התעסוקה המבצעית הראשונה אי פעם של "קרקל" באיו"ש

14 שנים לאחר הקמתו - שוב עושה גדוד "קרקל" היסטוריה, ומסיים בהצלחה תעסוקה מבצעית ראשונה באזור יהודה ושומרון. לוחמי ולוחמות הגדוד תפסו לא פחות מ-10 מחבלים בדרכם לבצע פיגוע, תפעלו עשרות הפס"דים במקביל ויצאו למבצעי תפיסות אמל"ח ומעצרי חשודים ברחבי הגזרה. שמענו מהמפקדים כיצד הנחישות והמקצועיות של הכוחות, שפעלו כתף אל כתף - הביאו להישגים מרשימים ולתחושת ביטחון באחת הגזרות המורכבות והרגישות ביותר

05.11.18
כרמל ליבמן, מערכת אתר צה"ל

מאי 2018. בשעה שסא"ל עידו סעד, מפקד גדוד קרקל, מאמן את כוחותיו לתעסוקה מבצעית באיו"ש - הראשונה אי פעם של לוחמי ולוחמות מערך הגנת הגבולות בגזרה זו - ויש מי שהרים תחילה גבה. "זה גדוד שלא מכיר את הגזרה, אף פעם לא עבדנו עם לוחמות, ובשורה התחתונה - יש לנו לא מעט חששות", אמר אז מוטי, רבש"ץ מהיישוב מעלה מכמש, למפקדי החטיבה. 

ואכן, השמירה על הביטחון ותחושת הביטחון בגזרת בנימין, החולשת על עוטף ירושלים ומחנה הפליטים קלנדיה, היא לא משימה פשוטה. זכורה במיוחד לתושבים שם שורה של פיגועי דקירה ודריסה במהלך אירועי "גודל השעה", וכמובן הרצח של בני משפחת סולומון בחלמיש בשנת 2017.

עכשיו, רגע לפני שגדוד קרקל עוזב את איו"ש ויורד לאימון, אותו רבש"ץ שהיה ספקן, נשמע אחרת לגמרי: "תוך שבועיים וחצי הבנו שיש פה כוח מאוד גדול עם מחויבות עמוקה למשימה, שמאה אחוז מהם רציניים ומקצועיים. בסיום התעסוקה הרמתי טלפון אישית לעידו להודות לו - מהרגע שקרקל הגיעו, תחושת הביטחון והביטחון עלו ואנחנו רק מחכים שיחזרו לכאן שוב".

ואם לא די במילים, הנתונים מדברים בעד עצמם. "ביצענו יותר מ-100 מעצרים וחיפושים של אמצעי לחימה, ועוד עשרות פעולות התקפיות נגד טרור והסתה בגזרה", משתף המג"ד סעד, לשעבר סגן מפקד החטיבה הצפונית של עזה. "תפסנו עשרה מחבלים שהיו בדרך לבצע פיגוע, תפעלנו עשרות הפס"דים במקביל, ביצענו מעצרים ופעלנו במחנה הפליטים קלנדיה".

גם מפקד החטיבה המרחבית בנימין, אל"ם שרון אסמן, גאה להעיד על הצלחת הכוחות בגזרה: "בחמשת החודשים האחרונים נפלה בחלקו של גדוד קרקל הזכות והאחריות להגן על ירושלים. הדרך בה ביצעו משימה זו הייתה לאור תפיסת החטיבה - 'טרור יפגוש צבא ואזרח יפגוש שגרה'. הגדוד ביצע עשרות פשיטות מדי לילה לסיכול הטרור והגן על הצירים והיישובים בגזרה".

אם לא די במורכבות של הגזרה כשלעצמה, התקופה שנקראה בדרכו של גדוד קרקל לא הייתה פשוטה - המתיחות בעקבות העברת שגרירות ארה"ב לירושלים באמצע מאי, וסוף חודש הרמדאן ביוני, איימו להבעיר את השטח. "עם ההגעה שלנו לגזרה, התנאים המרסנים נעלמים", משחזר סא"ל סעד. "ניצבנו מול הפרות סדר אלימות לאורך הגזרה. דווקא בגלל ההתחממות - ההישגים המבצעיים שלנו מאוד משמעותיים".

הישגים אלו ממש לא מסתכמים בתפיסות מחבלים ואמל"ח לבדן. במהלך התעסוקה המבצעית ארבע פלוגות הגדוד שנפרסו בחלקים השונים של גזרת עוטף ירושלים שינו מקצה לקצה את המציאות בשטח.

בידיו של הגדוד ניתנה משימת ההגנה על ציר 443, בו עוברים בכל יום כ-120,000 אזרחים. "כל פגיעה ב-443 היא בבחינת פיגוע עבור צה"ל", מציין סא"ל סעד. "לאורך התעסוקה המבצעית תפסנו ועצרנו כמה וכמה מחבלים שיידו אבנים והיום יושבים בכלא. מממוצע שנתי של 50 זריקות אבנים, הצלחנו להגיע ל-11 בלבד בחמישה חודשים, כחצי מהכמות הממוצעת".

נוסף על כך, הם לקחו אחריות על מספר כפרים פלסטינים הנחשבים מעוזי טרור, ביניהם הכפר "בית סוריכ", ממנו יצא המחבל שביצע את הפיגוע הקטלני ביישוב הר אדר בשנה שעברה. "רק בכפרים אלו לבדם ביצענו יותר מ-50 מעצרים", מתאר המג"ד. "תפסנו חוליות מחבלים, חשודים בטרור וכמות משמעותית של נשק ואמל"ח".

הפיגוע ביישוב אדם, אירוע הטרור המשמעותי ביותר במהלך התעסוקה המבצעית קורה לא רחוק משם - בגזרת מחנה הפליטים קלנדיה והיישובים אדם ושער בנימין. ביום קיץ של סוף יולי, בשעת ערב, חודר ליישוב מחבל בן 17, דוקר למוות אזרח אחד ופוצע שניים נוספים.


"לאחר הפיגוע ובתום שבוע של פעילות אינטנסיבית בלילה בכפרים והריסת בית המחבל, אנחנו משנים את תפיסת ההגנה", משתף סא"ל סעד. "אנחנו מעבים את הכוח שמסייר ומאבטח את היישוב ומחזקים הגנה על אזור התעשייה שער בנימין. לפני שהגדוד הגיע, החדירות באזור שער בנימין היו דבר שבשגרה, בחמשת החודשים שלנו שם החדירות נמנעו, ויש סיכוי גדול שזה מה שמנע לבצע שם פיגוע השראה בדמות הפיגוע באזור התעשייה ברקן".

"הפיגוע הקשה באדם, בו חדר מחבל ליישוב ורצח את יותם עובדיה ז״ל הזכיר ומזכיר לנו את חשיבות משימתנו והאתגרים שעדיין לפתחינו", מדגיש אל"ם אסמן. "אנו נדרשים להמשיך להיערך למולם, באמצעות הקצה המבצעי שמטרתו לסכל את הטרור".

 בעוד בחלק מהחטיבות האחרות באיו"ש ניתן לספור את מוקדי הפרות הסדר על שתי ידיים, בכפר חיזמה לבדו ידע הגדוד בתקופה תוססת זו 14-12 מוקדי הפרות סדר שפעלו במקביל. "הסכנה במצב כזה היא של זריקת אבנים ובקבוקי תבערה לעבר צירים והיישובים הישראלים ענתות וגוש עציון. בזכות פטרולים מתוגברים מאי פעם, ושורת מעצרים ומארבים, אנחנו מסיימים את התעסוקה בחיזמה בלי פצועים ועם זריקות אבנים שמצטמצמות לפעם בשבוע".


את אירוע כניסת הטיולית של הגדוד למחנה הפליטים קלנדיה, אירוע שקורה מפעם לפעם בכלל הגזרות באיו"ש, מתאר סא"ל סעד כטעות אנוש משמעותית, אך כעדות ליכולת מבצעית מרשימה של הגדוד: "כשאני מקבל את הטלפון, אני מזנק למקום יחד עם כוח גדול שלנו ושל מג"ב. אני מפקד על הכוח וחותר למגע מול מאות מפרי סדר שמשליכים אבנים, בקת"בים, מכונות כביסה ומה לא. אנחנו תופסים נקודה שולטת באחד הבתים בסביבה, מצליחים להרחיק את מפרי הסדר ולחלץ את הטיולית".

"התפקוד גם שלנו כגדוד וגם של המפקדת בטיולית במהלך האירוע המבצעי היו ראויים לציון", ממשיך סא"ל סעד. "הגדוד זכה לשבחים על ההתקפיות, החתירה למגע והקפיצה המעולה מ-0 ל-100 באירוע הזה. כמי שהיה סמג"ד במבצע צוק איתן, אני יכול להגיד שנורא מסוכן להיכנס להלם קרב במצב קיצוני כזה, ואני יודע להגיד שכל אחת ואחד מהקצינים והלוחמים שלי שמרו על קור רוח ותפעלו את האירוע כמו שצריך".

ואז, חודשיים לפני סיום התעסוקה המבצעית, מתחולל שינוי משמעותי. ההחלטה שהתקבלה מוקדם יותר השנה - לשנות את מבנה החטיבה המרחבית בנימין, כך שתתמקד בסיכול הטרור בעוטף ירושלים, יוצאת לפועל וכך נדרש הגדוד לפעול במרחב רמאללה.

"אנחנו מוצאים את עצמנו מול הפרות סדר של מאות מתפרעים", משחזר סא"ל סעד. "בעוד מתבצעת זריקה מסיבית של מטענים ובקת"בים לעברנו, אנחנו מגיבים באמצעים לפיזור הפגנות ובירי צלפים קל, ומצליחים פעם אחר פעם לפזר את הפרות הסדר. בשורה התחתונה - סיימנו עם 0 חדירות ליישובים 'תל ציון' ו'פסגות' שבגזרה".

 אז מה עומד מאחורי ההצלחה? "היתרון הראשון הוא שיש לנו סד"כ גדול משמעותית מלאחרים, מה שמאפשר הגנה מיטבית על הגזרה. בנוסף, למדנו לא להתפשר על המקצועיות. אנחנו לא מתאמנים ללחימה בגזרה ספציפית - המקצוע שלנו הוא ביטחון שוטף. רק שבוע וחצי לפני התעסוקה באיו"ש, ירדנו לראשונה לתגבר בעזה, וגם שם הגדוד תפקד מצוין".

"ומעבר לכך", מציין המג"ד, "עצם זה שמשרתות בגדוד לוחמות וקצינות מאפשר לבצע חיפושים שהביאו לתפיסות משמעותית גם של חשודות - ומדובר ביתרון מבצעי משמעותי. כל אלו, יחד עם שיתוף הפעולה עם כלל גופי הביטחון בגזרה (מג"ב, משטרה, המנהל האזרחי), היו המפתח להצלחה".

אולם הגורם החשוב ביותר, הוא מדגיש, הוא בכלל מנטלי: "הגדוד שלנו מרגיש תמיד צורך להוכיח את עצמו - ומשימת הדגל שלנו היא השמירה על הביטחון השוטף של אזרחי ישראל. הגעתי מעולם החי"ר ולא מכאן, אבל אני יודע שאין גדוד שמחובר ומחויב למשימת הבט"ש כמו קרקל. בסוף, זכינו לאמון מלא של החטיבה שהפקידה בידינו משימות מורכבות". 

בפעולתו המוצלחת באיו"ש, פתח גדוד קרקל את הדלת למערך הגבולות לבצע משימות גם באיו"ש. בעוד כשנה, כך אומרים בחטיבת שגיא, צפוי גדוד "ברדלס" לעלות גם כן לתעסוקה מבצעית באותה הגזרה. 

"אני מאוד גאה בגדוד קרקל, זה גדוד חזק שעומד בכל המשימות שלו", מצהיר בגאווה סא"ל סעד. "צה"ל עוסק רוב הזמן בביטחון שוטף ולא במלחמה. כדי לאמן צבא כמו שצריך, וכדי שיגיע חזק למערכה, צריך מערך הגנת גבולות עוצמתי ומבצעי, שיודע לבצע את המשימה בכל גזרה. אם לא נבין ונחזק באמל"ח ובהון אנושי את המערך, לא נוכל לאפשר לצה"ל לבצע הן משימות הגנתיות והן תמרוניות בעומק האויב. ההצלחה שלנו היא האינטרס של כולם - הלוחמים, המפקדים וכמובן האזרחים".