הצטרפנו לתרח"ט של 5 בצפון - וראינו איך מגבירים מוכנות גם בקדמית
לאחר שנלחמו במשך חודשים בעזה, יצאו המילואימניקים של חטיבה 5 לתרח"ט, אבל הפעם במטרה ללמוד לעומק גם את הצפון. הצטרפנו לקדמית ושמענו איך נותנים 'גב' ללוחמים בשטח, מהם האתגרים הייחודיים בגזרה וכיצד סוגרים מעגל שלם - מתוך חדר אחד
המפקדים בשטח מקבלים את פקודת הפתיחה, ובאותו רגע יוצא לדרך תרח"ט בן 4 ימים של חטיבת המילואים 5 בצפון.
הם קופצים מזירה לזירה, מתרגלים היתקלויות, השמדת אויב ותשתיות טרור וגם תרחישים מורכבים יותר, עם נפגעים, ובעיקר - לומדים היטב, ממש באמצעות הרגליים, את תוואי השטח של הגזרה.
ומאחוריהם, בו זמנית, ניצבת המפקדה הקדמית של החטיבה - ה'גב' של הכוחות הלוחמים. ברגע שנכנסים אליה, טלפונים מצלצלים מכל עבר ותמונת המצב של הלחימה מתעדכנת על כל אחד מהמסכים הרבים. אנשי ונשות מילואים רבים, דרוכים כל אחד בעמדתו, וכולם יודעים שיש להם תפקיד קריטי.
התרגיל נערך במסגרת מתווה, שכחלק ממנו מדמה כל חטיבת מילואים את משימתה בתרחיש לחימה בגזרה הצפונית. "חטיבה 5 לחמה בעזה ארבעה חודשים, יש לנו ניסיון, הצלחות ואירועים מורכבים שעברנו - אבל ללמוד את הצפון זה שונה", מסביר הרמ"ט (ראש המטה), אל"ם (במיל') אורי ליפשיץ, ומיד מפרט: "גם מבחינת השטח, וגם מבחינת האויב".
בימים הקרובים, כך הוא ממשיך, הלוחמים ילמדו לעומק את המאפיינים של הצפון. "אבל גם במפקדה - שעוטפת את התמרון של הלוחמים מאחורי הקלעים. כל זאת תוך התמודדות עם אתגרים לוגיסטיים, תקשוביים ורפואיים שונים מאלה שהיו לנו בעזה, כאלה שהגזרה הצפונית מביאה איתה".
בעוד שהמח"ט בשטח יחד עם הגדודים, המכלולים הממוקמים בקדמית מתקשרים עם הכוחות, מבינים, מתעדפים ופותרים את הצרכים שלהם, נותנים המלצות להמשך פעולת החטיבה, והערכות מצב תכופות.
אילוסטרציה
מהפרטים הקטנים ועד לחיבור בין מימדי הלחימה, כל המידע שאוספים חמ"לי אש, מודיעין, אג"ם, תקשוב, הנדסה, שטח ותא התקיפה - מתנקז לשולחן מרכזי. מי שיושבים מסביבו הם המנל"ח (מנהל הלחימה) והרמ"ט, לצד קציני האג"ם, המודיעין, האש, מפקד המלכ"א (מכלול לוגיסטיקה וכוח אדם) ובעלי תפקידים נוספים.
אבל זה לא נגמר פה. מאחוריהם, החונכים וקצין ההדרכה רושמים לעצמם בפנקסים את המתרחש, ומסיקים מסקנות קריטיות להמשך. "כמו שאימוני ספורט מחזקים את השרירים - אנחנו מחזקים את המוח", אומר לי קצין ההדרכה של החטיבה, סא"ל (במיל') גונן גולדמן, "לומדים ממש תוך כדי לחימה נקודות לשיפור ושימור, ומעבירים את המידע החיוני הלאה, לא רק ברמת החטיבה, אלא גם מעבר".
את התרגיל, מקיימים בחטיבה כצק"ח, כפי שיהיה בזמן אמת. לפני שכוחות החי"ר בשטח מתקדמים לתרחיש של חציית הגבול, כוחות ההנדסה והשריון, שפועלים בתיאום עם המכלול הייעודי להם בקדמית, סוללים את הדרך.
באחד מהתרחישים, בו טנק נפגע מכטמ"ם עוין, מדמים אירוע רב נפגעים, שדורש גם פינוי פצועים וטיפול מציל חיים, וגם שמירה על רצף לחימה עצימה. בו זמנית, מכלול המודיעין, בעזרת תצפיות בשטח וכלים שונים מזהה את המחבלים שהפעילו את אותו כלי עוין.
"אנחנו מקבלים מידע מסוכנויות איסוף, מאגדים ומעבדים אותו. זה כמו מפעל, זורם אלינו הרבה חומר גלם וצריך לייצר מוצר", מרחיב סרן (במיל') א', קצין הערכה מודיעיני, "אנחנו מזהים תופעות של האויב, ויחד - משלימים עם כל הקדמית את התמונה המשותפת".
המכלול, כאמור, מעביר את המידע הלאה, וכפי שמסבירים לי נציגי תא התקיפה, הם מאשרים לפתוח באש: "אנחנו מקבלים תמונה מודיעינית בלייב, מצליבים מידע ונותנים לה תוקף".
אילוסטרציה
במכלול האש, בו יושבים נציגי ארטילריה ונציגי חיל האוויר, מחליטים כיצד לתקוף ואיזה כלי הכי מתאים לשימוש בהתאם לסיטואציה. "תא התקיפה מעביר לנו מטרות", מפרט קצין סיוע אווירי, רס"ן (במיל') אבי לנצ'יסקי, "ואנחנו מטפלים במטרות הקרב הדחופות ובפינוי פצועים בעזרת מסוקים. כמו כן, אנחנו בתיאום מלא עם האוגדה - כדי שידעו שהתקיפה היא שלנו".
וכך, המחבלים מחוסלים באמצעות מעגל שלם שנסגר בשיתוף פעולה רב שקורה בחדר אחד - הקדמית. התרגיל ממשיך, ואיתו גם המשימות שלא פוסקות ומשתנות שוב ושוב בהתאם למצב הדינמי בשטח.
וכשאני שואלת את הרמ"ט מה התוצאה האופטימלית של התרגיל, הוא ממהר להשיב: "המטרה היא לצאת עם רשימת תובנות ודברים שאפשר לעשות כבר מחר כדי להמשיך להשתפר. תחושת המשמעות של אנשי ונשות המילואים פה היא עצומה, ואומנם לא פשוט לעזוב את החיים בבית כל פעם - אבל ברור לכולנו למה אנחנו כאן".