולה כזאת לעסקת החטופים?
ת: אנחנו מחליטים על היקף הכוחות הפועלים ברצועת עזה כל פעם על פי הערכת המצב. יש כאן מרכיבים של הפתעה, יש כאן מרכיבים של תחבולה, יש כאן גם אילוצים ויש כאן גם התחשבות בצרכים, בזירות האחרות, ובעיתוי ובהשפעות ההדדיות בין האתגרים השונים. אני מסתכל על השבועות האחרונים, כולל על השבוע האחרון. כמה מחבלי חמאס נהרגו, כמה מפקדים בכירים נהרגו, כמה תשתיות הושמדו, איזה הישגים נוספים הבאנו, כמה פעילים עצרנו לחקירה.
בכל המדדים האלה גם בשבוע האחרון, גם בשבועיים האחרונים אנחנו בעלייה משמעותית מאוד. כך עשינו כך נמשיך עם הסד"כ שאנחנו נקצה למשימה. כל החלטה על מהלך חדש עוברת אישור של הדרג המדיני. את העיתוי, מתי פועלים, היכן פועלים - אני בוודאי לא אודיע, לא לאויבים שלנו ולא לאף אחד אחר כאן. אנחנו בשיח טוב. נחליט, נבצע בנחישות רבה.
ש: הרמטכ"ל, האם מפקד אגוז לשעבר, סא"ל אפרים תהילה, יש לך כוונה להשאיר אותו בצה"ל ולהחזיר אותו לפיקוד מבצעי אחרי שהוכיח את עצמו בלחימה, הוא שעט קדימה והוביל את החיילים?
ת: סגן אלוף אפרים תהילה, מפקד מוכשר מאוד, והודח מתפקיד בעקבות אירוע בעייתי. ב-7 באוקטובר הגיע להחליף את מפקד אגוז שנפצע פציעה קשה. אני מאוד מעריך אותו על ההתייצבות, אני מאוד מעריך אותו על האופן בו הוא פיקד על יחידת אגוז עד שחזר המפקד שהחלים מפציעתו לפקד על היחידה. את התוכניות להמשך אני חושב שנכון שאני אדבר עם סגן אלוף תהילה. ככה אנחנו עושים עם אנשים, מדברים עם האנשים.
ש: אדוני הרמטכ"ל, אנחנו שומעים על הערכת אמ"ן בקשר לצפון ולרמדאן. איך אפשר לסמוך על ההערכות האלה אחרי ה-7 באוקטובר כשאף אחד מהמעורבים לא התחלף?
ת: יש לי שנים רבות של עיסוק במודיעין. אני חייב לומר אפילו גם הערכה רבה למודיעין ולאנשים שעוסקים בו. המודיעין אף פעם לא יודע הכל, המודיעין אף פעם לא צודק במאה אחוז. יש לנו שאלות רבות על 7 באוקטובר, גם בתחומים המודיעיניים, מה ידענו, מה לא ידענו ומה יכולנו לדעת יותר. בכל אלה נעסוק בצורה מעמיקה ונוקבת בתחקירים ונביא גם את התשובות האלה ככל שנוכל. אני מציין רק דבר אחד.
בין שתי אפשרויות שאנחנו מסתכלים היום לעתיד קדימה, לא לעבוד עם מודיעין ולמצוא איזשהו חלופה אחרת, אולי הטלת קוביות על בחירת האופציה המועדפת או להמשיך לעבוד עם המודיעין - אני בוחר להמשיך לעבוד עם מודיעין, ואני מזכיר לכולנו, המודיעין של מדינת ישראל על ארגוניו השונים פעמים רבות, פעמים רבות מאוד, הביא הישגים גדולים, מנע אירועים קשים שהיו יכולים להביא פגיעה קשה מאוד במדינת ישראל. וכן ה-7 באוקטובר הוא יום מאוד לא טוב למודיעין הישראלי כמו גם ה-6 באוקטובר חמישים שנה לפני כן. ב-50 שנה האלה המודיעין למד, השתפר ועשה הרבה דברים טובים. אנחנו עכשיו מחויבים ללמוד מה-7 באוקטובר. אני מקווה שליותר מ-50 שנה ושלא תהיה טעות כזו או אירוע כזה משך זמן ארוך ככל שניתן.