מערכת את"צ

 

דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי:

"כוחותינו ממשיכים לפעול בצפון הרצועה באזור דארג' תופאח, במרכז הרצועה במחנות המרכז, ובדרום הרצועה בח'אן יונס ובחרבת אחז'עה.

אנחנו מתאימים לכל אזור ברצועה את שיטת הלחימה ואת הכוחות הנדרשים לביצוע המשימה בצורה הטובה ביותר. לכל אזור מאפיינים שונים וצרכים מבצעיים שונים.

בקרבות היום בחאן יונס, נהרגו ונכנעו מחבלים מכוחות הנוח'בה. חלקם לקחו חלק באירועי 7 באוקטובר. אנחנו ממשיכים לטפל במנהרות התת קרקעיות ולפגוע במערך הרקטי כדי להמשיך ולצמצם את ירי הרקטות למדינת ישראל.

הלילה תחל שנת 2024. מטרות המלחמה מחייבות לחימה ממושכת ואנחנו נערכים בהתאם. אנחנו מתכננים ניהול חכם של הכוחות הפועלים בשטח תוך הסתכלות על מערך המילואים, על המשק, על המשפחות, על ריענון הכוחות ועל המשך תהליכי ההכשרה הקרבית בצה"ל.

אנחנו ממשיכים את הכשרת הקצינים ואת הכשרות המפקדים בכל המסגרות בצה"ל. לאחר הניסיון שצברו בלחימה, הם חוזרים להכשרה ויצטרפו לשורת המפקדים של צה"ל לכשיסיימו.

אנחנו גם מתאימים בימים אלה את תכנון הפעלת הכוח בעזה ומערך המילואים. חלק מלוחמי המילואים יחזרו למשפחותיהם ולעבודתם כבר השבוע. זה יאפשר הקלה ניכרת על המשק ויאפשר להם לצבור כוחות לקראת הפעילויות הבאות בשנה הקרובה, והלחימה תימשך ועוד נזדקק להם.

אלו התאמות שנועדות להבטיח תכנון והיערכות להמשך שנת 2024. צה"ל חייב לתכנן קדימה מתוך ההבנה שנידרש למשימות נוספות והמשך לחימה במהלך כל השנה הזאת.

בלחימה בעזה צה"ל ממשיך לפעול באופן משולב מהאוויר, מהיבשה ומהים. עשרות כלי טיס נמצאים בשמי עזה בכל רגע נתון. הכוחות בשטח נלחמים כשמעליהם מטרייה אווירית עוצמתית שתוקפת, מסייעת ומחלצת. ערוצי הקשר שפועלים עשרים וארבע שעות ביממה כבר שמונים ושבעה ימים מלמדים על שיתוף פעולה חסר תקדים בשדה הקרב. לא היה עוד שיתוף פעולה כזה באף מערכה. זו עוצמתו של צה"ל, זו עוצמתה של החברה הישראלית ואנשי המילואים שלה. זו המשימה הלאומית שלנו.

אין מקרה שבו כוח יבשתי לא קיבל סיוע באש מהאוויר או חילוץ אווירי תחת אש. חייהם של עשרות פצועים ניצלו בזכות טיפול רפואי וחילוץ אווירי. באשר לשיח על הוראות הפתיחה באש, אני רוצה להדגיש לציבור – אין שינוי בהוראות לחיילים ולמפקדים בעזה. חייל שמזהה איום באש – נדרש להפעיל את כל האמצעים שעומדים לרשותו כדי להסיר את האיום. כל אמירה אחרת היא פשוט לא נכונה.

לצד זאת, אנחנו מתאימים את מדיניות האש המטכ"לית של צה"ל וכל הפעלת הכוח שלנו באזורים מרובי אוכלוסייה אזרחית באופן שיאפשר פגיעה באויב, לצד צמצום הפגיעה ככל הניתן במי שאינו מעורב.

בצפון, גם היום השלמנו תקיפה רחבה של מטרות חיזבאללה. מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים ששימשו את חיזבאללה במרחב הכפר רמיה.

חיזבאללה הפך את כפרי דרום לבנון למרחב לחימה. לחיזבאללה, בדיוק כמו לחמאס, לא אכפת מתושבי דרום לבנון – הם מגן אנושי בעבורם. אנחנו נמשיך לתקוף בלבנון ובכל מקום בו חיזבאללה יקים נגדנו טרור.

היום החלה שנת הלימודים האקדמית. רבים ממשרתי המילואים עדיין נמצאים בחזית. זו הזדמנות נוספת להביע את ההערכה העצומה שלנו למשרתי המילואים – להקרבה ולמסירות שלכם ושל משפחותיכם.

אנחנו נעשה הכול יחד עם משרדי הממשלה ומוסדות החינוך, על מנת לספק להם מעטפת מלאה כשישובו מהמלחמה הביתה וחזרה לספסל הלימודים".

שאלות ותשובות

ש: האם בשבוע האחרון יצא מסמך מטכ"לי בו הנחה הרמטכ"ל שתקיפות שבהן יש חשד לתקיפה בבלתי מעורבים יהיו רק באישור שלו בשונה מבעבר?

ת: אני חוזר על מה שאמרתי ואני רוצה שהציבור יבין את זה. כשחייל מזהה איום באש - אנחנו נפעיל את כל האמצעים מהאוויר מהים ומהיבשה כדי לעצור את האש הזאת כדי שחיילינו לא ייפגעו לצד הדבר הזה הרמטכל בכל שבוע לפעמים כל כמה ימים מתאים את מדיניות הפתיחה באש. זה אומר שיש אזורים שנכנסה אליהם עוד אוכלוסיה אזרחית. האזורים בעזה השתנה ולכן אנחנו מקפידים לפעול באופן כזה שנהרוג אויב ולא אזרחים - זה התפקיד שלנו. זו מקצועיות של צבא.

ש: מה המשמעות של החלטת הרמטכ"ל על דילול כוחות בשטח?

ת: גם זו מקצועיות - לתכנן קדימה. אנחנו לא יכולים להישאר באותו המצב. כל אזור בעזה, למשל חאן יונס, שם יש שיטת פעולה מאוד מסוימת עם כוחות מיוחדים, כמו הנדסה מעל הקרקע ומתחת לקרקע. 

היום הרגנו שם לא מעט מחבלים, ומחבלים נוספים נכנעו. זו פעולה עם מעטפת מסוימת למרחב הזה. אנחנו מסדרים אחרת את הכוחות שלנו. אם אנחנו יכולים לשחרר כוחות כדי להפעיל את אותם באופן מדויק יותר באזורי כובד ולא בפריסה רחבה - אנחנו נשחרר אותם. אנשים צריכים לחזור חזרה למשפחות שלהם, למשק - בעיקר אנשי המילואים. ייתכן שנדרש להם שוב, ולכן אנחנו צריכים את הריענון הזה. צה"ל חושב קדימה. 

מפקדים בהכשרות, בה"ד 1, קורס מ"כים יחזרו חזרה להתמקצע אחרי שצברו את בניסיון בלחימה - ויחזרו חזרה לשטח. זו המשימה של צה"ל.

ש: האם צה"ל צפוי לתמרן קרקעית גם ברפיח?

ת: אני לא פה בתקשורת אפרסם לאויב מה אנחנו הולכים לעשות. אנחנו קעבלנו מטרות מלחמה. בשביל לעמוד בהם צריך לפרק את מרכזי הכובד של חמאס, האופן שבו הוא התארגן בהם צבאית. צריך לעשות את זה חכם ותחבולני ולא צריך לתת לאויב פה את תוכנית העבודה. כמה שפחות מידע יהיה לאויב - והוא בונה את המידע שלו סביב התקשורת - כך הוא יהיה מופתע יותר.

ש: פורסם היום על כך שמקימים קירות הסתרה לאורך כביש 232 ו-34 ביישובי העוטף. מדוע המדינה משקיעה כספים במיגון העוטף נגד טילי נט? הנחת העבודה היא שהאיום על תושבי הדרום לא יוסר ביום שלאחר המלחמה?

ת: נבדוק בדיוק את מה שאמרת כי אני לא רוצה לתת מידע לא מדויק. אנחנו מבינים שאנחנו צריכים להחזיר את התושבים חזרה לגבולות ולשנות שם את תמונות המצב. זה קשור לכמויות הכוח, למכשולים שנבנה באופן כזה שישפר את ביטחונם - ולא רק את התחושה, אלא את הביטחון באופן אמיתי. הם יראו את זה בעין בין אם זה בכוחות, במכשול ובהתארגנות אחרת. המסר של צה"ל בצפון ובדרום זה לבנות את צורת ההגנה שלנו בגבולות באופן אחר.