זה הזמן להכיר 3 מיזמי מיגון שצוברים תאוצה

מ'מגן הצפון', דרך ה'הסקו' ועד קיצורים בהיתרי מיגון; מאחורי כל אחד מהביטויים הללו, נערמות שעות על גבי שעות של פעולות משמעותיות במחלקת מיגון בפיקוד העורף - ומטרתן? שמירה על תושבי ישראל והצלת חיים. הנה כמה מהפרויקטים החדשים שלהם - שכנראה יגעו בכל אחד ואחת מכם

02.05.24
יובל טור שלום, מערכת את"צ

כשדיירים נכנסים לדירה ללא ממ"ד, קיים הליך מסודר לפיו הוא יכול לפנות למהנדסים ולאדריכלים פרטיים שייסיעו בקבלת האישור הנדרש מפיקוד העורף - בה יסייעו בתכנון וקבלת ההיתר, ובסופו תאושר בקשת המיגון. תהליך מסוג זה עשוי לקחת בין שמונה חודשים לשנה, כשלאחרונה - מחלקת מיגון בפקע"ר העלתה הילוך, וכעת קולטת ומטפלת בבקשות בזמנים קצרים יותר - כשבועיים בלבד.

"במלחמה קידמנו קיצור היתר לתוספת מרחב מוגן לבית, שנכון לכל הארץ", אומר סא"ל יונתן, רע"ן פרויקטים בפקע"ר, "אזרח שאין לו מיגון או ממ"ד יכול לשכור את שירותיו של אדריכל, להעביר את תוכניות הממ"ד אישור פיקוד העורף ולבנות את המרחב המוגן עם קבלת האישור".

לצד זאת, מתחילת המלחמה מקודם פרויקט נוסף - 'מגן הצפון'. "במסגרתו, אנחנו הולכים למגן ולהוסיף מאות מרחבים מוגנים בגני ילדים ובבתי ספר ביישובים סמוכי גדר בצפון'", אומר רע"ן הפרויקטים, "כמו כן, תינתן תוספת מיגון גם למוסדות ציבור, ביניהם מרפאות ומוסדות רווחה".

"יש לנו כבר אלפי היתרים מוכנים, וברגע שיהיה אפשר מבחינה ביטחונית להכניס לשם קבלנים - מתחילים ישר לבנות", מסביר הרע"ן, "אנחנו רוצים לעשות כל מה שאנחנו יכולים על מנת למגן את כל תושבי הצפון", הוא מוסיף, ומציין כי בעוד לא ניתן למגנן את הקילומטר הראשון של גבול הצפון, בינתיים בונים הכי קרוב שניתן - כשלושה וחצי ק"מ מהגבול והלאה.

"כבר בתחילת המלחמה הסתכלנו גם צפונה", מתאר הרע"ן, "הסתובבנו ביישובים הצמודים לגדר, כדי לשפץ ולהשמיש מקלטים ולהציב מיגוניות. כחלק מ'מגן הצפון', תיקנו מאות מקלטים פרטיים משותפים של בניינים בנהריה, מעלות וקריית שמונה".

לשני המיזמים האלה מצטרף גם ה'הסקו' - מיגון בשיטת ביצורים אמריקאית המורכב מרשתות פלדה ובד יוטה הממולא חול, שאפשר לבנות מהם קירות מיגון זמניים. "ה'הסקו' הוא מיגון איכותי, ונעשה על ידי מילוי חול מקומי", מפרט סא"ל יונתן, "במקומות כמו הפזורה הבדואית, למשל - זה עובד מעולה. מתחילת המלחמה הקמנו יותר מ-30 מגנני חול של ה'הסקו', ואחרי החגים יוקמו עוד 30".

מחלקת המיגון בפיקוד העורף, בשיתוף עם מהנדסים וענפים נוספים, פועלים מתחילת המלחמה ללא הפסקה ובמלוא המרץ, על מנת להגן על כמה שיותר תושבים. "אלה פרויקטים בסדר גודל מאוד רחב", מסכם הרע"ן, "אנחנו פועלים גם בצפון וגם בדרום, כדי לחזק את הביטחון ביישובים".