כך נראה התרגיל השנתי של אלה שלא נותנים למצב לקרוס

יחידת החילוץ הארצית (יחצ"א) ידועה במשך שנים בסיוע שסיפקה בזירות הרס מסובכות ברחבי העולם. אז מה קורה כשהקפצת אמת מתקבלת בדיוק בזמן אחד התרגולים השנתיים הגדולים שלהם? ואיך שומרים על דיוק וקור רוח דווקא כשהכול מסביב "קורס"?

01.04.25
רז רופא אופיר, מערכת את"צ

הם יורדים לעומק עשרות מטרים בתוך הריסות, משתחלים בין קירות שקרסו ומטפסים על תקרות, והכול כשעל כתפיהם משימה כבדת משקל - לחלץ את הלכודים. 

זה יעודה של היחצ"א (יחידת החילוץ הארצית): לבצע פעולות בתנאים מורכבים ובהתראה קצרה ברחבי ישראל, ומחוץ לה. בכל מקום שיידרש. "אנחנו צריכים לתת מענה לכל סוג של חילוץ אזרחי", מסביר לי סא"ל במיל' א', מ"פ ביחידה, "לכן הכרחי שנהיה מוכנים לכמה שיותר תרחישים. אי אפשר לדעת איפה זה יתפוס אותנו או לאן נוקפץ".

לפחות פעמיים בשנה, מתכנסים אנשי היחידה, מילואימניקים מנוסים, לסדרת אימונים שנמשכת כשבוע, וכוללת תרגולות שונות שיכינו אותם לרגע האמת. הפעם - האימון בבסיס האם של הפיקוד ברמלה משתלב עם המציאות, כשבדיוק במקביל אליו, המריאה משלחת מומחים של היחצ"א לתאילנד, כדי לסייע בחילוצים המורכבים כתוצאה מרעידת האדמה.

"פעילות בתוואי שטח לא מוכר ממש לא זרה לנו", מספר המ"פ, "אנחנו נמצאים בכוננות מסביב לשעון למען רגעים כאלה. ומה שהמילואימניקים שלנו עוברים בשבוע הקרוב - מכין אותם בדיוק לזה. החל בחיזוק היכולת לעבוד באזור ארעי ומשתנה, דרך פינוי לכודים מתוך שברי בטון צפופים, ועד יצירת תמיכה לשלד בניין מתחת להריסות בעזרת מנהור, כדי שלא ייפגע".


פעילות היחצ"א בתאילנד

בימים הראשונים של התרגיל ברמלה, הם התחילו לעבוד בצורה נפרדת על כל תרחיש, ולפי סא"ל במיל' א' זו הדרך היעילה ביותר לפיתוח המיומנות הייחודית שלהם: "לפני שיצליחו לחלץ באירוע שדורש תמרון בין כמה מוקדים, הם צריכים להכיר כל אחת ואחת מהדפ"אות (דרכי פעולה אפשריות) לעומק, ולדעת לפעול לפיהן אפילו 'מתוך שינה'".

"אנחנו מתחילים ממש מההתחלה - מהחלטות הכי קטנות בשטח", הוא ממשיך, "איפה ומתי ישנים במהלך מבצע ארוך? מה אוכלים? איך להתאים ציוד למשימה ספציפית?".

משם, הם ממשיכים לתרגול המיומנויות הבסיסיות ביותר בחילוץ. מהי הדרך המהירה ביותר 'לעבור דרך' תקרה, איך לבנות תימוכים והיכן להציב אותם, וכיצד לחתוך קורות מחומרי גלם שונים: בטון, פלדה או עץ. 

"בפועל, אם יש לכוד שנמצא שלוש קומות מתחת לקרקע, על מנת להגיע אליו נצטרך לשבור מספר תקרות ולבנות תימוכים לקירות כדי שלא יקרסו, והכול תחת מגבלת זמן. כדי לצלוח את המשימה - כל החלקים צריכים להתחבר לטכניקה מושלמת".

המטרה הסופית, היא לדמות בצורה הכי קרובה למציאות - איך מתנהלת משלחת חילוץ. וכמו בשעת השין, הכוחות לומדים תוך כדי פעולה את ייחודיות המצב, מההגעה ועד העזיבה: "אנחנו מצפים מהמשתתפים לצאת מכאן כשהם יודעים איך ללמוד מבנה אזרחי, לצייר אותו בדיוק כפי שנראה לפני קריסתו ואז גם לנווט בהצלחה בין החורבות".

עד תום השבוע, צפויים לוחמי יחידת החילוץ הארצית לעבור סדרת אימונים נוספת, שתכיל בתוכה את כל המיומנויות ה"קטנות" שהם מתרגלים בימים אלו. ורק לאחר שיעברו את התרחיש הסופי שכולל את כל סוגי החילוץ שהם מכירים - התרגיל יסוכם בהצלחה.

"בסופו של דבר, אנחנו צריכים לסמוך על המחלצים שלנו בעיניים עצומות", מסביר המ"פ, "רק עכשיו תפס אותנו בהפתעה אירוע ההרס בתאילנד, ועדיין, תוך שעות ספורות כבר יצאה משלחת מומחים שתסייע בתפעול. לקחת חלק באירועים שחלקם גם קשים ומורכבים, זו זכות ואחריות גדולה. ואנחנו צריכים להיות מוכנים לעזור - בכל מקום ובכל זמן".