הועידה הישראלית הראשונה למוכנות העורף

12.06.22
מערכת את״צ

הועידה הישראלית למוכנות העורף נערכה היום (ראשון) במודיעין. את הועידה הוביל פיקוד העורף בשיתוף מרכז השלטון המקומי במטרה להעצים את השותפות והשילוביות בין גופי החירום בארץ ולהגביר את המודעות הציבורית לאירועי חירום שונים ומשמעותם לעורף הישראלי.

בנוסף, הוועידה עסקה במינוף העשייה שמוביל פיקוד העורף יחד עם משרדי הממשלה, ארגוני החירום וגופים נוספים בצה"ל לשיפור המוכנות לאירועי חירום שונים, כמו כן נידונה חשיבותה של תרבות המוכנות לשעת חירום וחוסנה של החברה הישראלית, כחלק מהמוכנות לכלל אירועי החירום והוצגו האתגרים והפערים במוכנות העורף למול הפעולות הנדרשות להמשך.

הוועידה התקיימה בהשתתפות שרת הפנים, הגברת איילת שקד, הרמטכ"ל, רא״ל אביב כוכבי, מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין, סגן שר הביטחון, אלון שוסטר, יו"ר מרכז השלטון המקומי, מר חיים ביבס, נציב כבאות והצלה, רב-טפסר אייל כספי, מנכ"ל מד"א, רב מגן אלי בין, ראש אגף המבצעים, אלוף עודד בסיוק, וראש אג"ם במשטרת ישראל, ניצב סיגל בר צבי.

היום נפתח בהרצאתו של מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין במהלכה התייחס לשנתיים האחרונות בהן היה מפקד פיקוד העורף. בהרצאתו התייחס לחשיבות הקשר מול הרשויות המקומיות, סיוע פיקוד העורף בהתמודדות עם הנגיף קורונה עם התפרצות המגיפה והקמת מפקדת ׳אלון׳ כמענה לכך, חיזוק הקשר עם משרדי הממשלה וגופי החירום ולקחי מבצע ׳שומר החומות׳ בעורף. לאחריו החל המושב הראשון ביום אשר עסק ב״אזרח ואירוע החירום הבא״ ובמהלכו התקיימו שני פאנלים. הראשון בהקשרי ״מוכנות ישראל לרעידת אדמה קשה״ והשני, ״על הקהילה ואזרחי ישראל באירוע החירום הבא״.

המושב השני, עסק במבצע ״שומר החומות״ וההיערכות למלחמה הבאה ובמהלכו התקיימו שני פאנלים. הראשון עסק בנושא ״מה למדנו בעורף ממבצע שומר החומות״ והשני ב״כך תראה המערכה הבאה בעורף הישראלי״. לאחר המושב השני התקיים ראיון עם שרת הפנים, גב׳ איילת שקד. לאחריו התקיימה הרצאה של הרמטכ״ל, רא״ל אביב כוכבי, במהלכה עסק במערכה הבאה בלבנון ומוכנות צה״ל אליה, מוסריות ודין בין-לאומי בלחימה וחשיבות העורף הישראלי וההגנה עליו.

"הקורונה הייתה קריאת ההשכמה שלנו, היא גרמה לנו להבין שהמציאות השתנתה ועכשיו גם אנחנו צריכים להשתנות״, אמר מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין. ״המלחמה עכשיו היא גם בתוך הבית, אנחנו צריכים להתמודד עם מצבי חירום בכל המדינה במשך זמן ארוך ובאותה העת לספק פתרונות. הבנו, שרק שילוב כוחות בין משרדי הממשלה, ארגוני החירום, הרשויות המקומיות ואזרחי המדינה יבטיח הגנה מיטבית בזמן אמת, במצב החירום הבא, בנוסף לשינוי ההתנהגות של האזרחים וההפנמה שהם שותפים אחראים להגנה על חייהם תרמה את חלקה להצלחה.

״פיתוח החוסן וההגנה בחירום קשורה לתקשורת בגובה העיניים, הצלחנו לעשות זאת באמצעות צמצום חוויית אי וודאות שהובילה לתקשורת רציפה ביננו לבין האזרחים, ותרמה את חלקה בהגנה על העורף לאורך כל תקופת המגיפה״, סיכם את דבריו אלוף גורדין. ״המשימה החשובה ביותר של כל אחד מאיתנו היא לחשוב, מה נעשה כדי לתרום את החלק שלנו להצלחה הכוללת. 9,500,000 אזרחים תלויים בנו ואני בטוח, שביחד איתם, ובכוחות משותפים, נצליח להגן על כל אחד ואחת מהם בצורה הטובה ביותר במצב החירום הבא״.

״בתרחיש לחימה בזירה צפונית עדיף להיות בתל אביב מאשר בביירות״, הוסיף ראש אגף המבצעים, אלוף עודד בסיוק. ״זה נכון שבמלחמה יקרו דברים שיקשו על העורף, אבל חוסן העורף הוא חשוב ביותר כדי לאפשר לצה״ל לבצע את מה שהוא נערך אליו. קשה לדמיין את מה שיקרה בלבנון. לא נכון להלך אימים על העורף. אבל בהחלט זה יראה אחרת ונכון להתכונן״.

״במבצע שומר חומות צה״ל שלל יכולות של האויב וחמאס מודע למחירים הכבדים ומה עלול להיות אם יכנס שוב למערכה״, המשיך האלוף. ״ראינו זאת במספר הזדמנויות. גם התקיפות שלאחר המבצע היו כואבות לחמאס. ועדיין בעזה אין תעודות ביטוח״.

״צה״ל קידם הקמה של 12 גדודים במילואים שתפקידם בלחימה הוא הגנה על משימות של העורף הצבאי ויחד עם משטרת ישראל עוזר להקמה של חטיבת מגב במילואים לטובת תגבור משימות בבטחון פנים״.