את מה שקרה בשמי הצפון ראיתם - וזה מה שהתרחש מתחת לאדמה

כשצופים בתיעודים של מטוסי הקרב בתקיפת המנע בדרום לבנון, לא תמיד זוכרים שמבצע מורכב כזה לא מתחיל ונגמר בפקודת האש. שוחחנו עם 2 סמב"צים ומש"ק מטרות בחמ"לים של פיקוד הצפון, ושמענו את נקודת המבט שלהם על הפעולות שקדמו למתקפה - ועל אלו שבעקבותיה

28.08.24
גל מי טל, מערכת את"צ

שעות ספורות לפני זריחת השמש בראשון האחרון, המריאו מבסיסי חה"א כ-100 מטוסי קרב למתקפת מנע ייזומה בדרום לבנון. במקביל להפצצת אלפי כני שיגור ואתרי טרור של חיזבאללה, בחמ"לי פיקוד הצפון לא נרשם רגע של שקט.  ההכנות המדוקדקות שהשקיעו מבעוד מועד בתכנון התקיפה - עכשיו משתלמות.

"תהליך סימון המטרות מתחיל עם אגף המודיעין", כך מסביר טוראי י', מש"ק מטרות במרכז האש של הפיקוד, ומיד משחזר את סדר הפעולות: "הם מאתרים יעד פוטנציאלי לתקיפה, מפלילים אותו ומעבירים אותו אלינו לבנק המטרות. לאחר מכן, אנחנו מתאמים עם חיל האוויר את תוכנית התקיפה הייעודית".

כשהוקפץ אל הבסיס במוצאי שבת, לא ידע עוד טוראי י' מה מצפה לו, אך עם יחד חבריו חיבר את חלקי הפאזל במהירות. "האווירה בחדר הייתה מתוחה, אבל ידענו שזה חייב לקרות - ועכשיו. חייבים להוציא את התקיפה לפועל, ובצורה הטובה ביותר".

מרגע המראת המטוסים, התחילו מש"קי המטרות ברישום ותיעוד ההתרחשות, עד תום המבצע. "בדקנו האם היעדים סוכלו בהצלחה, אם משהו השתבש, איך אפשר לגשר על הפערים וכך הלאה", הוא מפרט, "כל זאת תוך שמירה על קשר רציף עם כל אחד מהמטוסים".

במקביל לטוראי י' ולצוות מרכז האש, שהשגיח על תקיפת המטרות, החלו להיערך בחמ"ל האלוף בבור פיקוד הצפון לתגובת חיזבאללה  - שלא איחרה לבוא. "המשמרת שלי התחילה כמו עוד לילה רגיל", משחזרת רב"ט מאי, סמב"צית בחמ"ל, "אבל מהר מאוד הבנו את גודל האירוע".

בשעה שחיזבאללה שיגר רקטות וכטב"מים אל עבר המדינה, הייתה אחראית רב"ט מאי על בניית תמונת המצב ועל התיאום מול הכוחות ברחבי הגזרה. "הרמנו טלפונים לחיילים בשטח שתפסו קו במרחבים בהם היו נפילות, והקפצנו כוחות כיבוי לשריפות שפרצו. כשהתקבלו דיווחים על פגיעות בבתים, ישר עלינו מול חמ"ל העורף כדי לברר אם יש אזרחים בפנים".

אחד הסמב"צים בחמ"ל העורף, מולו הייתה רב"ט מאי בקשר, הוא רס"ר (במיל') טמיר. "אנחנו אחראים על הנחיות ההתגוננות ומדיניות התנועה בצירים בגזרה הצפונית", הוא מעיד, "כבר בשעות הבוקר המוקדמות ביום התקיפה הוגדר מצב מיוחד בעורף ברחבי המדינה, מהצפון ועד גוש דן. מרגע יציאת ההנחיה, ביצענו הערכות מצב חוזרות והדרכנו את התושבים בהתאם לכל התפתחות". 

רס"ר (במיל') טמיר

"לאורך כל היום בנינו בחמ"ל את התמונה המתעדכנת - הבנו כמה תושבים יש בגזרה, מה האיומים, מה פירוש ההערכות המודיעיניות, והעברנו הכול הלאה לדרג הבכיר", הוא מסביר.

כזכור, כבר בצהרי היום הוסרו המגבלות על מרבית האזורים. "כמו שידענו לכווץ את הגזרה, לסגור את הצירים, להכניס את התושבים למרחבים מוגנים ולפתוח מקלטים - ידענו אחר כך, לפי הערכות המצב, להבין כמה שיותר מהר מתי אפשר להחזיר את התושבים למצב הקודם". 

שיתוף הפעולה של האזרחים בעורף והשמירה על ההנחיות היוו מרכיב קריטי בניהול המצב בחמ"ל העורף. "האחריות שגילו התושבים חשובה לא פחות ממתקפת המנע שבוצעה", מסכם רס"ר (במיל') טמיר, "כך הצלחנו לעבור את האירוע הזה בנזק מינימלי, ועם הישגים חשובים לכוחותינו. אלו היו לילה ובוקר ארוכים, אבל שווים כל דקה".