הכירו את הקשר"גים שאחראים על כל התקשורת בתוך עזה

חידוש מערכות בטנקים, תחזוק כלי רק"ם ומחשבים וכמובן תפעול כלי קשר, על כל אלה אחראים הקשר"גים בתמרון. דיברנו עם שלושה מהם, שסיפרו לנו - מה הם מביאים לשדה הקרב? למה האחריות שלהם בשטח כל כך גדולה? ואיך מערכות התקשוב משפיעות על המערכה?

30.01.24
אביגיל ארליך, מערכת את"צ

דמיינו את הסיטואציה הבאה: שדה קרב, תמרון עצים, כוחותינו הנלחמים צריכים לקרוא לגיבוי מיידי, אך מכשיר הקשר לא עובד - מה עושים? בדיוק בשביל זה נמצאים ברצועה קשר"גים, שאחראיים על כלל רשתות התקשורת בעזה, ונמצאים בכוננות תמידית לעזרה עבור הלוחמים.

סגן נדב, סגן עדי וסגן אורן הם קציני קשר גדודיים בחטיבות מתמרנות שונות. הם ענו לנו על השאלות הכי מעניינות, הסבירו לנו על המכשירים המתקדמים שבהם משתמשים בשטח וסיפרו איך מצליחים לפתור בעיות בצורה היעילה והמהירה ביותר בזמן אמת.


סגן נדב, קשר"ג 12 שבחטיבת גולני

להיות קשר"ג זה להיות אחראי על הכשירות של כל אמצעי התקשוב בגדוד: מכשירי קשר, מחשבים, כלי רק"ם וגם טנקים. זאת המון אחריות, אם אני לא אעשה את התפקיד שלי על הצד הטוב ביותר, הגדוד לא יוכל לתקשר עם יחידות אחרות ולשמור על פעילות מקצועית ורציפה.

באחת מההיתקלויות של הגדוד היינו צריכים להכווין זיק בשביל סיוע לכוחות. הדבר הראשון שעשיתי אחרי שניתנה הפקודה היה לבדוק ולוודא שכל הלוחמים נמצאים מחוץ לאזור הסכנה, ככה אני יכול לדעת באופן אישי שכולם בטוחים עד כמה שניתן. 

את הכלי מכוונים בעזרת רשת הקשר הגדודית, וכשהמטרות שלנו מסוכלות, והכוחות בטוחים - זה אומר שעשיתי את העבודה שלי כמו שצריך.

כשאני שומע את המג"ד שלי בהתקפה בקשר, אחרי שעבדתי כל הסופ"ש בשביל שכל המערכות יעבדו כמו שצריך - אני מרגיש תחושת משמעות אדירה. זה מראה את העבודה הטובה שהמחלקה והחיל עושים, ומגביר את תחושת השליחות שיש בתפקיד.



סגן עדי, קשר"גית 196 שבחטיבה 460

זה תפקיד מאוד מפתח ומעניין. במסלול אנחנו לומדים קשר ותוואי שטח, לצד הכשרת לוחמה והתמצאות בעולמות שדה הקרב. כל העולם של הקשר"גים הוא מאוד מוקפד, אני אחראית על כל הרק"ם בגדוד, אם הכלים לא יכולים לתקשר אחד עם השני, הלוחמים לא יכולים לבצע משימות בצורה הטובה ביותר.

הרגע המשמעותי ביותר עבורי היה הכניסה הראשונה לעזה. אני בת יחידה לאם חד הורית, והיה ברור שאני לא אכנס, אבל החיילים שלי נכנסו והחלטתי שאני לא יכולה לעמוד מנגד. אמרתי למפקדת שלי שאני צריכה להיכנס ולהוות דוגמה אישית, וכבר באותו היום נכנסתי.

רציפות הפיקוד והשליטה שהיו בשטח היו פנומנליים, ההבנה שמערכות התקשוב הן קריטיות במלחמה היא חשובה מאוד. אנחנו מביאים לשדה הקרב גם חדשנות וגם נוחות, מרמת הנראות בשטח עד יציאת הפגז מהתותח. זאת המשמעות של התקשוב במערכה, לדבר אחד עם השני ולהוציא אש, ובלי התפקיד שלי - זה לא היה יכול לקרות.


צילום: אורי מאירוביץ


סגן אורן, קשר"ג שקד שבחטיבת גבעתי

במהלך השירות לקחתי חלק בלא מעט קווים מבצעיים מאוד מורכבים. התפקיד שלי הוא לאפשר סיפוק מודיעין במערכות סודיות ביותר - גם בשגרה, גם בחירום וגם במלחמה. אני אחראי בין היתר על הפעלת אש, לוגיסטיקה והחלק הכי חשוב, שהוא לאפשר לפלוגה את העצמאות התקשורתית שלה.

כשאני שומע בקשר על פינוי פצועים מוצלח ובטוח, אני גאה בעבודה שלנו. אם לא היינו שם, הידיעה לא הייתה עוברת בקשר כמו שצריך והפצועים לא היו מקבלים טיפול.

הלוחם בקצה יכול להעלות דרישות לוגיסטיות שחשובות לבטיחות שלהם בתמרון, אבל אם מכשירי הקשר לא פועלים בצורה הטובה ביותר יכול להיות שלא ישמעו אותו - אנחנו כאן כדי לוודא שכן.

מכשירי הקשר עובדים כי יש חיילים שפועלים קשה מאחורי הקלעים, ואלו הם הקשר"גים והקשר"גיות. אנחנו נמצאים 18 שעות בהתקפה, מתפעלים בלת"מים ובעיות, חושבים על פתרונות יצירתיים בשדה הקרב, ובעיקר - נותנים את כל כולנו בשביל לאפשר לגדוד תקשורת מלאה.

במאה ה-21 כולנו כבר צריכים להבין את חשיבות התפקיד שמשלב שני דברים קריטיים ומרכזיים - ביטחון ותקשורת. הקשר"גים פועלים מסביב לשעון בשגרה ובזמן מלחמה בשביל לספק בדיוק את הדברים האלו, בצורה איכותית ומהירה, ללוחם בקצה.