בימים שלפני הכרזת המדינה, 11-14.5.48, לחמה חטיבת הראל באזור שער הגיא וניהלה מספר קרבות, במגמה לכבוש את הרכסים השולטים על כביש שער הגיא מצפון ומדרום.
ב-11.5.48 הצליחו כוחות הראל לכבוש את הרכס, שמצפון לשער הגיא ולהתמקם במשלטים 6, 7, ו-8. משלט 8 היה כיפה מוארכת, שנתפסה על ידי כוחותינו, ללא קרב ושלטה על מספר תאי שטח, שלא ניתן היה לראותם מהמשלט המרכזי - מס' 7. בגלל גודלו של המשלט הוא פוצל ל-8 א ול-8 ב.
בבוקר ה-12.5.48 הגיעה למשלט תגבורת, בפיקודו של המ"מ משה גוסקוב. התגבורת הורכבה מחיילי הכשרת גזר, וביניהם גם עמנואל פוגל ז"ל, והם התמקמו בחלקו הצפוני של המשלט 8 ב.
בשעות הבוקר החלו הערבים לתקוף את משלט 8 והמ"מ משה גוסקוב ביקש תגבורת ממשלט 7.
אך לא נענה, בתוך כך גברה אש הערבים, ובחיפוי מכונות ירייה, הם החלו לעלות בואדי שמצפון למשלט 8 ב. אחד ממפקדי הכיתות נתן הוראת נסיגה והמ"מ משה גוסקוב לא הצליח לעצור את הנסיגה, שהפכה לבריחה מבוהלת לכיוון משלט מס' 7.
ארבעה לוחמים נשארו על הגבעה שניים מהכשרת כפר מנחם, זאב מיזרב זגבה ז"ל וירחמיאל גולוגובסקי ז"ל, ניצפו בפעם האחרונה על ידי החייל איתמר אבן טוב כאשר הם פגועים בגפיהם, אך לא הרוגים ושניים נוספים מהכשרת גזר אליעזר גלזר לוט ז"ל ועמנואל פוגל ז"ל, שהיו באחת העמדות הצפוניות ביותר של משלט 8 ב, נצפו על ידי חבריהם להכשרה רק בזמן ההתמקמות על המשלט בשעות הבוקר.
הכוח הערבי, שכבש את המשלט שהה בו זמן קצר ונסוג, כנראה, לכיוון יאלו.
יומיים לאחר מכן ב-14.5.48 חזרה פלוגה אחרת מהגדוד ה-5 וכבשה את משלט מס' 8. הנעדרים לא נמצאו גם לאחר סריקות שנערכו בסביבתו.
פירוט אירוע ההיעדרות-
פעילותו של הרב גורן בשנת 1950
כשנה וחצי לאחר הקרב אסף הרב גורן, באזור בית נובא - דיר איוב, עשר גופות של חללים מתש"ח, אשר נמצאו באזורים הבאים:
א. באזור דיר איוב, הכפר והכביש, שלושה מחללי גדוד 51 של חטיבת גבעתי, שנפלו בשיירת דיר איוב ב-12 למאי 1948 ואלמוני אחד מאותו הקרב. כמו כן חלל אחד מגדוד 72 של חטיבה 7, שנפל ליד הכפר ב-31 למאי 1948.
ב. בחירבת נקאיב, שלושה חללים ממשלט 8 ואלמוני אחד.
ג. אלמוני מבית נובא.
החללים נקברו בקבר אחים בהר הרצל. שלוש מגופות חללי משלט 8 זוהו והם: זאב מיזרב זגבה ז"ל, גולוגובסקי ירמיאל ז"ל, אליעזר גלזר לוט ז"ל ושמם מופיע על המצבה בקבר האחים.
תמצית החקירה-
מטרת החקירה הייתה לקבוע האם גם גופתו של עמנואל פוגל ז"ל נמצאת, ביחד עם שלושת חבריו, בקבר האחים בהר הרצל ואם כן, מדוע לא זוהתה על ידי הרב גורן כאשר אסף את הגופות בשנת 1950.
במהלך החקירה התבררו העובדות הבאות:
הקרב בו נפל עמנואל פוגל ז"ל נערך כנגד כוחות של צבא ההצלה, ששהו באזור מספר ימים לפני כניסת הצבא הירדני הסדיר, ומעדותו של העיתונאי הבריטי קנת בילבי עלה בידם לקחת שבויים יהודים: "על פסגת גבעה המשקיפה על פני יאלו כשלושה קילומטרים הפונים מערבית לשער הגיא פגשנו בתותחנים של קאוקג'י. באחת מהפעמים, שהג'יפ חזר עם דיווח מהחזית, סיפרו נוסעיו שששה יהודים נלקחו בשבי והם מובלים לכיוונם. זמן מה לאחר מכן נתקבל דיווח נוסף שהשבויים נהרגו במהלך ניסיון בריחה" (מתוך ספרו של קנת בילבי "דרך כוכב במזרח התיכון" ע"מ 68-70). העיתונאי קיבל אישור לצאת לשטח ולראות את הגופות, על פי דיווחו הם הלכו מיאלו דרך הכפר הנטוש דיר איוב עד למקום בו יכלו לראות את משאבת המים בכניסה לשער הגיא ושם נעצרו, לאחר ששהו מספר שעות במקום ולא ראו שום יהודי, בין חי ובין אם מת, חזרו העיתונאי ומלוויו חזרה ליאלו.
מעדות זו מסתבר שארבעת הנעדרים (אנו מניחים כי המספר ששה הינו פרי דמיונם של המקומיים) נשבו, כנראה, חיים על ידי כוחות צבא ההצלה ויתכן שנהרגו בדרך לכפר יאלו, אך לא במקום בו ציפה להם קנת בילבי.
לאחר עיון קפדני במפה נתברר היכן נמצאו גופותיהם של החללים, חרבת נקאיב אותה, הזכיר הרב גורן במכתבו, נמצאת במחצית הדרך שבין יאלו למשלט 8 ואילו העיתונאי קנת בילבי, שאת סיפרו ציטטנו קודם, היה בדיר איוב הנטושה, מרחק העולה על 700 מטר מהמקום בו נהרגו ארבעת השבויים.
במהלך החקירה, התברר ששמו של עמנואל פוגל ז"ל אינו מופיע בספר "יזכור" של משהב"ט ולא היה לו תיק בהנצחת החייל, עד שנת 1962.
בדו"ח חללים של חטיבת הראל שכותרתו רשימת ההרוגים ליום 14 למאי 1948 בסעיף נעדרים מופיעים שלושה מהנעדרים והם: ירח גולוגובסקי, זאב מזרב, וגלזר אליעזר זכרם לברכה.
סיכום החקירה-
מהחקירה עולה שהעובדה שעמנואל פוגל ז"ל לא זוהה על ידי הרב גורן נובעת מכך ששמו לא הופיע ברשימות הפלמ"ח כנעדר ולכן כשיצא הרב לחיפושים, בסוף שנת 1949, הוא חיפש, באזור משלט 8, רק שלושה נעדרים. משמצא הרב ארבע גופות הוא קבע שאחת מהן היא גופת אלמוני.
מניתוח אופן האיסוף של הרב גורן ומציון הכיתובים שעל המצבה בהר הרצל ובשל העובדה שלא ידוע על נעדר נוסף באזור זה ובתאריך זה, נקבע בוודאות שהאלמוני הנמצא בקבר האחים בהר הרצל הוא החייל הנעדר עמנואל פוגל ז"ל.
ביום ה' 12 ליולי 2001 נערך בהר הרצל טקס צבאי מלא בו הונחה מצבה על קברו של עמנואל פוגל ז"ל, בטקס נכחו מפקדי צה"ל בהווה וכן חבריו לנשק, ממלחמת העצמאות. לצערנו לא אותרו קרובי משפחה של פוגל ז"ל אשר מרביתם נרצחו בשואה ואילו האח היחיד ששרד את השואה ועלה לארץ, מת משברון לב לאחר מותו של עמנואל פוגל ז"ל.