הצצה למבצע "שובר שורות"
לאחר מלחמת ששת הימים, צה"ל הטמין לאורך הגבול עם ירדן מוקשים על מנת לשמור על ביטחון התושבים באזור. כיום, מוקשים אלו כבר אינם נחוצים ואף מהווים מפגע סביבתי ובטיחותי. לכן, הוחלט בצה"ל לצאת למבצע רחב היקף כשהמטרה - פינוי כלל שדות המוקשים בבקעת הירדן: "נדאג להפוך את הבקעה למקום בטוח יותר"
בימים אלה מנהלים כוחות ההנדסה של חטיבת הבקעה מבצע רחב היקף לפינוי המוקשים הרבים שטמונים באדמת הגזרה, שנחשבת לאזור הממוקש ביותר בישראל.
"לאחר מלחמת ששת הימים צה"ל החל במיקוש הגזרה, המשתרעת בין הכינרת לים המלח, על מנת למנוע ניסיונות חדירה של מחבלים וכוחות שריון ירדניים לשטח הארץ", מסביר קצין ההנדסה של חטיבת הבקעה, רס"ן דניס גריבוב.
ברבות השנים, נחתם הסכם השלום עם ירדן והמוקשים בקרקע הפכו ללא רלוונטיים. "חשוב להבין שהמוקשים שנותרו כיום בבקעה הם מפגע בטיחותי עבור תושבי האזור", מבהיר רס"ן גריבוב. "בשנים האחרונות אנחנו עדים לפיצוצי מוקשים לא צפויים בעקבות שריפות בשטחי שדות המוקשים הסגורים ולתופעה של נדידת מוקשים בעת שיטפונות".
לאור זאת, הוחלט בפיקוד המרכז לצאת למבצע הנדסי רחב היקף בשם "שובר שורות". עם הצלחתו, המבצע התרחב משמעותית והפך לתכנית רב-שנתית, במסגרתה כוחות ההנדסה של החטיבה מטהרים את כל שדות מוקשי הנ"ט (נגד טנקים) בבקעת הירדן.
"אנחנו מגיעים לשדות המוקשים עם כלים ידניים וכלים כבדים ייעודיים לחיפוש מוקשים, מאתרים אותם ומפוצצים אותם באופן מבוקר ויעיל", מסביר רס"ן גריבוב. "כמובן שיש לנו אינפורמציה מקדימה על כמות המוקשים שנמצאים בשדה, וכך אנחנו יודעים מתי להתקדם לשדה המוקשים הבא".
"חשוב לציין", הוא מוסיף, "ששדות המוקשים בגזרה מגודרים ומשולטים, ואזרחים אינם מורשים להסתובב שם. אך על מנת שנוכל לייצר ביטחון מקסימלי, הוחלט על המבצע המקיף. כמובן שאנחנו קוראים לאזרחים באזור לשמור על ערנות ולדווח על מקרים חשודים על מנת שנוכל לטפל בהם".
נכון להיום נוקו כבר 42 שדות מוקשי נ"ט בשטח החטיבה ולכוחות נותרו עוד 95 שדות מוקשים להשלמת המשימה. "אני מאמין שעד 2020 נסיר את כל המוקשים מהסוג הנ"ל", מדגיש רס"ן גריבוב. "נדאג להפוך את הבקעה למקום בטוח יותר".