כך נראה התרגיל החטיבתי של הגזרה החמה ביותר באיו"ש
איך צה"ל מתכונן לאפשרות של הסלמה ביטחונית בגזרת יהודה? וכיצד כוחות החטיבה יידרשו להגיע לשטח ולהגיב בעוצמה נגד הטרור? הצטרפנו לתרגיל החטיבתי המיוחד של חטמ"ר יהודה, ולמדנו איך שומרים על הגזרה המורכבת ביותר באיו"ש
חברון לא סתם נחשבת לזירה המורכבת והחמה ביותר מבין הערים הפלסטיניות ביהודה ושומרון. היישוב היהודי ששוכן בעיר הוא המוקד היחידי באיו"ש בו חיים יהודים ופלסטינים יחד, דבר שגורם לחיכוך רב בין האוכלוסיות ולמורכבות ביטחונית, שהופכת את המרחב למאתגר במיוחד עבור כוחות הביטחון שפועלים למגר את הטרור ולסכל ניסיונות לפגוע באזרחי ישראל.
אולם, על מנת להמשיך ולתת את המענה היעיל ביותר מול האיומים והאתגרים שעולים מהשטח, חטיבת יהודה ביצעה בשבוע שעבר תרגיל חטיבתי רחב שנועד לחדד מהו המענה הנדרש מלוחם בגזרה, ומהם האתגרים הניצבים מולם בזמן שגרה ובעת הסלמה משמעותית עד לכדי לחימה.
בתרגיל השתתפו כל ארבעת גדודי המילואים של החטיבה, הכוחות הסדירים שתופסים קו בגזרה, וכוחות נוספים כגון איסוף קרבי, שריון, והנדסה אשר יהיו מעורבים באופן מלא בתרחיש לחימה אמיתי.
"האגרוף של החטיבה"
"התרגיל נועד לבחון את רמת הלוחמה של הכוחות שלנו במשימות ובמתארי הלחימה להם יידרשו בגזרת יהודה, כמו שטח אורבני צפוף, התגנבויות שקטות ופשיטות על כפרים", מסביר סא"ל (מיל') יוסי בר-חן אשרוב, מפקד גדוד 8106, שמוגדר כגדוד החוד של החטיבה, או כפי שהוא מגדיר זאת - "האגרוף של החטיבה".
"התפקיד שלנו הוא גם להגיע אל מרחב העיר חברון ביום פקודה ולהגן עליה מפני מפגעים", מדגיש סא"ל (מיל') בר-חן, "ולצד זאת, להכיר את כל גזרת יהודה ולדעת לצאת לפעילות התקפית בעומק השטח על מנת להכריע את הטרור".
עוד הוא מוסיף, כי מדובר בתפיסה המבצעית שגיבשו בשנים האחרונות בחטיבת יהודה. בבסיסה עומד עיקרון חתירה למגע עם האויב והכרעתו בשטחו שלו, ומניעת זליגת העימות למרחבים הישראלים.
להתאים לאתגרי הזמן ולמצבי הקיצון
"בחלק הראשון של התרח"ט "השתלטנו" על כרמי גת, שכונת מגורים חדשה שעוד טרם אוכלסה בקריית גת", מספר סא"ל (מיל') בר-חן. "האימון נועד לחדד לנו את האתגרים שנפגוש בשנים הבאות בגזרה, בעוד שהחטיבה קבעה שהמשימה העיקרית שלנו היא להעמיק את הידע והניסיון בלחימה בשטח בנוי בכלל וברבי קומות בפרט".
בשנים האחרונות, שטח הערים ביהודה ושומרון הולך ופוחת וכתוצאה מכך בונים הפלסטינים יותר ויותר בניינים רבי קומות. "במקומות שעד לפני כמה שנים היו בתים פרטיים או דו קומתיים בלבד, היום כבר יש בניינים של 10 עד 12 קומות", הוא מבהיר. "אנחנו חייבים להתאים את עצמנו לאתגרי הזמן ולשינויים שחלים בגזרה, בטח במרחב העיר חברון המתאפיינת במבניה הצפופים והתפתחותה לגובה".
במהלך הפשיטה וההשתלטות על בנייני שכונת המגורים, נתקלו הלוחמים בכמה תרחישים: התנגדות עזה מצד הפלוגות שביימו את האויב, התמודדות עם זירות מטענים ועם חדרים שדימו מחרטות ומעבדות נשק, ואף עם מקרי קיצון של חטיפת חייל וירי צליפה עוין.
חמאס סניף חברון
"היום, חברון היא מקור הטרור העיקרי באיו"ש ובמדינת ישראל כולה, והמרחב יכול להגיע לנקודת רתיחה מהר מאוד", מסביר סא"ל (מיל') בר-חן ומדגיש: "מעבר לחיכוך והמתח הרב בין האוכלוסיות בגזרה, חברון היא גם המקום בעל הריכוז הגדול ביותר של ארגון הטרור חמאס ביהודה ושומרון, ויש לו אחיזה ושליטה על דעת הקהל הפלסטינית במרחב".
העובדה שבחטמ"ר יהודה צריכים להתמודד עם ארגון הטרור חמאס, מגבירה את המתיחות והופכת את המציאות היומיומית לרגישה מאוד. "אנחנו כבר מכירים היטב את האידאולוגיה של חמאס מניסיון העבר, ולכן עלינו להיות בכשירות ובמוכנות הגבוהה ביותר כדי להתמודד עם אתגרי הטרור הצפויים בגזרה בעת הסלמה".
בהמשך שבוע התרגול, ביצעו כוחות החטיבה גם מבצע אמת רחב בכפר יטא שבגזרה, במהלכו הכוחות התגנבו אל היעדים, פשטו עליהם ומצאו שני רובי M16 ותחמושת רבה, שהיו יכולים לשמש נגד העורף הישראלי באחד הימים.
"ביצוע פעילות אמת במסגרת התרגיל החטיבתי היא חשובה מאוד עבור הלוחמים. רק כך אנחנו יכולים לעשות את תיאום הציפיות בין היכולות אותן החטיבה וכוחותיה מפתחים, לאתגרים שמצפים להם בשטחי יהודה", הוא מסביר ומסכם: "אנחנו עובדים על פי תוכנית אימונים מסודרת ומפיקים לקחים בשביל להביא את הגדוד ואת החטיבה לקצה היכולת שלה. נמשיך לעבוד קשה בשביל לשמר את העוצמה האדירה של החטיבה שלנו לקראת היום בו נצטרך לפעול ולהכריע את הכף לטובת ביטחון מדינת ישראל".