המדריכים שמטפסים, גולשים ומחלצים - גם בתוך רצועת עזה
מאז הקמת היחידה, העבירו מדריכי הטג"ח הכשרות לוחמים בעולמות החילוץ, הטיפוס, הגלישה - ומה שביניהם. כעת, הם מגיעים לחזית ומביאים לידי ביטוי את הידע והניסיון שלהם בזמן אמת, תחת אש, בתוך עזה
עד תחילת התמרון, עבדו אנשי תחום טג״ח (טיפוס, גלישה, וחילוץ) בעיקר מאחורי הקלעים. מדריכי התחום היו אחראים על אימון הכשרות קרביות של יחידות עילית וסיירות, והקנו לחיילים מיומנויות שיהפכו אותם ללוחמים טובים יותר. כעת, לראשונה מהקמת היחידה בשנת 1973, הם עושים את התפקיד שלהם גם בשדה הקרב בעזה - לעיתים תחת אש.
"אנחנו חולשים על כל עולם הגובה בצבא", מסביר רס"ר (במיל') עומר, מפקד צוות בתחום טג"ח, "בכל פעם שיחידה נתקלת באתגר של גובה או עומק, שדורש טיפוס או ירידה - היא פונה אלינו ואנחנו מוצאים פתרון". כך גם הם מדריכים לוחמים בהכשרות ומלמדים אותם את מיומנויות הטג"ח השונות, ובמקביל מנתחים בעיות שעולות מהשטח ומספקים להן מענה.
דוגמה לאתגר כזה הוא הורדת לוחמים לתוך מנהרות. לאחר שאנשי התחום הבינו את הצורך, הם הכשירו את היחידות לעשות זאת באופן עצמאי, כך שהכוחות יהיו מסוגלים לבצע הורדה למנהרות בכל סיטואציה שבה יידרשו לכך.
ביחידה מבינים כי בעת מלחמה, התמודדות עם אתגרים מתפרצים צריכה להיות מהירה ומבצעית. לכן, הוקם לראשונה צוות אופרטיבי בתחום, שיחבור לכוחות פיקוד העורף וייכנס יחד איתם ללחימה ברצועה. הצוות מתחלק לשני תפקידים מרכזיים: מדריכי חילוץ הדורש טיפוס או עבודה עם חבלים, וכן מדריכי סיוע בהורדת לוחמים או אובייקטים לתוואי תת קרקע.
"מדובר בשינוי עצום בתודעה שלנו", הוא מתגאה, "כולנו הבנו שקורה כאן אירוע אחר, שאנחנו צריכים להתאים לכך את אופי ההתנהלות שלנו ולפעול בחזית. אנחנו תמיד על החבל בין שמיים לארץ, ומעכשיו - נהיה ככה גם תחת אש".
מהרגע שהוחלט על הקמת הצוות, עברו חברי היחידה הכשרה של מספר שבועות להעלאת רמת הרובאי שלהם. "זה אמנם שינוי גדול, אבל עשינו אותו במקצועיות וביעילות", מפרט רס"ר (במיל') עומר, "מתוך הבנה שיש צורך להגיע למקומות שרק אנחנו יכולים להגיע אליהם. אנחנו כבר לא רק מדריכים של לוחמים - אלא לוחמים שמדריכים".
הניסיון שהצוות צובר בשטח מתורגם במקביל לשדרוג ושיפור ההדרכות של שאר חברי התחום. "דוגמה אחת לכך היא עבודה עם ציוד לוחמה מלא", הוא מסביר, "מהרגע שעלינו על הציוד בעצמנו, הבנו שבהרבה מהתרגולות שאנחנו עושים יש מקום לשיפור - המשקל והתזוזה אחרים, ועל חגורת הנשק להיות יותר מתאימה".
לקח נוסף שהיחידה הפיקה מהמלחמה הוא הצורך בצוות שיתכנן את עולם הטג"ח לעתיד הרחוק, כך שיהיו פתרונות מוכנים מראש למגוון תרחישים אפשריים. "התפקיד אמנם תמיד יהיה דינמי וגמיש", מבהיר רס"ר (במיל') עומר, "אבל מטרת הצוות החדש היא לבסס את עצמנו בצורה שלא תדרוש להמציא את עצמנו מחדש כל פעם - ושנדע להיות מוכנים לכל מה שיבוא".
באופן אישי, רס"ר (במיל') עומר רואה את עתיד התחום ממשיך לשלב את עולם הלוחמה שנולד בחודשים האחרונים עם השגרה השוטפת של היחידה: "עלינו להמשיך להיות יצירתיים ומקצועיים, ובמקביל לשדרג את רמת הלוחמה כדי לחזק את האמון בינינו לבין הלוחמים. מה שהכי חשוב - זה לשמור על המקצועיות והמסוגלות הגבוהה של היחידה".