המילואימניקים של חטיבה 5 מהנדסים לכוחות עורף חזק

הם מתאמים את כניסת ויציאת הכוחות מהרצועה, מניידים ציוד ללוחמים, מתריעים בפני איומים אוויריים, מגלים, חוקרים ומשמידים תוואי תת"ק. שמענו ממכלול העורף וההנדסה של חטיבה 5 על הצד השני והקריטי של התמרון בעזה

12.11.24
יובל טור שלום, מערכת את"צ

בזמן שלוחמי המילואים של חטיבה 5 מתמרנים בעזה, לאנשי מכלול העורף וההנדסה שלהם יש שרשרת משימות חשובה: לדאוג שכניסתם ויציאתם מהרצועה יהיו מסודרות ומתואמות, שכוחות ההנדסה ידעו איזו מנהרה צריך להשמיד והיכן, ואפילו להתריע מפני איומים אוויריים שנעים לכיוונם. 

"אנחנו מטפלים בכל שקשור לתנועות המבצעיות והלוגיסטיות, חציית הגבול, תיאום, תכלול ושליטה בכל השיירות העוברות", מסביר בפשטות קצין עורף במכלול החטיבה, סרן (במיל') יואב, "בין אם מדובר בתספוק לוגיסטי, או הזזת כוחות פנימה והחוצה, ניוד של ציוד והוצאת כלים תקולים מהרצועה לטיפול כאן".

מכיוון שמדובר בניהול לא מעט משאבים במקביל, תעדוף נכון הוא קריטי: "אנחנו דואגים שהכול יתנהל בצורה אחראית ומסודרת, שהדברים לא יתנגשו זה בזה ושהשיירה מאובטחת ונעה על ציר הגיוני. אם יש פערים - מטפלים בהם".

וזה לא נגמר פה. מכלול העורף אמון גם על המיגון וההתרעה של הכוחות בשטח - מהכנסת מיגונית לרצועה, ועד מערכות אוטומטיות, שמזהירות מפני איום אווירי המתקרב לכיוונם. "כל יום אני מוודא שהן מסונכרנות לפי האזורים העדכניים, ויתריעו להם ישירות בקשר", מתאר קצין העורף. 

"המערכות האלה מצילות חיים, ואם מישהו לא ידאג להם אז עלול לקרות אסון", חוזר ומדגיש ע' מפקד מכלול העורף, רס"ן (במיל') ליאור, "בסוף, אנחנו מתכללים בין כמה גופים, כי מי שמגלה וחוקר מידע רב מהשטח הם אנשי ההנדסה שיושבים לצידנו".

"מה שאנחנו עושים", נכנס לתמונה קצין הנדסה במכלול, רס"ן (במיל') דרור, "הוא לטפל גם בחקר וגם בהשמדה של תוואי תת"ק בשטח. אחרי גילוי המנהרה, חוקר מה קורה בפנים, ומתאמים עם יהל"ם וכוחות נוספים שנכנסים לבדוק מה נמצא בתוכה". 

 

בתום הגילוי והחקר, מגיע שלב ההשמדה. לפניו, הם צריכים להחליט איזה חומר נפץ הוא המתאים ביותר לתת"ק הנוכחי, ואיזה כוח הוא הרלוונטי להשלמת המשימה. באחת מפעילויות החטיבה למשל, הושמד תוואי באורך של קילומטר, באמצעות חומר נפץ, בעוד שבפעילות אחרת, החליטו לסכל מפעל לייצור אמל"ח מתחת לקרקע על ידי מילוי בטון. 

במכלול יודעים לטפל גם בכל הנוגע לעולם הצמ"ה. "מדובר בכלים גדולים ומסיביים שדורשים הרבה לוגיסטיקה, חימוש, והתעסקות משמעותית סביבם", מציין רס"ן (במיל') דרור.

"אנחנו אלה שעומדים מאחורי הקלעים של מה שקורה בפנים, כדי שהכוחות יתעסקו אך ורק בלחימה. בתור לוחמים לשעבר, יש לנו ניסיון והבנה טובה מאוד של איך נראית משימה בשטח", מעיד ע' מפקד מכלול העורף, וקצין ההנדסה מצטרף: "כל המילואימניקים שנמצאים כאן מרגישים תחושת שליחות גדולה. יש לא מעט בינינו שמתקרבים ל-300 ימי מילואים, ונהיה כאן כמה שיזדקקו לנו".