תורת הלחימה שמשנה את פני התמרון בעזה
זה המושג הכי מדובר מתחילת הפעילות הקרקעית בשטח הרצועה, אבל מה הוא באמת אומר? באנו לעשות לכם סדר, ולהסביר מהי תורת הלחימה שמאפשרת לכוחות המיוחדים להילחם יחד עם הנדסה קרבית, שריון וחי"ר, ולפעול בהרמוניה - בעיקר בתמרון
כנראה ששמעתם את המושג "צק"ח" לא מעט פעמים מאז תחילת הלחימה, אך מה הוא באמת אומר? 'צוות קרב חטיבתי' הוא שמה של תורת הלחימה לפיה פועלים בצה"ל בשנים האחרונות, ומטרתה לאפשר שיתוף פעולה יעיל בין החילות והזרועות השונים, שבסופו של דבר - יכריע בקרב.
עריכה והגשת תוכן: איל ענבר
ואיך עושים זאת בפועל? למרות המבנה האורגני המוכר לנו של חטיבות חי"ר, שריון וגדודי הנדסה, במלחמה - החלוקה היא אחרת, ואת החטיבה מחליף הצק"ח.
הוא בנוי מגדוד או חטיבת חי"ר ושריון, אבל בניגוד לשגרה, מצטרפים אליו גם כוחות הנדסה קרבית, פלוגות מהגדודים השונים וכוחות סיוע, המשתנים בהתאם למשימה.
בתוכו, קיים גם הצק"ג (צוות קרב גדודי). לרוב הוא בנוי על בסיס גדוד שריון, המורכב מפלוגות טנקים, שאליו מתווספים פלוגות חי"ר והנדסה. לצורך סיוע קרבי ייתכן שיצוותו אליו מראש כוח נ"ט (נגד טנקים), סיוע אווירי כמו מסוקי קרב וסוללת ארטילריה.
לכל חטיבה יש אופי לחימה שונה, וכיוצא מכך, יתרון במתאר מסוים. לאחר 'עמוד ענן' ומלחמת לבנון השנייה, הבינו ששילוב השניים בתוספת היכולות של כוחות ההנדסה ועוצמת האש של התותחנים, מייעל את הכוח ומחזק אותו באופן משמעותי. ולכן, לטובת מערכות מורכבות כמו 'צוק איתן' הוקמו המסגרות המיוחדות האלה.
הכוח המקורי של הצוות הוא המוביל - מבחירת שם הצק"ח ועד המפקדה והמטה של הכוח המקורי, שמנהלים את הלחימה מרחוק בקדמיות. כל חייל נכנס לשדה הקרב עם מעטפת מקיפה של עוצמת אש ומודיעין.
אם בעבר חטיבות התאמנו לבדן, ומדי פעם ביצעו אימונים משותפים במסגרת תרגיל כזה או אחר, כעת, הצוותים נקבעים מראש והכוחות מתאמנים אחד עם השני לפני המלחמה. כך, גדודי החי"ר והכוחות המיוחדים מכירים היטב את כלי השריון וההנדסה שמשתפים איתם פעולה.
במסגרת המהלך הזה, מפקדים של גדודי חי"ר הוכשרו בתפעול גדוד שריון, וההפך. בכל האימונים שולבו כוחות הנדסה, חלק מחיילי החי"ר הוכשרו גם הם למשימות הנדסיות, וכולם למדו לעבוד באופן צמוד עם חיל האוויר וזרוע הים.
מערכות השו"ב (שליטה ובקרה) ובפרט צי"ד, מאפשרות לדרג הפיקוד והכוחות השונים לתקשר ביניהם, להעביר מידע ולשלוט במיקומי הכוחות. כך, מתאפשר שיתוף הפעולה שמייצר יעילות בשדה הקרב, שמביאה איתה גם תוצאות מבצעיות משמעותיות.