טלפון אחד לחמ"ל שלהם, יפתור לכם 3 בעיות לפחות
על המאמץ הלוגיסטי העצום שמניע את הכוחות הלוחמים, בטח כבר שמעתם. אבל האם ידעתם שיש חמ"ל אחד שממנו מנוהלים אירועים מתפרצים בכלל הגזרות, ודרכו שומרים על כשירות מבצעית של כל חטיבה? הגענו לקדמית 679 והבנו - איך הם מצליחים לעטוף את החיילים
כשנכנסתי לחמ"ל המלכ"א (מפקדת לוגיסטיקה וכוח אדם), הדבר הראשון שתופס את המבט הם הציורים הילדיים על הקירות, מלאים במסרים מחזקים שנכתבו באותיות הפוכות. עוד לפני שאני מספיקה להציג את עצמי מציעים לי כוס מים או משהו לאכול. מיד אני מבינה שבמכלול הזה מי שנמצאים בראש סדר העדיפויות, הם האנשים בקצה.
"מפקדת הלוגיסטיקה וכוח האדם, או בקיצור - המלכ"א, היא הגוף שמתכלל את כלל האופרציה התומכת של הכוחות בשטח", פותח רס"ן (במיל') יונתן, מפקד המלכ"א בצק"ח 679, "החל בהספקה שוטפת של מוצרים בסיסיים כמו מים ואוכל, דרך פינוי פצועים ועד תדלוק של טנק - הכול קורה מחמ"ל אחד".
רס"ן (במיל') יונתן, מפקד המלכ"א ב-679
בעוד מכלול האג"ם, מתמקד באופרציה המבצעית, בתקיפות ובמטרות, הפוקוס במכלול המלכ"א הוא על הכוחות המבצעים. "על המפה אפשר לשרטט כמה חצים שרוצים, אבל אם אתה לא דואג לכשירות הלוחמים המתמרנים ולכלים שלהם, פשוט לא תוכל לבצע את המשימה", מסביר המפקד.
המכלול מחולק ל-5 תאים: רפואה, משא"ן, הספקה, טנ"א ושיירות לוגיסטיות.
רפואה
"בשגרת המלחמה אנחנו מנהלים מעקב על מיקומי הכוחות ועל הציוד הרפואי, מתעסקים בבריאות הלוחמים המתמרנים. כשהם נפצעים, חולים וצריכים ייעוץ, נטפל בהם בקדמית. כשיש אירוע מתפרץ אנחנו מנהלים את הפינוי - מחליטים אם יהיה רכוב או מוטס, קובעים נקודות מפגש ומתווכים בין הכוחות בשטח לאוגדה שנותנת את הסיוע".
טנ"א
"מעבר לניהול מעקב אחר הכשירות של הכלים, אנחנו מטפלים באירועים מתפרצים, כמו חילוץ של רק"ם שנפגע. אנחנו מתאמים את הכניסה והיציאה של הכוחות, ממליצים על אופן התיקון ומוודאים שיש אבטחה במרחב".
משא"ן
"אנחנו אחראים על השליטה והטיפול בכוח האדם. כל מה שקשור בביקור מאושפזים, בנפגעים ובחללים, וגם כמובן מארגנים אירועי רענון לחיילים שיוצאים ומכניסים מכתבים מהמשפחות כדי לשמור על הרוח של המתמרנים".
שיירות לוגיסטיות
"אנחנו הזרוע המבצעית - דואגים שהדברים יקרו. במלכ"א מתכננים מבצעים לוגיסטיים ואנחנו מוציאים אותם לפועל. אם זה להוביל ציוד לשטח, כמו אוכל ומים, לנייד כוחות בגזרה או מחוץ ואל תוך שטח הלחימה".
המחשבה שעומדת מאחורי ריכוז כלל הגופים לחמ"ל אחד, היא לאפשר לכוחות בשטח לקבל מענה לבעיות המערבות גורמים שונים, על ידי שיחת טלפון קצרה אחת - לשולחן המרכזי במכלול. "פינוי, למשל, הוא אירוע מורכב שדורש מעורבות מיידית של רפואה, משא"ן וטנ"א", מסביר רס"ן (במיל') יונתן, "יש לנו גם את הכלים שנפגעו, גם את הטיפול הרפואי וגם את השינוי במצב הכוחות בשטח".
אילוסטרציה
הסינרגיה בין הגורמים השונים, כך הוא מציין, הכרחית להצלחת הפעילות: "כל תא הוא מאוד עצמאי, אבל גם תלוי ונתמך באחרים. אני, כמפקד השולחן המרכזי, יושב מול המח"ט ויודע איך נראית התמונה המבצעית במלואה, ויכול לתת המלצה בהתאם אליה, מבחינת כשירות הכוחות".
"אנחנו חיים בשלושה חתכי זמן - הסטטוס הקודם, המצב הנוכחי והמהלך הבא", הוא ממשיך, "אני חייב לעבוד בשלושת הקבועים: לפעול בהתאם לעבר, לתחזק את ההווה ואת האירוע המתפרץ, ולתכנן את העתיד".
אילוסטרציה
מפקד המלכ"א מקפיד להגיע לשטח הלחימה, כדי לראות את הדברים במו עיניו: "אני רוצה לפגוש את האנשים ולשמוע מה החוסרים שלהם, בין אם מדובר בתשתיות או בתוספות של אוכל ומים. בסוף, כשאתה יודע שהכוח כשיר ויכול לעמוד במשימות - זה משפיע גם ברמה האג"מית".
"ככל שהלחימה נמשכת, זה מצריך מאיתנו להיות מקצועיים ומדויקים יותר כדי לספק את המעטפת ולעמוד בציפיות ובדרישות שלנו מעצמנו", הוא מעיד, "המוטו של החטיבה הוא 'בגלל הרוח', לכן אנחנו עושים הכול ונותנים את המאה אחוז שלנו, בשיתוף האוגדה, כדי לשמור על הרוח ולוודא שהלוחמים שלנו נמצאים בתנאים הכי טובים שיש".