החיילים שעשו היסטוריה - 'מתקדמים' לשלב הבא

הגיוס לצה"ל יכול אולי להיראות כמובן מאליו, אך עבור נערים ונערות על הספקטרום האוטיסטי לא תמיד מדובר בעניין של מה בכך. לרגל שחרור המחזור הראשון של תוכנית ׳תתקדמו', המשלבת אותם ברחבי הצבא, שמענו על התהליך שעברו, ועל הליווי שלא מסתיים - גם כשהם גוזרים את החוגר

31.03.24
אלה פלג, מערכת את"צ

מאז שהוא זוכר את עצמו, אורי וייס חלם להתגייס. עוד כשהיה תלמיד במסגרות חינוך לנוער עם צרכים מיוחדים, היה לו ברור שהוא רוצה לשרת את המדינה, ושעבורו - אין אופציה אחרת.

כששמע על תוכנית 'תתקדמו', שבדיוק נפתחה אז ביולי 2021, הבין אורי שאותו חלום יכול להפוך למציאות: "התרגשתי להיכנס לצבא כמו כולם, שלא יתייחסו אליי כאילו אני עשוי מזכוכית. רציתי לעשות משהו משמעותי ולתרום כמה שאני יכול".

אורי וייס בגיוס ובגזירת החוגר

וכך, לפני שנתיים ו-8 חודשים הוא הגיע לבקו"ם, יחד עם עוד 52 נערים ונערות על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה. הם עברו יחד טירונות, מלווים ע"י שתי מ"מיות, תשע מפקדות ו-13 חונכות אישיות. במהלך ההכשרה הראשונית הזו, למדו תכנים צה"ליים באופן מותאם להם, נחשפו לאתגרים שהמערכת הצבאית כוללת והסתגלו למסגרת החדשה.

בסופה, נשלחו לתפקידים מגוונים, החולשים על כל הצבא. אורי, שלמד במגמת קולנוע, שובץ ליחידה 339 בחיל האוויר כצלם, ולאחר מכן כעורך סאונד. "זה היה התפקיד שחלמתי עליו", הוא מספר בהתרגשות, "אבל לא תיארתי לעצמי שאני מסוגל להגיע להישגים כאלה מבחינה מקצועית. החוויות כאן גרמו לי להבין בדיוק למה אני בצבא, וכמה משמעותית העשייה שלי בכלל, וגם עבורי בפרט".

"הרצון שלנו הוא שכל חייל וחיילת יגיעו לשירות שמתאימים להם", מסבירה רס"ל יובל, רת"ח ׳תתקדמו׳ במיטב, "המסלול שהתוכנית מציעה רק ממשיך להתפתח. כל מחזור הוא 'שמיים וארץ' מהקודמים לו. תהליכי השיבוץ משתנים כדי שיהיו יעילים ככל הניתן, והטירונות המותאמת עברה למחו"ה אלון. בנוסף, החיילים שלנו יכולים לצאת לקצונה, לחתום קבע ולשרת במילואים".

השבעת המחזור הראשון של תוכנית 'תתתקדמו'

עד כה לקחו חלק בתוכנית מאות צעירים וצעירות ב-8 מחזורי גיוס, וגיוסם כחיילים מן המניין הפך כבר לעובדה מוגמרת. ממש בשבוע שעבר, בתום שירות חובה מלא, השתחרר המחזור הראשון שעשה היסטוריה.

"זאת הייתה מסגרת חברתית שעטפה אותי", משתף אורי, "בין אם מדובר בליווי האישי של החונכת, שהייתה כמו עוגן וכתובת לשיתוף והצפת חששות, ובין אם באנשים ביחידה שלי. במיוחד במלחמה, כשהפעילות והזמן במשרד התארכו, השותפות הזאת הייתה מהדברים שהכי עזרו לי".

אך לצד ההתרגשות מסיום השירות, הפרק החדש בחייהם מביא איתו גם חששות. במטרה לאפשר את הכרת הזכויות וההטבות להם זכאים חיילים משוחררים לצד נחיתה רכה ככל הניתן לאזרחות, במיוחד בתקופה כזו, נוצרה עבורם סדנת 'יחד לעתיד'. מדובר בסדנת הכנה לאזרחות והכוונה ליום שאחרי, אותה מובילים מנהלת 'שער לעתיד׳, אשר אמונה על הכנה לשחרור, עמותת 'רואים רחוק' ואנשי מקצוע נוספים.

"אנחנו עובדים על התוכנית כבר כמה חודשים, והיא החלה לראשונה כפיילוט. הכול פועל בתצורה אישית של קבוצות קטנות בליווי אנשי מקצוע. כל אחת מהן עוברת 3 ימים של תכנים משמעותיים", מסבירה סרן עמית, מפקדת סדנאות ההכנה לאזרחות במנהלת ׳שער לעתיד׳, "הם משתתפים בסימולציות של ריאיונות עבודה, לומדים על הזכויות והחובות שלהם, עונים על שאלוני תעסוקה, ואנחנו מנגישים להם מידע חשוב - מהתנהלות מול הביטוח הלאומי ועד לכתיבת קורות חיים".

"יש פה פוטנציאל גדול לקדם אוכלוסייה שנותנת מעצמה המון", היא מוסיפה, "הם משמעותיים ביחידות שלהם, ואנחנו רוצים למנף ולהעצים את זה גם באזרחות. גם לאחר השחרור, יש מוקד שדרכו הם יכולים לפנות ולשאול שאלות".

"אני מרגיש שקיבלתי כלים שלא הייתי מקבל בשום מקום אחר. אם הייתי יכול לבחור שוב את הדרך להתגייס - הייתי בוחר את אותו הדבר בדיוק", מעיד אורי, "תמיד רציתי לתת כמה שיותר מעצמי - ופה זה סוף סוף זה התגשם".