לראשונה - רוכ"ש פועלים גם בתוך לבנון
לצד הכוחות הרגליים בלבנון, ניצבים גם צוותי הרחפנים והכטמ"ם של יחידת רוכב שמיים. הפעילות שלהם מספקת ללוחמים "עיניים" נוספות בשטח, בעודם אוספים מודיעין מהאוויר ומפלילים איומים חשודים. אלו המפעילות והמפעילים מאחורי הכלים האוויריים - שחצו לראשונה גם את הגבול הצפוני
ביחידת רוכ"ש רשמו לאחרונה אבן דרך נוספת, עם כניסתם לראשונה גם לתוך שטח דרום לבנון. מאז הם עוזרים לשמש עוד זוג עיניים לכוחות, ומסייעים לזהות איומים המסתתרים בגזרה - בעזרת האמל"ח האופייני להם: רחפנים וכטמ"מים.
"נכנסנו לכפר כילא שבדרום לבנון והיינו חבורים לגדס"ר הבדואי", מתארת סגן ש', מפקדת צוות ביחידת רוכב שמיים, את המשימה הראשונה. "פעלנו מזריחה עד שקיעה - כ-20 גיחות ביום. בזכות כלי הפעולה שלנו וההכנה המקדימה, הובלנו המון הכוונות, תקיפות והפללות".
את הרחפנים ומטוסי רוכ"ש, הלוחמות והלוחמים בצוות מעלים לשמיים, ואוספים בעזרתם מודיעין, מכווינים כוחות רגליים ואוויריים, מתצפתים ותוקפים.
"לוחמים ביקשו מאיתנו לבדוק מלמעלה אם האזור אליו הם מתקדמים פנוי ונקי ממטענים", חוזרת איתנו המפק"צית לאירוע אחד, מיני רבים, "וכך בדיוק היה, העלנו רחפן ובעקבות מה שראינו הדרכנו את הכוח לאן בטוח ללכת".
מקרה נוסף בו הסתייעו הלוחמים בכלי היחידה, היה כשהכוחות מצאו ציר שהיה אמור לשמש לפינוי בתום פעילות או בעת חירום. לאוויר הועלה רחפן על מנת לוודא שהוא אכן נקי ממכשולים ובטוח למעבר. לבסוף, התברר כי אותה הדרך מסתיימת בגרם מדרגות ובהריסות מבנים - ואינה יכולה לשמש כמפלט. כתוצאה מכך, הוחלט לבחור באחרת, בטוחה ויעילה יותר.
"מה שמאתגר כשאת בפנים זאת ההפעלה עצמה של הכלי", מבהירה סגן ש', "זו סיטואציה מאוד מורכבת כי בסוף כשאת מעלה רחפן, הוא חושף אותך, אז את צריכה להבין איך את עושה את זה באופן חשאי כדי שלא יגלה את האיתור בזמן שאת שם".
גם התקשורת עם תא השליטה בחוץ עלולה להיות בעייתית "כי לעיתים אין קליטה רציפה, ואנחנו צריכים למצוא חלופה". אך הקושי העיקרי, כפי שמעידה המפק"צית, הוא תוואי השטח ההררי בלבנון: "יש המון סבך ואין מישור כמעט כלל, וכשמזג האוויר חורפי, קשה יותר להעלות ולהוריד רחפנים, בגלל הרוחות וכו'. ארגון הטרור מכיר את האתגרים ומנצל את תנאי האזור לטובתו - למשל מצאנו בור מרגמות תקוע בין מספר עצים, שהיה כמעט בלתי נראה".
"עם זאת, ההרים ומזג האוויר הם גם בין הסיבות המרכזיות לכניסה שלנו ללבנון", מסבירה המפקדת, "היינו יכולות להרים את הרחפן גם ממטולה, אבל שם יש רכס שחוסם לנו את הראייה והגישה. מבפנים, ניתן גם להטיס את הכלים מתחת לעננות, וכך שדה הראייה שלנו טוב יותר ביחס לצד השני של הגבול".
לאחר תקופת הפעלה ארוכה באזור גבול הצפון, המשימה החדשה מביאה איתה גם כוחות מחודשים. "הצוות שלי ואני מרגישים משמעות עצומה לעלות מדרגה ולתמרן בשטח לבנון לצד כל מי שפועלים כאן מסביב לשעון", קובעת סגן ש', "נמשיך כמה שצריך, על מנת להביא הישגים חשובים, ולשמור על האזרחים והלוחמים בגזרה הצפונית".