ה"מוח" שחושף מנהרות בעזה נכנס ללב שדה הקרב

על השמדת מנהרות בעזה שמעתם, אך האם אתם מכירים את מי שפועלים מאחורי הקלעים? עד כה הם נשארו לרוב בצללים, אך במערכה הנוכחית הם נכנסים עמוק לתוך השטח ושמים את האצבע בול על הנקודה. אלו הם חוקרי המעבדה הטכנולוגית - שעוזרים להילחם באיום שמתחת לאף

27.08.24
גל מי טל, מערכת את"צ

מתחילת התמרון רשמו כוחות צה"ל מאות פגיעות במנהרות הטרור של חמאס - אך איך מגיעים הלוחמים למיקום המדויק שלהן? מאחורי סיכול התשתיות התת קרקעיות עומדת מעבדה ייחודית שפועלת לרוב מתחת לרדאר, אבל במערכה הנוכחית נכנסת ממש ללב שדה הקרב. 

מדובר במעבדה הטכנולוגית לגילוי ואיתור מנהרות באוגדת עזה וחט"ל (החטיבה הטכנולוגית ליבשה), בה תמצאו חוקרים בעלי התמחויות טכנולוגיות והנדסיות מגוונות. מטרתם היא לנטר את מיקום והתפתחות התוואי התת"ק בעזה, המנסה לחצות את הגבול לתוך שטחי ישראל - ולסכל את האיום. 

"ב-7 באוקטובר, לא עמדנו כצבא במשימתנו להגן על האזרחים, אבל מיד ידענו שאנחנו חייבים להרים את עצמנו ולעשות כל מה שצריך למען ביטחון ישראל", משתף סמ"ר ת', לוחם וחוקר בצוות. כבר מהימים הראשונים למלחמה, הם הבינו כי פעילותם הפעם תהיה שונה לגמרי מזו שהתרגלו אליה - והחלו לפעול כדי להכין את השטח לתמרון הקרקעי.

בעזרת איסוף מודיעין וניתוח נתונים מהרצועה, מגלים החוקרים את מיקום ואופי התוואי התת"ק, וכך מכוונים את פעילות הלוחמים בשדה הקרב: "הפגיעה במנהרה בפועל נעשית בעזרת כלי קידוח שהפעלתם דורשת מיומנות גבוהה ודיוק מרבי. צריך לדעת בדיוק איפה לחפור - וכאן אנחנו נכנסים לתמונה". וסמ"ר ת' לא סתם משתמש במילים הללו. 


מנהרה ברצועה. אילוסטרציה

לראשונה מאז הקמתה לפני כעשור, עברו הוא וחבריו לשטח. "בתת הקרקע מסתתרים מחבלים ותשתיות חמאס. כשהלוחמים נכנסו לעזה ופגשו את הפירים בעיניים - ידענו שאנחנו חייבים להיות שם לצידם", מבהיר סמ"ר ת', "זה שינוי בתפיסה: מפעילות ממוקדת, לאיתור התשתיות במטרה למוטט אותן". 

החוקרים מצטרפים למבצעים עם הלוחמים ברחבי הרצועה, מגיעים איתם לאזור שאותר מראש, ויודעים להצביע על הנקודה הקריטית: "מאחורי הקביעה הזו, שיכולה להיראות לפעמים שרירותית, עומדים חישובים מתמטיים מורכבים ויכולת פענוח של הנתונים שאנחנו אוספים כל הזמן בצורה מעמיקה".


"רגע אחד אתה שומע את הכדורים שורקים לצידך, ורגע אחרי, אתה במגנן כותב נוסחאות של אלגברה לינארית"

"זה שילוב שאין בהרבה מקומות בצבא", הוא מחדד, "רגע אחד אתה בלב שדה הקרב, שומע את הכדורים שורקים לצידך, ורגע אחרי, אתה במגנן כותב נוסחאות של אלגברה לינארית. זה באמת להרגיש שאתה מביא את עצמך לידי ביטוי במאה אחוז".

אין ספק שחיילי המעבדה חיוניים להצלחת שלל המשימות של הכוחות בשטח - אך אירוע אחד זכור להם במיוחד: "מצאנו מידע שהצביע על תשתית תת"ק מתחת למטה אונר"א, ושם היו נכסים מודיעינים צבאיים של חמאס. הוכחנו קשר בין מבנה שנראה תמים למראית עין - לבין ארגון הטרור. זו תחושת משמעות אדירה".

אילוסטרציה

לצד העשייה המבצעית, ממשיכים בחט"ל לפתח יכולות טכנולוגיות חדשות בהתאם לאתגרי שדה הקרב. "מתחילת המלחמה, העצימות של העבודה עלתה משמעותית", מעידים ביחידה בסיפוק, "ראינו איך פיתוחים ששקדנו עליהם יום ולילה נכנסים לראשונה לשימוש מבצעי ומוכיחים את עצמם פעם אחר פעם, ובשביל זה בדיוק אנחנו כאן".