איך מתפעלים אירוע רב נפגעים באישון לילה? צפו
כשביד אחת נשק וביד השנייה מחט ועירוי נוזלים, מסתערים החובשים הגדודיים של אוגדה 162 בשדה הקרב, ומצילים את חיי החברים שלהם תוך כדי לחימה. כתבנו הצטרף לאימון מיוחד וראשון מסוגו שנועד לשמור על כשירותם, וראה איך כובשים יעדים, סוחבים פצועים ומתפעלים אירוע רב נפגעים - בלילה אחד
בשום תרגיל אחר לא תרגישו בטוחים יותר - 15 חובשים גדודיים (חוג"דים) מכלל החטיבות באוגדה 162 - גבעתי, נח"ל, 401 ו-215, התקבצו ליומיים מלאי תוכן ותרגולים מקיפים, כדי להיות מוכנים למערכה הבאה. "זו הפעם הראשונה שאנחנו מארגנים אירוע כזה", מעיד רס"ן מאור אדרי, עוזר קצין הרפואה האוגדתי. "היומיים האלו הם חלק מהתוכנית השנתית של האוגדה, שנקראת 'רפואת הפלדה', והם נועדו להעצים את החובשים שלנו".
החוג"ד משמש כסמל במחלקות הרפואה בגדודים, ובעל כשירות תפעולית חשובה. מעבר לכך שהוא לוחם בשדה הקרב, יש לו גם אחריות לנהל את אירועי הפציעות באופן המסודר והמהיר ביותר. תפקידו הוא לייצב את מצב הפצועים, ולדאוג לפינוי שלהם לבתי החולים.
במהלך התרגיל נתקלו החוג"דים במצבים רבים האופיינים ללחימה בשדה הקרב. כשהם תחת עשן כבד ובתנאים מדבריים, הם נדרשו לפתוח ורידים באופן סטרילי, לסחוב באלונקות בובות דמות אדם השוקלות 100 קילוגרמים, ולבצע ב"פצועים" פעולות כירורגיות מסובכות כמו פתיחת נתיבי אוויר.
לצד כל אלו, הם התמודדו גם עם מקרה מאתגר במיוחד והוא תפעול אירוע רב נפגעים. "החוג"ד מבין שבמצב כזה, טיפול בפצוע אחד משפיע על טיפול באחר", קובע רס"ן אדרי ומוסיף: "הכלים שלו מוגבלים והוא יודע שהאחריות שיש לו בידיים גדולה פי כמה וכמה מבכל אירוע אחר. לצד המקצועיות, הוא צריך לפתח קור רוח, לגלות תושייה אמיתית ולקבל החלטות נכונות ומהירות בשטח".
חברי מנהלת התרגיל לא עשו לחובשים חיים קלים. הם הציבו בפניהם משימות שדרשו קבלת החלטה מהירה - ולא תמיד התוצאה הייתה חיובית. "זה שיעור חשוב לא פחות", מסביר רס"ן אדרי. "רצינו שהם יתנסו בסיטואציות כאלו וילמדו שיש ערך והשלכה לכל החלטה שיקבלו. ברגע האמת, יש משמעות לכל דקה ושנייה".
האימון עצמו התנהל בהובלת חטיבת גבעתי, והושקעה בו חשיבה עד לפרטים הקטנים ביותר: "התחלנו את היומיים האלו בשיעורים מקצועיים, שבמהלכם הצגנו לחוג"דים סקירות אופרטיביות ולקחים מ'צוק איתן'. הסברנו להם איך צפויה להיראות הלחימה הבאה בגזרת הצפון ובגזרת הדרום".
את החוליות המתרגלות הרכיבה מנהלת התרגיל מכלל היחידות - כדי ליצור קשרים בין הלוחמים. "רצינו שהם יכירו את שיטות העבודה אחד של השני, דבר שיעניק להם ערך מוסף ויתרון משמעותי בשעת אמת. הם הרי ייפגשו שוב בעתיד - בשדה הקרב".
בכל התחנות השונות של התרגיל קיבלו החיילים ניקוד לביצועיהם. בסופו התברר כי ברק לוי מגדוד 46 השיג את התוצאה הטובה ביותר, וזיכה את הגדוד שלו ב"דגם גדם" - ארבע בובות גפיים שנועדו לתרגל חסימות עורקים ועצירת דימומים.
"בסוף, החוג"דים למדו מהשטח - מסיטואציות אמיתיות שהם יכולים להיתקל בהן", מסכם רס"ן אדרי. "הם עמדו באתגרים המסובכים שהצבנו בפניהם בצורה יוצאת דופן, ואני יכול לומר שאני סומך עליהם בעיניים עצומות".